Bibliotheek

De bibliotheek van de NVBS is op het gebied van spoor- en tramwegen de meest uitgebreide bibliotheek van Nederland.

Er zijn nu 28.000 boeken, dvd’s en cd’s, en zo’n 4.500 tijdschrift banden. Verder heeft onze bibliotheek abonne­menten op Nederlandse en buitenlandse railtijdschriften, die je in onze leeskamer kunt raadplegen.

Bekijk het overzicht met onze collecties.

Openingstijden

De bibliotheek is geopend:

  • elke donderdag: 11.30–15.30 uur
  • derde donderdag van maand: 11.30–18.30 uur
  • eerste, derde en vijfde zaterdag van de maand: 12-16 uur

Een enkele keer wordt hier van afgeweken. Raadpleeg de openingstijden van de bibliotheek in de komende periode.

Winkel en archief

Wil je behalve de bibliotheek ook de winkel bezoeken? Raadpleeg dan de openingstijden van de winkel. De bibliotheek is dan ook altijd open.

Tegelijk met de bibliotheek is doorgaans ook het archief van de SNR open. Meer informatie over een bezoek aan het archief.

Lees meer

Raadplegen en lenen

Iedere belangstellende is welkom en kan tijdens de openingsuren de collectie raadplegen.

Ben je lid van de NVBS, dan kun je boeken, dvd’s, cd’s en tijdschriftbanden lenen op vertoon van je geldige lidmaatschapskaart.

Leentarief: per boek, gebonden tijdschrift, cd of dvd: € 1,50 voor twee maanden. Eenmaal gratis verlengen voor twee maanden (telefonisch of per e-mail) is mogelijk. Overschrijding van de leentermijn kost € 1,00 per maand. Inleveren kan, na overleg, ook per post. Voor boeken/dvd’s/cd’s die te laat ingeleverd worden in verband met de coronaperikelen wordt geen boete gerekend.

Lees meer

Naslagwerken

De NVBS bezit een groot aantal naslagwerken met voor iedere railhobbyist interessante informatie. Twee ervan vind je hier:

Spoorwegwoordenboek Dit woordenboek laat zien wat er kan gebeuren als een leraar Engels later treindienstleider wordt.
Lijst van Verkortingen Spoorwegen Sinds 2002 is deze spoorse verkortingenlijst als privé-project bijgehouden. De eerste versies van de lijst telden slechts enkele bladzijden en werden op informele wijze verspreid onder collega’s van onder meer ProRail, NS Reizigers, NedTrain, Strukton en Railion, die er dankbaar gebruik van maakten.

Deze twee naslagwerken kun je op woordniveau doorzoeken met ctrl-f (cmd-f op Mac). Het spoorwegwoordenboek kun je zo ook als Engels-Nederlands woordenboek gebruiken.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 20 mei 2021.

Lees meer