NS Reizigers

De Nederlandsche Spoorwegen werd als belangengemeenschap van HSM en SS opgericht op 1 januari 1917. Vanaf die datum werd een gemeenschappelijke exploitatie gevoerd. Op 2 augustus 1937 werd de belangengemeenschap omgezet in een naamloze vennootschap, die met ingang van 1 januari de volledige exploitatie van het Nederlandse spoorwegwet is gaan uitvoeren. De oude ondernemingen HSM en SS werden overgenomen door NS. Op 6 maart 1964 werd de naam gewijzigd in Nederlandse Spoorwegen.

Tot de reorganisatie van de spoorwegmarkt vanaf 1990 was NS verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van de infrastructuur en de exploitatie van zowel reizigers- als goederenvervoer. Na de reorganisatie is NS verantwoordelijk voor de exploitatie van het zogenaamde kernnet. Dit kernnet omvat de spoorlijnen, waarvoor het Rijk de concessieverlener is. Op deze lijnen exploiteert NS de Intercity-diensten en op de meeste lijnen ook de stoptreinen (bij NS Sprinters genoemd). De huidige concessie is in 2015 ingegaan en loopt tot 2025. Bovendien exploiteert NS Reizigers de treindienst Gouda – Alphen aan den Rijn op basis van een concessie van de provincie Zuid-Holland.

Voor de treindienst van Gouda naar Alphen aan de Rijn zijn de tweedelige Flirt-treinstellen in de uitmonstering van R-Net aangebracht. Op 4 april 2018 kruisen de 2011 en 2013 in Boskoop.

Voor de treindienst van Gouda naar Alphen aan den Rijn zijn de tweedelige Flirt-treinstellen in de uitmonstering van R-Net aangebracht. Op 4 april 2018 kruisen de 2011 en 2013 in Boskoop. Foto: Gerrit Nieuwenhuis


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 25 november 2019.