Railtips

In onze hobbywereld gebeuren veel interessante dingen, voor verschillende doelgroepen.

♦  In de railtips op deze pagina vind je een overzicht van activiteiten in de hobby­sfeer, zoals bijzondere ritten, en informatie over interessante tentoonstellingen.

♦  Elders op deze site vind je de agenda met activiteiten van de NVBS, zowel van de afdelingen als in NVBS Centraal.

♦  En in de spooragenda van Railforum worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de rail­wereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Tips en bijdragen voor de agenda’s kun je mailen naar agenda@nvbs.com.


Bijzondere ritten & meer

Dinsdag 22 t/m donderdag 24 juni 2021: Oriënt Express in Nederland

Op dinsdag 22 juni komt de Venice-Simplon-Orient Express naar Amsterdam, op donderdag vertrekt de trein weer naar Venetië. De trein bestaat uit 17 fraai gerestaureerde rijtuigen uit de jaren 20 en 30. Tractie waarschijnlijk een Traxx van NMBS of Lineas.
De trein vertrekt uit Venetië op maandag 21 juni om 11.30. Aankomst dinsdag om 8.40 in Parijs, om 14.15 in Brussel, van 16.45/46 Roosendaal, via Rotterdam, Gouda, Breukelen, om 19.43 aankomst in Amsterdam. Daarna kopmaken op Awhv en dan naar de Wgm. Opmerking: de trein heeft onderweg 5 uur vertraging opgelopen.
Op woensdag 23 juni van 10.07 tot 13.43 staat de trein voor een perspresentatie in Haarlem. Dienstregeling: Wgm 8.21, Asd (spoor 9A) 8.28/32, Hlm 10.07-13.43 (spoor 103), Asd (spoor 9) 13.59/14.02, door naar Wgm. Tractie een 1600 van Railexperts.
Op donderdag 24 juni leeg materieel uit Wgm 7.50, Asd (door via spoor 15), Awhv 8.03-9.06, Asd (spoor 4B) 9.14. Om 9.27 vertrek uit Amsterdam, via Utrecht (spoor 15) 10.04, Den Bosch 10.46, Tilburg, Breda, Roosendaal 11.36/40. Daarna via Brussel, Parijs naar Innsbruck, Verona en Venetië, aankomst vrijdag 25 juni ca. 19.00.
In april 2022 worden deze reizen ook aangeboden. Kaartjes kosten minstens 3000 euro enkele reis. www.incento.nl

Vanaf donderdag 1 juli 2021: Tramtour Rotterdam Lijn 15

Na 8 maanden stilstand door de corona-beperkingen kan iedereen weer instappen in de Rotterdamse museumtrams. Vanaf donderdag 1 juli 2021 rijdt de Tramtour Rotterdam Lijn 15, een stadsrondrit van 70 minuten. Lijn 15 rijdt op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Tussen 11.00 en 16.30 vertrekken de trams iedere 20 tot 45 minuten vanaf het Willemsplein. Inschrijven en kaartverkoop bij de instaphalte. De rondrit kost 10 euro. Per betalende passagier mogen twee kinderen onder 16 jaar gratis mee. Alleen PIN-betaling; instappen kan alleen op halte Willemsplein, geen ‘hop on – hop off’ onderweg.  In de tram is het dragen van een mondkapje verplicht. De opbrengsten van Lijn 15 heeft Stichting RoMeO na een moeilijke corona-periode hard nodig voor het behoud van de Rotterdamse historische trams, bussen en metro’s. www.lijn15.com

Weekend 3 en 4 juli 2021: Railmuseumsafari 2021

Roestrijden.nl maakt in samenwerking met Stichting 2454Crew een uitgebreide rondrit door Nederland. De rit start en eindigt in Amersfoort, met een overnachtingsmogelijkheid in Goes. Meer informatie (Facebook).

Zaterdag 3 juli 2021: stoomrit naar Amsterdam (geannuleerd)

Een gezelschapstrein van Westfalendampf bezoekt Amsterdam. Van Bremen tot Bad Bentheim met een klassieke e-loc. Daar nemen de twee 23’ers van de VSM de trein over. Vertrek 8.30 uur, aankomst Amsterdam 12.00 uur. Terugreis: vertrek Amsterdam 18.00 uur, Bad Bentheim 21.15 uur. Tijden zijn schattingen en kunnen wijzigen. www.westfalendampf.de

Zaterdag 10 juli 2021: jubileumrit VIEV

Vanwege het 25-jarig bestaan van de Nijmeegse spoorwerkgroep VIEV wordt een jubileumrondrit georganiseerd met treinstel 151 van de stichting 2454Crew. Tijdens de rit worden diverse lijnen bereden waar geen reizigerstreinen komen, zoals Weert-Budel, Miljoenenlijn en Sittard-Born. Meer informatie (Facebook).

Zaterdag 18 september 2021: stoomrit naar Amsterdam

Een gezelschapstrein van Westfalendampf bezoekt Amsterdam. Er wordt gereden met drie tractievormen: een klassieke diesel, een moderne e-loc en in Nederland twee stoomlocs van de VSM. De route is Goch-Krefeld-Oberhausen-Arnhem-Amsterdam en terug. Vertrek Emmerich circa 9.45, aankomst Amsterdam 11.45, vertrek Amsterdam 18.00. www.westfalendampf.de

Zaterdag 25 september 2021: Den Bosch onder stoom

Stoomritten tussen Den Bosch en Nijmegen, georganiseerd door www.modeltreincenter.nl.

Zaterdag 2 oktober 2021: “Holland-Expreß” naar Amsterdam

Duitse gezelschapstrein van Nienburg via Oldenburg, het Emsland en Bentheim naar Amsterdam. In Nederland mogelijk getrokken door een 1200. Georganiseerd door IG Schienenverkehr Ostfriesland. www.igso-online.com

Zondag 3 en maandag 4 oktober 2021: Connecting Europe Express door Nederland

Vanwege het Europees jaar van het spoor rijdt er van 3 september tot en met 7 oktober 2021 een trein dwars door Europa met startpunt Lissabon en eindpunt Parijs. Op 3 oktober rijdt de trein van Hamburg naar Amsterdam via Bad Bentheim. Op 4 oktober rijdt de trein van Amsterdam naar Brussel via Rotterdam en Roosendaal. www.connectingeuropeexpress.eu

Vrijdag 29 t/m zondag 31 oktober 2021: Eurospoor in Utrecht

De bekende modelspoorbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl

2022

Zaterdag 23 april 2022: “Frühlings-Expreß” naar Amsterdam

Duitse gezelschapstrein van Lübeck via Hamburg en Bentheim naar Amsterdam. In Nederland mogelijk getrokken door een 1200. Georganiseerd door IG Schienenverkehr Ostfriesland. www.igso-online.com

Vrijdag 20 t/m zondag 22 mei 2022: Dordt in Stoom

Tweejaarlijks evenement met stoomboten, stoommachines, stoomtreinen en meer. www.dordtinstoom.nl

20 t/m 23 september 2022: InnoTrans

Internationale vakbeurs in Berlijn. www.innotrans.com


Tentoonstellingen

Retourtje verleden – ProRail en archeologie

Van 23 november 2020 t/m 22 augustus 2021 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Archeologie en het Nederlandse spoorwegnet zijn al bijna twee eeuwen met elkaar verbonden. Al sinds de aanleg van de eerste spoorlijnen komen daarbij archeologische ontdekkingen aan het licht. Dat waren aanvankelijk toevallige vondsten, maar inmiddels staat archeologisch onderzoek bij spoorwerkzaamheden al 25 jaar structureel op de agenda.

Enkele hoogtepunten uit 180 jaar archeologische vondsten en onderzoek langs het spoor zijn te zien in de tentoonstelling ‘Retourtje verleden’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met ProRail, ter gelegenheid van 25 jaar archeologische onderzoeken onder het spoor, uitgevoerd in opdracht van ProRail bv en haar voorganger NS RIB.

In ‘Retourtje verleden’ zijn enkele opmerkelijke spoorwegvondsten te zien zoals een middeleeuws zwaard uit de gracht van Bastion Deuteren (opgebaggerd in Den Bosch, 1896), de oudste telescoop van Nederland (opgegraven in Delft, 2014) en een prehistorische bijl van hertengewei, die is opgegraven bij de aanleg van de Betuweroute in Hardinxveld. Daarnaast zijn er spoorgereedschappen, oude foto’s en modeltreintjes. Samen geven ze een beeld van 180 jaar Nederlandse spoorwegen en de veranderende methodes van het archeologisch onderzoek, op diverse momenten in de tijd.

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met ProRail-archeoloog Jerry Huisman. Naast archeologische voorwerpen uit de eigen museumcollectie, zijn er bruiklenen te zien van Museum het Valkhof, het Spoorwegmuseum, Erfgoed Delft (Gemeente Delft) en enkele particulieren.

‘Retourtje verleden’ is een kleine tentoonstelling in de vaste afdeling ‘Archeologie van Nederland’, en is te zien van 23 november 2020 tot en met 22 augustus 2021. Speciaal voor families is er een route van spoorvondsten die kris-kras door de afdeling te ontdekken zijn. Vanaf de kerstvakantie is daar het extra speurspel ‘Spoorzoeken’ bij (gratis bij bezoek aan het museum). Ook verschijnt er een jubileumboek. Archeoloog Yuri van Koeveringe schreef voor ProRail ‘Sporen in de archeologie. 25 jaar onderzoek onder de rails’. Het boek van Uniepers Uitgevers, Hoorn kost € 14,90 en is onder meer te koop in de Museumwinkel en boekhandel.

180 jaar archeologie langs het spoor

Bij de eerste spoorwegaanleg in Nederland in de tweede helft van de 19de eeuw, werden meteen de eerste incidentele archeologische vondsten gedaan. In het begin van de 20ste eeuw werden steeds vaker systematische opgravingen bij spoorwerkzaamheden uitgevoerd. Gelijktijdig en mede door deze nieuwe vondsten nam de archeologie als wetenschap in Nederland een sprong. Het ondertekenen van het verdrag van Malta in 1992 bracht opnieuw veel veranderingen teweeg. Toen werd namelijk vastgelegd dat een ’verstoorder’ een te ontwikkelen terrein altijd moet laten onderzoeken op archeologische resten voordat de bouw begint. Daarmee werd archeologisch onderzoek een standaard onderdeel van de bouwactiviteiten langs het spoor.

Vanwege de omvangrijke spoorprojecten was ProRail al gauw een voorloper in de professionele archeologie. Het spoorbedrijf richtte bovendien als een van de eerste grote organisaties in Nederland een afdeling archeologie op. Door het faciliteren en financieren van archeologisch onderzoek in de afgelopen 25 jaar, heeft ProRail het nodige bijgedragen aan de ontwikkeling van de archeologie als wetenschap en de bescherming van het archeologisch erfgoed in Nederland. Als beheerder van ruim 7.000 kilometer spoor in Nederland vindt ProRail dat het een grote maatschappelijke verantwoordelijk heeft om goed om te gaan met het cultureel erfgoed dat in de grond verborgen ligt.

Adres en website

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden.
Vooraf reserveren verplicht. www.rmo.nl/retourtje-verleden

Schilderijen van Arie Wassenburg

Niek van Omme en zijn achternicht Corinne zijn initiators van een tentoon­stelling van schilderijen van Arie Wassenburg, zijn oom. Die begon 100 jaar geleden met schilderen en is 50 jaar geleden overleden. Op een van zijn schilderijen staat een blauwe tram bij de Amsterdamse Stadsschouwburg aan het Leidseplein.

De tentoonstelling is tot 10 oktober 2021 te zien in Museum Paul Tetar van Elven in Delft.


Archief

Kijk in het railtips-archief wat er achter ons ligt.