Goederenvervoerders

De informatie op deze pagina dateert van 2020. Lees Op de Rails om bij te blijven.

Overzicht

In 2020 zijn volgens de opgave van ProRail de volgende goederenvervoerders toegelaten tot het Nederlandse spoorwegnet:

 • Bentheimer Eisenbahn AG
 • Captrain Netherlands
 • Crossrail Benelux
 • DB Cargo Nederland
 • Duisport rail GmbH
 • HSL Netherlands
 • KombiRail Europe
 • Lineas N.V.
 • LTE Netherlands
 • PKP Cargo
 • Rail Force One
 • Rail2U
 • Railtraxx
 • RheinCargo
 • Rotterdam Rail Feeding
 • RTS Rail Transport Service
 • RTB Cargo Netherlands
 • SBB Cargo Deutschland
 • Shunter Tractie
 • TX Logistiek

Daarnaast zijn er nog spooraannemers met een toelating voor goederenvervoer, zoals BAM Infra Rail, Eurailscout, Spitzke Spoorbouw, Strukton Rail Equipment, Voestalpine Railpro en Volkerrail Nederland.


In Nederland actieve spoorwegondernemingen

In dit overzicht staan ook ondernemingen die inmiddels niet meer actief zijn.

DB Cargo Nederland (voorheen NS Cargo, Railion Benelux)

In 1994 werd het goederenvervoer binnen NS verzelfstandigd. De nieuwe onderneming kreeg de naam NS Cargo N.V. De verzelfstandiging had mede tot doel een mogelijke verkoop van het goederenvervoer voor te bereiden. Uiteindelijk ontstond op 1 januari 2000 een joint-venture met DB Cargo onder de naam Railion Benelux. In 2003 werd de naam weer gewijzigd in Railion Nederland N.V. en in 2009 in DB Schenker Rail Nederland. Uiteindelijk werd in 2016 de huidige naam DB Cargo Nederland ingevoerd. DB Cargo Nederland is de grootste goederenvervoerder in Nederland en is actief op alle deelmarkten (wagenladingen, treinladingen en intermodaal vervoer).

DB Cargo kent nog veel wagenladingvervoer, zoals in Blerick. Locomotief 6469 rangeert hier op 17 juli 2016 met enkele wagens. Foto: Gerrit Nieuwenhuis.

Bentheimer Eisenbahn

De Bentheimer Eisenbahn is een particuliere spoorwegonderneming, die sinds 1910 (toen nog onder de naam Bentheimer Kreisbahn) de spoorlijn van Bad Bentheim naar Coevorden exploiteert. In 1939 werd op deze lijn het reizigersvervoer beëindigd. Op een deel van de lijn is in 2019 het reizigersvervoer weer hervat. Op 1 juli 1990 werd het formele eigendom van het gedeelte van de grens tot het station Coevorden overgenomen van NS. De Bentheimer Eisenbahn laat vanuit Coevorden een containertrein naar Rotterdam rijden.

Bunnik, 23 mei 2020. Loc E01 (ex 1835) van de Bentheimer Eisenbahn is met een containertrein onderweg van Coevorden naar Rotterdam. De trein reed een ongebruikelijke route, met kopmaken bij Maarsbergen. In opzending rijdt loc 2104 van IRP mee. Foto: Nico Spilt.

Captrain Netherlands

CapTrain is een dochteronderneming van de Franse spoorwegen SNCF. Onder de naam CapTrain worden goederenactiviteiten buiten Frankrijk ontwikkeld. In 2009 werd de positie op de Europese spoorwegmarkt nog verder versterkt met de overname van alle goederenactiviteiten buiten Frankrijk van Veolia Cargo. Veolia is een Frans concern, dat zich in de hele wereld bezig houdt met activiteiten in opdracht van overheden, zoals openbaar vervoer (oorspronkelijk onder de naam Connex, later Veolia), watervoorziening, afvalverwerking. In Duitsland had Veolia een groep van regionale spoorwegondernemingen overgenomen, waarmee men ook te maken kreeg met het goederenvervoer. Ook in Nederland ontwikkelde Veolia zowel activiteiten in het openbaar vervoer (trein, bus en watervervoer) als in het goederenvervoer. In het goederenvervoer gebeurde dat onder de naam Veolia Cargo. In 2008 nam Veolia Cargo de activiteiten van Rail4Chem over. Ook in Nederland waren Veolia Cargo en Rail4Chem actief.

Utrecht, 1 juni 2011. Loc 103 van Captrain met een papiertransport naar Lage Weide. Foto: Nico Spilt.

Crossrail Benelux

Deze onderneming ontstond na een fusie in oktober 2007 van de Belgische onderneming Dillen & Lejeune Cargo (DLC) en de Zwitserse onderneming Crossrail, die op dat moment eigendom was van de financieringsmaatschappij Babcock & Brown. DLC was opgericht op initiatief van de heren Dillen en Lejeune. Crossrail werd als naam voor alle activiteiten gebruikt, terwijl de officiële vestigingsplaats in Zwitserland bleef. De nieuwe onderneming ontwikkelde zich tot een belangrijke vervoerder op de corridor Westhavens – Italië via Zwitserland.

duisport rail

duisport rail is een dochteronderneming van de haven van Duisburg. In 2017 heeft duisport rail een licentie gekregen voor de toegang tot het Nederlandse net. Duisburg vormt een belangrijke schakel in het vervoer tussen Europa en China.

ERS Railways

European Rail Shuttle (ERS) werd opgericht als intermodale operator en was bij de oprichting een dochteronderneming van drie rederijen: P&O, NedLloyd en SeaLand (elk 30%) en NS Cargo (10%). Later kwam ook rederij Maersk erbij en nam NS Cargo afscheid als aandeelhouder. Door fusies zijn alle rederijen opgegaan in Maersk, die daarmee voor 100% eigenaar werd van ERS. Sinds 2002 heeft ERS het rijden van alle treinen geleidelijk in eigen beheer met de dochteronderneming ERS Railways overgenomen. ERS Railways werd in 2014 overgenomen door de Britse spoorwegonderneming Freightliner, die ook in Polen actief was. Freightliner is weer in handen van de Amerikaanse onderneming Genesee & Wyoming Inc. Vanwege de financiële positie van ERS Railways zijn de activiteiten in 2017 beëindigd.

Werkplaats Tilburg, 25 november 2006. Een loc van leasemaatschappij MRCE wordt gereedgemaakt om dienst te gaan doen bij ERS Railways. Foto: Nico Spilt.

HSL Netherlands

Een Duitse onderneming, opgericht in 2003. HSL Logistik Nederland kreeg in 2010 een toelating voor het Nederlandse spoorwegnet en is sindsdien sterk gegroeid. In 2017 heeft de Inspectie Leefbaarheid en Transport de toelating weer ingetrokken. Opvallend was de elektrische locomotief in schaakborddesign. (HSL is nog wel vanuit Duitsland wel actief, maar rijdt in Nederland niet met een eigen licentie. Er zijn meer maatschappijen die in Nederland te zien zijn zonder dat ze een eigen licentie hebben, zoals BLS Cargo.)

Bunnik, 19 mei 2013. Loc 1832 van HSL Logistik is met een keteltrein op weg van Emmerich naar IJsselmonde. Foto: Nico Spilt.

HUSA (voorheen ACTS)

Husa Transportation Railway Service (HRTS) is de opvolger van ACTS, die in 1998 de eerste concurrent in het Nederlandse goederenvervoer was. ACTS reed onder meer de lange containertreinen tussen Rotterdam en Veendam met een elektrische locomotief van de serie 1200 met bij het optrekken ondersteuning van een Belgische diesellocomotief serie 6700 (ex NMBS reeks 62). In 2010 werd Husa Railway Service de volledige eigenaar van ACTS en in 2011 werd de naam HUSA Transportation Railway Services ingevoerd. In 2014 werd besloten de activiteiten te beëindigen.

ACTS reed jarenlang de containertreinen tussen Rotterdam en Leeuwarden en Veendam. Op 25 april 2009 staat locomotief 1619 met een trein naar Rotterdam in Amersfoort. Foto: Gerrit Nieuwenhuis.

KombiRail Europe

KombiRail Europe werd in 2008 opgericht als dochteronderneming van Kombiverkehr Intermodal Services AG in Basel. Daarmee is KombiRail onderdeel van de operator Kombiverkehr in Duitsland. In 2009 ontving KombiRail de licentie als spoorwegonderneming in Duitsland en wordt vooral tussen de Rotterdamse haven en Duitsland gereden in het intermodaal vervoer. Sinds 2017 wordt ook naar de haven van Moerdijk gereden.

Lineas N.V.

Na vele reorganisaties is Lineas in 2017 ontstaan vanuit B-Logistics, de goederentak van de NMBS in België. Lineas is nu een particuliere onderneming met activiteiten in verschillende Europese landen. Slechts 31% van de aandelen is nog in beheer bij NMBS. Belangrijk product is het Green Xpress Network voor wagenladingvervoer in verschillende landen.

Locomotief 2825 van B Cargo, tegenwoordig Lineas, is vanuit Duitsland in Venlo aangekomen op 17 juli 2016. Foto: Gerrit Nieuwenhuis.

LOCON Benelux

LOCON Benelux B.V. was een Nederlandse spoorweggoederenvervoerder, gevestigd te Zwolle. Het bedrijf werd in 2010 opgericht door LOCON A.G. (de al bestaande Duitse tak van het bedrijf) en Haetberting B.V. In april 2011 verkreeg LOCON Benelux B.V. haar spoorweglicentie voor Nederland. Op 2 april 2011 werd de eerste goederentrein onder eigen licentie tussen Venlo en Vlissingen gereden. In mei 2012 verwierf het bedrijf een licentie voor het uitvoeren van besloten personenvervoer in Nederland. Op 14 juli 2017 is Locon Benelux B.V. door de rechtbank in Zwolle failliet verklaard.

Een locomotief van het type G1206 van Vossloh was als 1796 in dienst bij Locon. In afwachting van een volgende rit staat de locomotief op 13 mei 2017 in Venlo. Foto: Gerrit Nieuwenhuis.

LTE Netherlands

LTE-Netherlands B.V. is onderdeel van de Oostenrijkse LTE-groep, met als moedermaatschappij LTE Logistik- und Transport GmbH in Graz. De groep is in 2000 opgericht en was een van de eerste particuliere vervoerders in Oostenrijk. LTE ontving in 2012 de toelating tot het Nederlandse spoorwegnet. De onderneming is vooral actief in het bulk- en intermodaal vervoer.

LTE Netherlands heeft van DB Cargo enkele 6400’en overgenomen, zoals de 6409, die op 5 september 2015 bij de werkplaats van Shunter in Rotterdam Waalhaven staat. Foto: Gerrit Nieuwenhuis.

PKP Cargo

De Poolse spoorwegen hebben het goederenvervoer in 2001 verzelfstandigd onder de naam PKP Cargo. Geleidelijk heeft PKP Cargo de activiteiten in Europa uitgebreid. In 2014 ontving PKP Cargo een licentie voor het Nederlandse spoorwegnet.

Rail Force One

Rail Force One is opgericht in 2016 en is in 2017 toegelaten tot het rijden op het Nederlandse spoorwegnet. RFO is een onderneming in de Rail Innovators Group, waar ook wagonverhuurder RailReLease en de logistieke dienstverlener Raillogix deel van uitmaken. RFO heeft een groot locomotiefpark met zowel oudere als moderne locomotieven.

Amersfoort, 10 mei 2019. Loc 193 734, een Vectron van Rail Force One, met een matig beladen containertrein van Wrocław naar Moerdijk. Foto: Nico Spilt.

Rail2U (Indepent Rail Partners)

Rail2U is de licentiehouder voor de activiteiten van Indepent Rail Partners (IRP).

Railtraxx

De spooroperator Railtraxx is een Belgische onderneming, die in 2019 gefuseerd is met Captrain Belgium. Het bedrijf is daarmee een dochteronderneming van SNCF geworden, maar opereert in België onder de naam Railtraxx. In Nederland heeft Railtraxx een licentie sinds 2017

RheinCargo

RheinCargo is een Duitse onderneming, in 2012 opgericht na een fusie van de haven van Keulen en de Neuss-Düsseldorfer Häfen. In Nederland was de haven van Keulen al in het spoorwegvervoer actief als aandeelhouder van Häfen- und Güterverkehr Köln (HGK). Het spoorwegbedrijf HGK ontstond in 1992 uit een fusie van drie ondernemingen: Häfen Köln (het havenbedrijf in Keulen), de Köln-Bonner Eisenbahn en de Köln-Frechen – Benzelrather Eisenbahn. De HGK zocht vanaf de oprichting naar de mogelijkheid om de eigen haven te verbinden met de havens van Rotterdam en Antwerpen. Voor het verkeer tussen Keulen en Rotterdam werd samenwerking gezocht met ShortLines. HGK werd daarvoor zelfs aandeelhouder bij ShortLines. Na beëindiging van de samenwerking in 2004 verkreeg HGK een eigen licentie voor het rijden van treinen in Nederland.

Bunnik, 6 mei 2013. Loc MRCE 513-10, rijdend voor RheinCargo, met een lege kolentrein op weg naar Amsterdam. Foto: Nico Spilt.

Rotterdam Rail Feeding

Rotterdam Rail Feeding is in 2004 opgericht met het doel tractie ter beschikking te stellen van andere spoorwegondernemingen en voor aannemers. Met vijf van NedTrain overgenomen oude diesellocomotieven ging RRF aan het werk en rangeerde met containertreinen op Rotterdam Maasvlakte en in Ede. In 2008 werd RRF gekocht door de Amerikaanse spoorwegonderneming Genesee & Wyoming Inc. GWI exploiteerde in Amerika 48 spoorlijnen voor goederenvervoer en deze onderneming had gekozen voor investeren in het achterlandvervoer van de grote Europese havens. Met de overname door G&W werd de naam van RRF ingekort tot Rail Feeding. In 2011 is RRF ook actief geworden in de haven van Antwerpen.

Diesellocomotief 23 van Rotterdam Rail Feeding rijdt op 16 juli 2015 langs de vroegere ECT Home Terminal in Rotterdam Waalhaven. Foto: Gerrit Nieuwenhuis.

RTS Rail Transport Service

RTS is in 2004 opgericht als dochteronderneming van Swietelsky AG in Duitsland, een spooraannemer. RTS verzorgt daarmee hoofdzakelijk het vervoer ten behoeve van bouwwerkzaamheden.

Bunnik, 4 augustus 2017. Loc 1018 van RTS (Rail Transport Service) is met materieel van spooraannemer Swietelsky onderweg van Zevenaar naar Amersfoort. Foto: Nico Spilt.

RTB Cargo Netherlands

RTB (Rurtalbahn) is de goederenpoot van de Dürener Kreisbahn in Duitsland. In 2007 kreeg Rurtalbahn Benelux een licentie om op het Nederlandse net te kunnen rijden. RTB Cargo is actief in Duitsland, Nederland en België.

Op 21 juli 2009 rijdt RTB Cargo-locomotief V201 door Dordrecht. De locomotief is van het type G2000 van Vossloh. Foto: Gerrit Nieuwenhuis.

SBB Cargo Deutschland

SBB Cargo is de goederentak van de Zwitserse spoorwegen, SBB Schweizerische Bundesbahnen. SBB heeft zich in het goederenvervoer sterk ontwikkeld op de noord-zuidverbinding Duitsland – Zwitserland – Italië, waartoe onder meer in Duitsland een dochteronderneming werd opgericht. SBB heeft sinds 2013 een licentie voor het rijden op het Nederlandse net. In 2019 is een eigen vestiging in Nederland opgericht onder de naam SBB Cargo Nederland.

Shortlines

Shortlines was van 1998 tot 2004 een spoorwegonderneming voor goederenvervoer. Samen met ACTS was Shortlines de eerste concurrent voor NS Cargo. In de eerste jaren werkte SL samen met HGK met een treindienst tussen Rotterdam en Keulen. Shortlines is in 2004 failliet gegaan.

Eindhoven, 10 april 2002. Locs PB 01 (Shortlines) en DE 83 (HGK) trekken samen op met een trein naar Rotterdam. Foto’s: Nico Spilt.

Shunter Tractie

Shunter is sinds 2003 actief in het onderhoud van rollend materieel met werkplaatsen in het Waalhavengebied in Rotterdam. Voor het rijden van goederentreinen beschikt Shunter over enkele diesellocomotieven.

Rotterdam, 21 juni 2008. Loc 203 101 voor de werkplaats van Shunter. Foto: Nico Spilt.

TX Logistik

Eind jaren negentig ontstond TX Logistik onder de naam NetLog als initiatief van enkele managers die werkzaam waren in het postvervoer. In het jaar 2000 werd in samenwerking met onder meer ERS een netwerk van containertreinen vanuit de Noord-Duitse havens gestart onder de naam BoXXpress. De Italiaanse spoorwegen Trenitalia namen een deel van de aandelen van TX Logistik over en bezitten sinds 2005 zelfs een meerderheid van 51 procent. Met de toelating tot het Nederlandse net is TX Logistik in 2009 de eerste eigen treinen in Nederland gaan rijden.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 3 juni 2020.