Verzamelingen

Hieronder vind je informatie over de railverzamelingen van de NVBS, zoals foto’s, films, documenten, kaarten en vervoerbewijzen. Deze worden beheerd door de Stichting NVBS-Railverzamelingen. De verzameling boeken, tijdschriften en dvd’s wordt beheerd door de NVBS-Bibliotheek.

Railverzamelingen

Al vanaf de oprichting van onze vereniging is allerhande materiaal door onze leden verzameld en aan ons geschonken. Ook lieten veel leden hun foto- en filmmateriaal aan ons na. Aan hen is te danken dat we over een grote historische collectie beschikken. Dit materiaal is onder­gebracht in de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR).

De collectie omvat enkele honderdduizenden objecten: foto’s, films, dienstregelingen, reglementen, kaarten, materieeltekeningen en vervoerbewijzen. In de eerste plaats materiaal over Nederland en de voormalige koloniën. Bij het foto- en filmmateriaal kan ook het buitenland (en dan vooral het nabije buitenland) op onze aandacht rekenen.

Lees meer

Collecties

Het grootste deel van de collecties bevindt zich in onze archiefruimte in NVBS Centraal in het station Amersfoort. Ons materiaal is ingedeeld in vier groepen:

Lees meer

Digitale collecties

Een deel van onze collecties is gedigitaliseerd. Dit materiaal vind je in:

  • Beeldbank (selectie)
    De volledige beeldbank met alle foto’s kun je vooralsnog bereiken via de oude website.

Leden kunnen na inloggen zoeken naar afbeeldingen en die afbeeldingen op groot formaat zien. Ook kunnen ze films bekijken. Niet-leden zien de afbeeldingen slechts op postzegelformaat en kunnen maar enkele van de beschikbare films bekijken. Dus: word lid!

Lees meer

Fotobureau

Via het Fotobureau kun je afdrukken en scans van foto′s bestellen. Hier kun je ook aanvragen doen voor gebruik van beeldmateriaal in gedrukte publicaties en op websites, Facebook etc.

Opmerking: met ingang van 2020 worden de fotorondzendingen beëindigd.

Lees meer

Schenkingen

De SNR is steeds geïnteresseerd in materiaal dat een zinvolle uitbreiding kan vormen voor de collectie. Ook digitale documentatie en digitale foto’s hebben onze belangstelling. 

Klik hier voor meer informatie over schenken en nalaten.

Lees meer

Meer informatie

Voor informatie kun je contact opnemen met de bij de collecties genoemde beheerders. Zij kunnen altijd hulp gebruiken. Bovendien willen zij graag hun kennis aan anderen overdragen. Wil je meewerken aan het ontsluiten en digitaliseren van de collecties, neem dan contact op met ons.

Klik hier voor meer informatie over de Stichting NVBS Railverzamelingen.

Lees meer