Verzamelingen

NVBS-verzamelingen

Al vanaf de oprichting van onze vereniging is allerhande materiaal door onze leden verzameld en aan ons geschonken. Ook lieten veel leden hun foto- en filmmateriaal aan ons na. Aan hen is te danken dat we over een grote historische collectie beschikken. Dit materiaal is ondergebracht in de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR).

De collectie omvat enkele honderdduizenden objecten: foto’s, films, dienstregelingen, reglementen, kaarten, materieeltekeningen en vervoerbewijzen. In de eerste plaats materiaal over Nederland en de voormalige koloniën. Bij het foto- en filmmateriaal kan ook het buitenland (en dan vooral het nabije buitenland) op onze aandacht rekenen.

Lees meer

Digitale collecties

Een deel van onze collecties is gedigitaliseerd. Dit materiaal vind je in:

  • Beeldbank (selectie)
    De volledige beeldbank met alle foto’s kun je vooralsnog bereiken via de oude website.

Leden kunnen na inloggen zoeken naar afbeeldingen en die afbeeldingen op groot formaat zien. Ook kunnen ze films bekijken. Niet-leden zien de afbeeldingen slechts op postzegelformaat en kunnen maar enkele van de beschikbare films bekijken. Dus: word lid!

Lees meer

Collecties

Het grootste deel van de collecties bevindt zich in onze archiefruimte in NVBS Centraal in het station Amersfoort. Ons materiaal is ingedeeld in vier groepen:

Lees meer

Fotobureau en Fotorondzendingen

Via het fotobureau kun je afdrukken en scans van foto′s bestellen voor jezelf (“thuisgebruik”). Hier kun je ook aanvragen doen voor gebruik van beeldmateriaal in gedrukte publicaties en op websites, Facebookpagina’s e.d..

Met een abonnement op de fotorondzendingen kun je kennismaken met fotomateriaal van andere leden. Veel van het materiaal dat leden ter beschikking stellen voor de rondzendingen, wordt daarna met hun toestemming opgenomen in de verzamelingen van de NVBS.

Lees meer

Contact

Voor informatie kun je contact opnemen met de bij de collecties genoemde experts en contactpersonen. Met algemene vragen over de verzamelingen van de NVBS ben je bij snr-info@nvbs.com aan het goede adres.

Lees meer

Meewerken?

De experts kunnen altijd hulp gebruiken. Bovendien willen zij graag hun kennis aan anderen overdragen. Wil je meewerken aan het ontsluiten en digitaliseren van de collecties, neem dan contact op met snr-info@nvbs.com.

Lees meer

Schenkingen

De SNR is steeds geïnteresseerd in materiaal dat een zinvolle uitbreiding kan vormen voor de collectie. Ook digitale documentatie en digitale foto’s hebben onze belangstelling. Het is verstandig vooraf contact op te nemen met een van de bij de deelverzamelingen genoemde beheerders of (bij digitaal materiaal) met de coördinator digitalisering.

Introductiefilmpje.

Lees meer

Auteursrechten

Klik hier voor de bepalingen met betrekking tot de auteursrechten.

Lees meer