Railverzamelingen (archief)

Hieronder vind je informatie over de railverzamelingen van de NVBS, zoals foto’s, films, documenten, kaarten en vervoerbewijzen. Deze collecties worden beheerd door de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR).

De collecties boeken, dvd’s, tijdschriften en buitenlandse dienstregelingen worden beheerd door de NVBS-Bibliotheek.

Doel van de SNR

Al vanaf de oprichting van onze vereniging is allerhande materiaal door onze leden verzameld en aan ons geschonken. Ook lieten veel leden hun foto- en filmmateriaal aan ons na. Aan hen is te danken dat we over een grote historische collectie beschikken.

Dit materiaal is onder­gebracht in de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR). De voornaamste overweging om een aparte stichting op te richten is het beschermen en bijeenhouden van de collectie in het geval de NVBS als vereniging in financiële of andere problemen mocht komen en er ongewenste besluiten worden genomen.

De SNR beheert honderdduizenden objecten: foto’s, films, dienstregelingen, reglementen, kaarten, materieeltekeningen en vervoerbewijzen. In de eerste plaats materiaal over Nederland en de voormalige koloniën. Bij het foto- en filmmateriaal kan ook het buitenland (en dan vooral het nabije buitenland) op onze aandacht rekenen.

Lees meer

Collecties

Het grootste deel van de collecties bevindt zich in onze archiefruimte in NVBS Centraal in het station Amersfoort. Ons materiaal is ingedeeld in vier groepen:

Digitale collecties

Een belangrijk deel van onze collecties is inmiddels gedigitaliseerd. Dit materiaal vind je in:

Leden kunnen na inloggen de gevonden afbeeldingen op groot formaat zien. Niet-leden zien de afbeeldingen slechts op postzegelformaat. Ook kunnen niet-leden maar enkele van de beschikbare films bekijken.

Lees meer

Bezoek

Het archief van de SNR bevindt zich in Amersfoort. Uiteraard is het mogelijk om ons archief te bezoeken. Dat kan tijdens de openingstijden, of op afspraak met een van de beheerders. Voor meer informatie zie het kader op deze pagina.

Lees meer

Informatie

Onze collectie­beheerders dragen graag hun kennis over aan anderen. Neem ook contact op als je zelf wilt meewerken aan het ontsluiten en digitaliseren van de collecties.

In collecties van de SNR lees je hoe je informatie kunt opvragen. Ook vind je hier handleidingen voor het zoeken door bestanden en voor het scannen en beschrijven van foto’s.

Lees meer

Fotobureau

Via het Fotobureau kun je afdrukken en scans van foto′s bestellen. Hier kun je ook aanvragen doen voor gebruik van beeldmateriaal in gedrukte publicaties en op websites, Facebook etc.

Opmerking: met ingang van 2020 zijn de fotorondzendingen beëindigd.

Lees meer

Schenkingen

De SNR is steeds geïnteresseerd in materiaal dat een zinvolle uitbreiding kan vormen voor de collectie. Ook digitale documentatie en digitale foto’s hebben onze belangstelling.

Klik hier voor meer informatie over schenken en nalaten.

Lees meer

Een kijkje in het archief


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 3 mei 2021.

Lees meer