Railverzamelingen (archief)

Al vanaf de oprichting van onze vereniging in 1931 is allerhande materiaal door onze leden verzameld en aan ons geschonken. Ook lieten veel leden hun foto- en filmmateriaal aan ons na. Aan hen is te danken dat we over een grote historische collectie beschikken.

Dit materiaal is onder­gebracht in de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR). De SNR beheert honderd­duizenden objecten: foto’s, films, dienstregelingen, reglementen, kaarten, materieeltekeningen en vervoerbewijzen. In de eerste plaats materiaal over Nederland en de voormalige koloniën. Bij het foto- en filmmateriaal kan ook het buitenland (en dan vooral het nabije buitenland) op onze aandacht rekenen.

Collecties

Het grootste deel van de collecties bevindt zich in onze archiefruimte in NVBS Centraal in het station Amersfoort. Ons materiaal is ingedeeld in vier groepen:

Opmerking: de collecties boeken, dvd’s, tijdschriften en buitenlandse dienstregelingen zijn ondergebracht in de bibliotheek van de NVBS.

Digitale collecties

Een belangrijk deel van onze collecties is inmiddels gedigitaliseerd. Dit materiaal vind je in:

Lees onze tips voor het zoeken door digitale bestanden.

Leden kunnen, als ze zijn ingelogd, de gevonden afbeeldingen op groot formaat zien. Niet-leden zien de afbeeldingen slechts op postzegelformaat. Ook kunnen niet-leden maar enkele van de beschikbare films bekijken.

Bezoek aan het archief

Uiteraard is het mogelijk om ons archief in Amersfoort te bezoeken. Dat kan tijdens de openingstijden, of op afspraak met een van de beheerders.

Het SNR-archief is doorgaans op dezelfde tijden open als de biblio­theek. Klik hier voor de openings­tijden.

Er is tijdens de openingstijden een gast­heer (m/v) aan­wezig. Die kan antwoord geven op algemene vragen, en kan vertellen bij wie je terecht kunt met meer specifieke vragen.

Op andere dagen ben je ook welkom, maar maak dan eerst een afspraak met de beheerder van de collectie waar je in geïnteresseerd bent. Als je zonder afspraak komt, loop je de kans dat we je op dat moment niet kunnen helpen.

Algemeen mailadres: snr-info@nvbs.com. Telefoon tijdens openings­tijden: 033-4614825.

Bestellingen van scans en afdrukken van foto’s zijn alleen mogelijk via het Fotobureau (zie hieronder). De gastheer kan wel samen met jou een bestelling bij het Foto­bureau ver­zorgen. Fotokopieën van documenten kunnen soms ter plaatse worden gemaakt, en anders bij de gastheer worden besteld.

Foto’s en tekeningen bestellen

Via ons Fotobureau kun je scans en afdrukken van foto′s en tekeningen bestellen. Hier kun je ook aanvragen doen voor gebruik van beeldmateriaal in gedrukte en online publicaties. Klik hier voor meer informatie.

Opmerking: met ingang van 2020 zijn de fotorondzendingen beëindigd.

Vacatures

De SNR kan altijd mensen gebruiken die het leuk vinden om met hun kennis en ervaring een bijdrage te leveren aan het beheer en ordenen van de collecties. Bekijk de vacatures bij de SNR.

Schenkingen

De SNR is steeds geïnteresseerd in materiaal dat een zinvolle uitbreiding kan vormen voor de collectie. Ook digitale documentatie en digitale foto’s hebben onze belangstelling. Klik hier voor meer informatie over schenken en nalaten.

Een kijkje in het archief


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 12 december 2023.