Kennis bij de NVBS

De NVBS beschikt over zeer veel informatie over alle facetten van het railsysteem (infrastructuur, materieel, organisatie enz.) en stelt deze aan leden en niet-leden beschikbaar. Op talloze vragen op spoor- en tram­gebied vind je bij de NVBS dan ook een antwoord.

In ons archief met railverzamelingen zijn vele tienduizenden afbeeldingen, films, tekeningen, kranten­knipsels en vervoersbewijzen van treinen, trams en metro’s in Nederland en in het buitenland aanwezig.

In de winkel en de webshop is een zeer ruime sortering van boeken, tijdschriften en dvd’s verkrijgbaar. Niet alleen over treinen en trams in Nederland, maar ook in de ons omringende landen. Een collectie die je bijna nergens aantreft. De medewerkers helpen je graag en kunnen bijzondere uitgaven voor je bestellen.

Wil je bijvoorbeeld meer weten over een huidige of vroegere spoor- of tramlijn bij jou in de buurt? In de bibliotheek is vaak een boek of tijdschrift daarover aanwezig en in het archief is in veel gevallen ook een afbeelding te vinden. Dat kan een oude ansichtkaart zijn, maar ook een foto, vaak door een van de leden gemaakt.

Maandelijks wordt de kennis uitgedragen in artikelen in het verenigingstijdschrift Op de Rails. Alle jaar­gangen daarvan, vanaf de oprichting van de NVBS in 1931, zijn digitaal doorzoekbaar. Ook onze gratis nieuwsbrief NVBS Actueel is digitaal beschikbaar. Leden krijgen bovendien elk jaar gratis de NVBS-kalender thuis­gestuurd.

Al deze kennis wordt ook gebruikt voor de organisatie van exclusieve excursies en reizen door de Stichting NVBS-Excursies, een onderdeel van de NVBS.

En laten we de ruim twintig afdelingen in het land niet vergeten, die regelmatig interessante presentaties organiseren over actuele en historische onderwerpen op railgebied.

Meer weten?

Gebruik de wegwijzer op deze pagina of gebruik de zoekfunctie van deze site.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 6 september 2022