Bibliotheek

De bibliotheek van de NVBS is op het gebied van spoor- en tramwegen de meest uitgebreide bibliotheek van Nederland.

Er zijn ruim 27.000 boeken, dvd’s en cd’s, en zo’n 4.500 tijdschriftbanden. Verder heeft onze bibliotheek abonne­menten op Nederlandse en buitenlandse railtijdschriften, die je in onze leeskamer kunt raadplegen.

Bekijk het overzicht met onze collecties.

Openingstijden

De bibliotheek is geopend:

  • elke donderdag: 12-16 uur (niet in juli en augustus 2020)
  • derde donderdag van maand: 12-18.30 uur (niet in juli en augustus 2020)
  • eerste, derde en vijfde zaterdag van de maand: 12-16 uur

Een enkele keer wordt hier van afgeweken. Raadpleeg de openingstijden van de bibliotheek in de komende periode.

Wil je behalve de bibliotheek ook de winkel bezoeken? Raadpleeg dan de openingstijden van de winkel. De bibliotheek is dan ook altijd open.

Lees meer

Raadplegen en lenen

Iedere belangstellende is welkom en kan tijdens de openingsuren de collectie raadplegen.

Ben je lid van de NVBS, dan kun je boeken, dvd’s, cd’s en tijdschriftbanden lenen op vertoon van je geldige lidmaatschapskaart.

Leentarief: per boek, gebonden tijdschrift, cd of dvd: € 1,50 voor twee maanden. Eenmaal gratis verlengen voor twee maanden (telefonisch of per e-mail) is mogelijk. Overschrijding van de leentermijn kost € 1,00 per maand. Inleveren kan, na overleg, ook per post. Voor boeken/dvd’s/cd’s die te laat ingeleverd worden in verband met de coronaperikelen wordt geen boete gerekend.

Lees meer

Naslagwerken

De NVBS bezit een groot aantal naslagwerken met voor iedere rail-hobbyist interessante informatie. Twee ervan vind je hier:

Spoorwegwoordenboek Dit woordenboek laat zien wat er kan gebeuren als een leraar Engels later treindienstleider wordt.
Lijst van Verkortingen Spoorwegen Sinds 2002 is deze spoorse verkortingenlijst als privé-project bijgehouden. De eerste versies van de lijst telden slechts enkele bladzijden en werden op informele wijze verspreid onder collega’s van onder meer ProRail, NS Reizigers, NedTrain, Strukton en Railion, die er dankbaar gebruik van maakten.

Deze twee naslagwerken kun je op woordniveau doorzoeken met ctrl-f (cmd-f op Mac). Het spoorwegwoordenboek kun je zo ook als Engels-Nederlands woordenboek gebruiken.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 20 september 2020.

Lees meer