Sneltram (light rail)

Een sneltram of light rail is een mengvorm van een tram met metro- of spoorwegkenmerken. De voertuigen zijn meestal tramvoertuigen, die echter gebruik maken van infrastructuur met kenmerken en soms ook medegebruik van spoorwegen of metrosystemen. De infrastructuur ligt volledig op eigen baan maar met kruisingen van andere verkeersstromen.

Tramlijnen met volledig eigen baan, zoals lijn 11 in Den Haag, zijn in feite de voorlopers van sneltram­systemen. Ook de sneltram van Utrecht naar Nieuwegein en IJsselstein, geopend tussen 1983 en 1985, is een voorbeeld van een sneltram. Dat geldt ook voor de lijn naar Utrecht Science Park, die eind 2019 in gebruik is genomen. Op een deel van deze lijn mogen de trams 70 km/uur rijden; in dat deel bevindt zich de enige ahob.

In 1992 werd in Karsruhe een koppeling gemaakt tussen de tram en het spoor. Vanuit het centrum van de stad reed een tram naar Bretten, 30 km buiten Karsruhe, waarbij gebruik werd gemaakt van een spoorlijn. Het netwerk werd in de loop der jaren uitgebreid. Ook volgden andere steden in Duitsland, zoals Saarbrücken en Kassel dit voorbeeld.

In 1983 werd in Rotterdam een koppeling gemaakt tussen de metro en een sneltram. De oost-westmetro schakelde in het station Capelsebrug over op een tramverbinding naar Ommoord en Zevenkamp. De metro van Rotterdam is ook gebruik gaan maken van spoorlijnen. Als onderdeel van RandstadRail rijdt de metro vanuit het centrum naar Den Haag Centraal via de vroegere Hofpleinlijn. Het zelfde principe zien we bij de metro naar Hoek van Holland, waarbij de vroegere spoorlijn is omgebouwd voor gebruik van de metro.

RandstadRail is in 2006 in gebruik genomen, waarbij niet alleen de Hofpleinlijn is omgebouwd voor de metro van Rotterdam, maar waarbij tussen Den Haag en Zoetermeer de tram over de oude Zoetermeerlijn rijdt. Tussen het station Leidschenveen en Laan van NOI rijden metro en tram door elkaar. In Laan van NOI takt de tram af om het Haagse tramnet op te gaan. De metro van Rotterdam rijdt door naar het eindpunt Den Haag Centraal.

In Amsterdam hebben tram en metro tussen Station Zuid en Amstelveen over een gezamenlijke infrastructuur gereden. In 2019 is hier een eind aan gekomen: de lijn naar Amstelveen is omgebouwd tot tramlijn.

Houten Castellum, 21 januari 2004. Tussen station Houten en de halte Castellum heeft van januari 2001 tot december 2008 een trammetje gependeld. Dit was een HTM-tram die geschikt was gemaakt voor de bovenleidingspanning van NS. Op de voorgrond een Plan T op weg naar Geldermalsen. Foto: Nico Spilt.

Inzet van trams op spoorlijnen heeft ook plaatsgevonden tussen Houten en Houten Castellum en tussen Gouda en Alphen aan de Rijn.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 21 januari 2021.