Spoorwegen

Op 20 september 1839 vond de feestelijke opening van de spoorlijn Amsterdam – Haarlem plaats. Nederland liep zeker niet voorop in de spoorweggeschiedenis. In 1830 was in Engeland al de spoorlijn tussen Manchester en Liverpool geopend. Onze buurlanden, Duitsland en België, openden in 1835 de eerste spoorlijn. Lees meer in het historisch overzicht.

Reizigers- en goederenvervoer

Meer informatie over de spoorwegmaatschappijen in Nederland en hun materieel vind je in de pagina’s over het reizigersvervoer en goederenvervoer.

Trans Europ Express

In 1957 ging de Trans Europ Express van start, een Europees netwerk van luxe treinen.

Tram en spoor in 1975

In 1975 was de NVBS gastheer van het MOROP-congres. De deelnemers aan dat congres kregen een gids met informatie over de NS en over de trambedrijven in Nederland. Ook de toenmalige museumbedrijven komen aan de orde. De gids is tweetalig: “Eisenbahnen und Strassenbahnen der Niederlande” en “Chemins de fer et tramways des Pays-Bas”. Bekijk de gids (pdf).

Tram- en spoorlijnen rond Utrecht

In doorstroomstation Utrecht lees je over de plannen die er in de loop der jaren zijn geweest om het railvervoer in en rond Utrecht te verbeteren.

Elektrificatie

In 1922 werd besloten om een deel van het Nederlandse spoorwegnet te elektrificeren. Daar gingen uitgebreide discussies en onderzoeken aan vooraf. Lees meer over de elektrificatie van de spoorwegen.

Beveiliging

Informatie over de (vroegere) beveiliging van de Nederlandse Spoorwegen is onder andere te vinden in de Seinwezennummers van Op de Rails. Dit zijn de nummers 1965-SW, 1969-SW en 1980-SW (alleen te lezen wanneer je bent ingelogd als lid).

Verkortingen

De communicatie tussen stations en seinhuizen verliep vroeger via de telegraaf. Met behulp van morsecode werd informatie overgebracht. Om dat zo efficiënt mogelijk te doen werden verkortingen gebruikt. Het overseinen van de letters ‘ht’ gaat sneller dan ‘s-Hertogenbosch. De telegraaf bestaat niet meer, maar verkortingen worden nog steeds gebruikt (in de reisplanner kun je ht intikken als je naar Den Bosch wilt). Bekijk het overzicht met verkortingen (pdf).


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 14 februari 2021.