Blik in het filmarchief

Uit onze schatkamer

Ons grote filmarchief durven we rustig een schatkamer te noemen. In dit filmpje gaat de deur even voor je open! Ben je ingelogd? Dan kun je veel meer films bekijken.


Afscheid houten rijtuigen, 25 jaar NVBS

Op 16 juni 1956 vierde de NVBS haar 25-jarig jubileum met een excursietrein die tevens de laatste trein van NS was met houten rijtuigen. De trein wordt getrokken door de 3737, toen al ‘gepromoveerd’ tot museumlocomotief. De voornamelijk vanuit de rijdende trein opgenomen scènes geven een fascinerend beeld van een Nederland dat niet meer bestaat. De ‘houten trein’ vertrekt vanaf Den Haag Staatsspoor en rijdt via Den Haag Hollands Spoor, Schiedam, Gouda en Harmelen naar het Amsterdam Amstel Station. In Gouda is een korte stop waarbij stroomlijnstellen en elektrische locomotieven vol minachting langs onze trein stuiven. In Amsterdam Amstel wordt overgestapt in een gloednieuwe Hondekop. De film eindigt met de aankomst in Den Haag Hollands Spoor.


Amsterdamse trams 1947-1948

Straatbeelden uit het Amsterdam van kort na de oorlog. We zien stoeltjeswagens, Unions, grootbordessers en ook splinternieuwe drieassers.


Utrecht zooals het vroeger was (ca. 1930)

Straatbeelden in de stad Utrecht, met veel trams. Gefilmd circa 1930.


De laatste Buffel

Op 29 augustus 2018 werd de laatste Buffel (DM’90 3426) overgebracht naar het Spoorwegmuseum. Hiermee kwam een eind aan het dieseltijdperk bij de Nederlandse Spoorwegen. De rit van Blerick naar het museum werd gereden door Bernd-Jan Kraan. Hier nam Peter-Paul de Winter het treinstel officieel in ontvangst van NS. In dit filmpje vertelt hij hoe blij het museum met dit treinstel is, en ook dat het zeker de bedoeling is dat ermee gereden blijft worden.


Hedendaagse treinen en trams

Een compilatie van hedendaagse trams, personen- en goederentreinen. Sommige daarvan zijn ook al weer historisch.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 19 juli 2020.