Railverzamelingen

Hieronder vind je informatie over de railverzamelingen van de NVBS, zoals foto’s, films, documenten, kaarten en vervoerbewijzen. Deze worden beheerd door de Stichting NVBS-Railverzamelingen. De verzameling boeken, tijdschriften en dvd’s wordt beheerd door de NVBS-Bibliotheek.

Inleiding

Al vanaf de oprichting van onze vereniging is allerhande materiaal door onze leden verzameld en aan ons geschonken. Ook lieten veel leden hun foto- en filmmateriaal aan ons na. Aan hen is te danken dat we over een grote historische collectie beschikken. Dit materiaal is onder­gebracht in de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR).

De collectie omvat enkele honderdduizenden objecten: foto’s, films, dienstregelingen, reglementen, kaarten, materieeltekeningen en vervoerbewijzen. In de eerste plaats materiaal over Nederland en de voormalige koloniën. Bij het foto- en filmmateriaal kan ook het buitenland (en dan vooral het nabije buitenland) op onze aandacht rekenen.

Lees meer

Collecties

Het grootste deel van de collecties bevindt zich in onze archiefruimte in NVBS Centraal in het station Amersfoort. Ons materiaal is ingedeeld in vier groepen:

Lees meer

Digitale collecties

Een belangrijk deel van onze collecties is inmiddels gedigitaliseerd. Dit materiaal vind je in:

Leden kunnen na inloggen de gevonden afbeeldingen op groot formaat zien. Niet-leden zien de afbeeldingen slechts op postzegelformaat. Ook kunnen niet-leden maar enkele van de beschikbare films bekijken.

Lees meer

Fotobureau

Via het Fotobureau kun je afdrukken en scans van foto′s bestellen. Hier kun je ook aanvragen doen voor gebruik van beeldmateriaal in gedrukte publicaties en op websites, Facebook etc.

Opmerking: met ingang van 2020 zijn de fotorondzendingen beëindigd.

Lees meer

Schenkingen

De SNR is steeds geïnteresseerd in materiaal dat een zinvolle uitbreiding kan vormen voor de collectie. Ook digitale documentatie en digitale foto’s hebben onze belangstelling.

Klik hier voor meer informatie over schenken en nalaten.

Lees meer

Een kijkje in het archief

Meer informatie over het werk van de SNR


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 27 juni 2020.

Lees meer