Bibliotheek

De bibliotheek van de NVBS is op het gebied van spoor- en tramwegen de meest uitgebreide bibliotheek van Nederland.

Er zijn ruim 27.000 boeken/dvd’s en 4.500 tijdschriftenbanden. De nieuwste aanwinsten kun je vinden door op nieuw in catalogus te zoeken.

Verder heeft onze bibliotheek abonnementen op Nederlandse en buitenlandse railtijdschriften, die je in onze leeskamer kunt raadplegen.

Openingstijden

In verband met het coronavirus is de bibliotheek momenteel gesloten. Voor boeken/dvd’s die daardoor te laat worden ingeleverd is uiteraard geen boete verschuldigd. Met ingang van 20 juni 2020 kan de bibliotheek onder voorwaarden weer worden bezocht op de eerste en derde zaterdag van de maand.

Normaal is de bibliotheek geopend:

  • elke donderdag: 12-16 uur
  • derde donderdag van maand: 12-18.30 uur (niet op 21 mei 2020)
  • eerste zaterdag van de maand: 12-16 uur
  • derde zaterdag van de maand: 12-16 uur
  • een vijfde zaterdag in de maand: 12-16 uur

Een enkele keer wordt hier van afgeweken. Raadpleeg de openingstijden van de bibliotheek in de komende periode.

Wil je behalve de bibliotheek ook de winkel bezoeken? Raadpleeg dan de openingstijden van de winkel. De bibliotheek is dan ook altijd open.

Lees meer

Raadplegen en lenen

Iedere belangstellende is welkom en kan tijdens de openingsuren de collectie raadplegen.

Ben je lid van de NVBS, dan kun je boeken, dvd’s en tijdschriftenbanden lenen op vertoon van je geldige lidmaatschapskaart.

Leentarief: per boek, gebonden tijdschrift, cd of dvd: € 1,50 voor twee maanden. Een maal gratis verlengen voor twee maanden (telefonisch of per e-mail) is mogelijk. Overschrijding van de leentermijn kost € 1,00 per maand. Inleveren kan, na overleg, ook per post.

Lees meer

Naslagwerken

De NVBS bezit twee naslagwerken met voor iedere rail-hobbyist interessante informatie:

Spoorwegwoordenboek Dit woordenboek laat zien wat er kan gebeuren als een leraar Engels later treindienstleider wordt.
Lijst van Verkortingen Spoorwegen Sinds 2002 is deze spoorse verkortingenlijst als privé-project bijgehouden. De eerste versies van de lijst telden slechts enkele bladzijden en werden op informele wijze verspreid onder collega’s van onder meer ProRail, NS Reizigers, NedTrain, Strukton en Railion, die er dankbaar gebruik van maakten.

Deze twee naslagwerken kun je op woordniveau doorzoeken met ctrl-f (cmd-f op Mac). Het spoorwegwoordenboek kun je zo ook als Engels-Nederlands woordenboek gebruiken.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 15 mei 2020.

Lees meer