Railverzamelingen

Al vanaf de oprichting van onze vereniging in 1931 is allerhande materiaal door onze leden verzameld en aan ons geschonken. Ook lieten veel leden hun foto- en filmmateriaal aan ons na. Aan hen is te danken dat we over een grote historische collectie beschikken.

Dit materiaal is onder­gebracht in de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR). De SNR beheert honderd­duizenden objecten: foto’s, films, dienstregelingen, reglementen, kaarten, materieeltekeningen en vervoerbewijzen. In de eerste plaats materiaal over Nederland en de voormalige koloniën. Bij het foto- en filmmateriaal kan ook het buitenland (en dan vooral het nabije buitenland) op onze aandacht rekenen.

Collecties

Het grootste deel van de collecties bevindt zich in onze archiefruimte in NVBS Centraal in het station Amersfoort. Ons materiaal is ingedeeld in vier groepen:

Opmerking: de collecties boeken, dvd’s, tijdschriften en buitenlandse dienstregelingen zijn ondergebracht in de NVBS-Bibliotheek.

Digitale collecties

Een belangrijk deel van onze collecties is inmiddels gedigitaliseerd. Dit materiaal vind je in:

Leden kunnen, als ze zijn ingelogd, de gevonden afbeeldingen op groot formaat zien. Niet-leden zien de afbeeldingen slechts op postzegelformaat. Ook kunnen niet-leden maar enkele van de beschikbare films bekijken. Lees ook onze tips voor het zoeken door bestanden.

Bezoek aan het archief

Uiteraard is het mogelijk om ons archief in Amersfoort te bezoeken. Dat kan tijdens de openingstijden, of op afspraak met een van de beheerders.

Het SNR-archief is doorgaans op dezelfde tijden open als de biblio­theek. Klik hier voor de openings­tijden. We raden je aan om van te voren even contact op te nemen.

Er is tijdens de openingstijden een gast­heer (m/v) aan­wezig. Die kan antwoord geven op algemene vragen, en kan vertellen bij wie je terecht kunt met meer specifieke vragen. Op andere dagen ben je ook welkom, maar maak dan eerst een afspraak met degene die je wilt spreken.

Telefoon tijdens openings­tijden: 033-4614825.

Bestellingen van scans en afdrukken van foto’s zijn alleen mogelijk via het Fotobureau (zie hieronder). De gastheer kan wel samen met jou een bestelling bij het Foto­bureau ver­zorgen. Fotokopieën van documenten kunnen soms ter plaatse worden gemaakt, en anders bij de gastheer worden besteld.

Fotobureau

Via het Fotobureau kun je afdrukken en scans van foto′s bestellen. Hier kun je ook aanvragen doen voor gebruik van beeldmateriaal in gedrukte publicaties en op websites, Facebook etc.

Opmerking: met ingang van 2020 zijn de fotorondzendingen beëindigd.

Schenkingen

De SNR is steeds geïnteresseerd in materiaal dat een zinvolle uitbreiding kan vormen voor de collectie. Ook digitale documentatie en digitale foto’s hebben onze belangstelling. Klik hier voor meer informatie over schenken en nalaten.

Een kijkje in het archief


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 15 oktober 2021.