HOV/Railnieuws

In het pre-internettijdperk was je voor actuele informatie afhankelijk van bladen als Het Openbaar Vervoer (HOV) en Railnieuws (RN). Dat waren goedkoop uitgevoerde publicaties: gestencilde A4’tjes met een nietje erdoor.

Deze publicaties zijn gedigitaliseerd en zijn door iedereen te lezen, ook door niet-leden.

Geschiedenis

Het eerste nummer van Het Openbaar Vervoer verscheen in juni 1958. Aanvankelijk werd er alleen bericht over stads- en streekvervoer, vanaf 1968 ook over binnen- en buitenlandse spoor­wegen. Bijna al die jaren was de redactie in handen van P.H. Kiers.

In 1967 gaf de NVBS twaalf keer het gestencilde blad Spoor- en tram­nieuws uit, onder redactie van Frits van der Gragt. Met ingang van 1968 werd dit blad samengevoegd met HOV.

Het blad Railnieuws verscheen van 1962 tot en met 1999. Het werd uitgegeven door de Algemene Rail­vrienden Club (ARC), later door de Stichting Trammuseum en Railvervoer Nederland (STERN).

Met ingang van 2000 werden de bladen HOV en RN samen­gevoegd onder de naam Het Openbaar Vervoer/Railnieuws. In 2009 en 2010 verschenen nog enige nieuws­brieven onder de naam Railnieuws-Expres. Toen stopte men ermee: iedereen haalde zijn informatie inmiddels van internet.

De erfenis van deze publicaties wordt beheerd door de bibliotheek van de NVBS.

Bekijk de collectie

Lees ook de zoektips in het kader op deze pagina.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 18 december 2022.