Railtips-archief

Let op: de links in dit archief zullen lang niet allemaal meer goed werken.

Terug naar de railtips


Vrijdag 22 t/m zondag 24 september 2023: stoomfestival bij de CFV3V

De vijftigste editie van het jaarlijkse stoomfestival bij de Chemin de Fer à Vapeur des 3 Vallées. Tien stoomlocomotieven doen drie dagen dienst tussen Mariembourg en Treignes. Meer informatie.

Zaterdag 23 september 2023: afscheid van de oude kusttrams

De Lijn neemt afscheid van de oude door Brugeoise et Nivelles (BN) gebouwde kusttrams. Meer informatie. Lees ook De laatste der Mohikanen in NVBS Actueel, augustus 2022.

Donderdag 21 september 2023: Europa met de trein (lezing)

Ga jij deze zomer met de trein of met het vliegtuig? De trein biedt duurzaamheid, beenruimte en Interrail­romantiek. Maar reizen over het spoor betekent ook overstappen bij de grens, onvermijdelijke vertragingen en tig ticketsystemen. Waarom is er nog geen snel Europees treinnetwerk? En hebben we dat nodig? Luister naar Europarlementariër Dorien Rookmaker en bestuurskundige Gijs Jan Brandsma over Europa met de trein. De lezing is van 20.00 tot 21.30 uur en is te volgen via een livestream of in een zaal van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Informatie en aanmelden.

Vrijdag 15 t/m zondag 17 september 2023: Arend onder stoom

De Arend wordt vrijdag onder stoom gebracht en zal in het weekend ritjes maken over het terrein van het Spoorwegmuseum. De aangekondigde pendelritten met historische treinstellen gaan niet door, er wordt gereden met reguliere treinstellen.  www.spoorwegmuseum.nl

Vrijdag 15 / zondag 17 september 2023: Partyzug naar Egmond aan Zee

Müller Touristik organiseert een gezellige feestrit naar Egmond aan Zee. De trein komt bij Venlo het land binnen en rijdt tot Alkmaar. Vandaar gaat het gezelschap met bussen naar hotel Zuiderduin in Egmond. Aankomst vrijdagmiddag, terug zondagmiddag. www.mueller-touristik.de

Weekend 16 en 17 september 2023: T-Ford-weekend bij Transit Oost

Honderd jaar geleden nam de GTW (Geldersche Tramwegen) de T-Ford in gebruik. Daarmee werd in deze regio het busvervoer geïntroduceerd. Er komen diverse klassieke bussen naar Winterswijk. Met enkele van deze bussen zullen rondritten worden verzorgd. Ook komt er een gloednieuwe waterstofbus waarmee je een rondrit kunt maken. Natuurlijk is ook de museumwerkplaats van Transit Oost te bezoeken, met onder andere de grote modelbaan waar het emplacement van Winterswijk anno 1928 is nagebouwd. Transit Oost bevindt zich direct naast station Winterswijk en is dit weekend open van 11 tot 17 uur, toegang inclusief busrit 10 euro, kinderen 6 euro. www.transitoost.nl

Weekend 16 en 17 september 2023: STAR-dagen

Uitgebreide dienstregeling met stoomtreinen en dieseltreinen bij de Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal. www.stadskanaalrail.nl

Vrijdag 15 en zaterdag 16 september 2023: Raildagen

Activiteiten en open dagen bij diverse railbedrijven in het hele land. Ook de NVBS doet mee. Klik hier voor meer informatie.

Zaterdag 16 september 2023: Kilometer Kampioen

Tweejaarlijkse wedstrijd: wie reist op één dag de meeste kilometers per trein? www.kilometerkampioen.nl

Weekend 9 en 10 september 2023: 150 jaar Zeeuwse Lijn

De spoorlijn Roosendaal – Vlissingen bestaat 150 jaar. Op zaterdag 9 september 2023 zijn er speciale treinkaartjes te koop waarmee je voor 15 euro de hele dag over deze lijn kunt reizen. Zie www.ns.nl/uitgelicht/zeeuwse-lijn.

Bij Modelspoorvereniging Post B kun je op 9 en 10 september een fototentoonstelling zien in de voormalige stationsrestauratie van Roosendaal. Ook staat hier een maquette van spooremplacement Roosendaal zoals het in 1930 was. Zie www.visitbrabant.com/…

Weekend 9 en 10 september 2023: film over station Deventer (verlengd t/m 20 september)

In filmtheater Mimik in Deventer is op beide dagen een film over de geschiedenis van station Deventer te zien. De titel: Station Deventer; het station, dat altijd open gaat, maar nooit geopend werd. De film is gemaakt door Paul van Agten, in samenwerking met Arno Dijkhof die in 2020 een boek publiceerde over dit station. In de film is ook materiaal verwerkt dat door de NVBS ter beschikking is gesteld. De film duurt ongeveer een uur. De entree is gratis. Reserveren van plaatsen via www.mimik.nl.

Van Paul van Agten verscheen in 2014 een documentaire over de spoorbrug bij Deventer, met als titel ‘De brug die bleef’. Deze is te zien op YouTube.

Weekend 9 en 10 september 2023: historische trams door Den Haag

Altijd al een rit willen maken met een historische tram? Dat kan tijdens het Open Monumentenweekend op 9 en 10 september, wanneer het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) ritten aanbiedt met trams uit de jaren twintig tot zestig door Den Haag en Scheveningen. Het HOVM is tijdens het Monumentenweekend gratis voor iedereen geopend.

De ritten met historische trams beginnen en eindigen bij het HOVM (vanaf het remiseterrein, tegenover tramhalte Wouwermanstraat) en het Kerkplein in het centrum van de stad. De historische trams vertrekken tussen 11.00 en 17.00 uur elke 15 minuten voor een rondrit van ongeveer 1 uur. Kaartjes voor een rondrit kosten 5 euro voor volwassenen en slechts 1,50 euro voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar rijden gratis mee. De kaartjes zijn alleen verkrijgbaar in de trams. Betalen kan met pin en creditcard. Contant betalen is helaas niet mogelijk.

Bezoekers die de sfeer van historische trams willen proeven, kunnen elke dag gebruik maken van zes verschillende trams. Er rijden diverse twee-assige trams van de HTM uit de jaren twintig en dertig. Daarnaast nemen enkele PCC-trams van de HTM uit de jaren vijftig en zestig aan de rondritten deel. Een hoogtepunt is ongetwijfeld ook de inzet van de Blauwe Tram, vertegenwoordigd door Leidse stadstram A327 uit 1913 en ‘Katwijker’ A106 uit 1911! De trams rijden een grote lus door Den Haag en Scheveningen: vanaf het HOVM via station HS en de binnenstad (lijnen 11 en 1) naar het Kerkplein, en vervolgens via het Statenkwartier, Scheveningen Haven en lijn 11 weer naar het HOVM. De rondrit kan begonnen worden bij het HOVM en het Kerkplein.

Het HOVM is op 9 en 10 september gratis toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur. Er zijn historische trams te zien, voor de kinderen is er een speurtocht door het museum en er zijn poffertjes verkrijgbaar. Tevens zijn er enkele verkoopstands met leuke tramsouvenirs en andere tramartikelen. Meer informatie op hovm.nl.

Historische Haagse trams van het HOVM. Foto’s: Chris Westerduin.

Zaterdag 9 september 2023: modelspoorbeurs Spijkspoor

Modelspoorbeurs van 10 tot 14 uur in De Brinkhoeve, Kerkstraat 12, Poortugaal. Toegang 3 euro, kinderen gratis. www.spijkspoor.nl

Zaterdag 9 september 2023: SSN Bergbau Expres

Rond de klok van 8.00 uur vertrekt vanaf Rotterdam Centraal de SSN Bergbau Expres naar het Bergbau-Museum in Bochum. Stoom­locomotief 23 023 rijdt via Gouda en Utrecht naar Venlo. Vanaf hier zal een historische Duitse elektrische locomotief de trein naar station Bochum brengen. Hier wordt een bezoek gebracht aan het Bergbau-Museum. Ook is het mogelijk de stad te bezoeken, met onder andere het planetarium. Rond 17.00 uur vertrekt de trein weer naar Rotterdam. www.stoomstichting.nl

Vrijdag 8 september 2023: Karel naar IJsselmonde

Treinstel 466 “Karel” maakt een rit in verband met het 10-jarig jubileum van de samenwerking tussen RTB CARGO en Hutchison Ports Europe Intermodal. Vertrek Amersfoort Bokkeduinen 9.43, Utrecht spoor 9 9.56-10.04, Gouda, Rotterdam spoor 5, IJsselmonde rangeerterrein, vanaf hier gesleept door een Vectron, terug in IJsselmonde 18.35, daarna via Rotterdam spoor 5, Gouda, Utrecht spoor 11 19.52-19.58, Amersfoort 20.18. www.facebook.com/karelrocks

Weekend 2 en 3 september 2023: “Terug naar Toen” bij de VSM

Het jaarlijkse evenement bij de VSM, onder andere met gastlocomotieven van de SSN. De NVBS is met een informatiestand aanwezig in Loenen.

Zaterdag 2 september 2023: Bello Borrel Expres

Gezellig borrelen en genieten van het prachtige Westfriese landschap tussen Hoorn en Medemblik tussen de ondergaande zon en de avondschemering. Voor het vertrek ontdek je alles over de stoomtram op het sfeervolle Tramstation Hoorn. Onderweg proef je de bijzondere sfeer van deze Tijdreis onder het genot van diverse heerlijke hapjes. Uiteraard zijn op de tram diverse drankjes verkrijgbaar. Dit seizoen kun je genieten van het speciale Bello Bier! Meer informatie.

Zondag 27 augustus 2023: historische tramritten in Den Haag

De scholen zijn weer begonnen, maar de zomer is nog niet over. Zondag 27 augustus is een prima gelegenheid voor ouders en hun kinderen om een bezoek te brengen aan het HOVM! Het museum is geopend van 12.30 tot 17.00 uur en er zijn drie ritten met de historische “raampjestram” 1022. Naast de ritten is er in het leukste museum van Den Haag voor jong en oud van alles te zien. Wandel bijvoorbeeld door de remise met de collectie historische trams, bekijk de thematentoonstelling “Tussen Steden en Dorpen” over interlokale trams en koop een versnapering of een leuk tramsouvenir in de museumwinkel van het HOVM. Voor de jonge bezoekers is er het Tina & Tony Raadspel met leuke prijzen. De dienstregeling van de historische tram is: 12.45 uur naar De Savornin Lohmanplein, 14.00 uur naar Centrum, 15.15 uur naar Scheveningen Noord. Kaartjes koopt u in het museum of via de groene knop op hovm.nl.

T/m 27 augustus 2023: zomer bij de Museumstoomtram

Van 15 juli tot en met 27 augustus viert de Museumstoomtram de zomer. Iedere dag kan de Spannendste Tijdreis met stoomtram en boot worden gemaakt tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Deze zomer­vakantie zijn er bovendien vele extra activiteiten. Iedere dinsdag, woensdag en donderdag rijdt naast de dagelijkse stoomtram een extra stoomtram met authentieke Nederlandse stoomtramrijtuigen. Op station Wognum laadt de arbeider de goederen in en uit en kun je je verkleden als een reiziger van 100 jaar geleden. www.stoomtram.nl

Weekend 26 en 27 augustus 2023: smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Ook dit jaar komen de mooiste modelbanen en diorama’s uit binnen- en buitenland weer naar Valkenburg. Wat dit evenement uniek maakt, is dat de modelbouwers hun thema’s vinden in het smalspoor. Dat betekent dat je zelf je eigen modellen moet bouwen. Ook dit jaar is er een groot en gevarieerd aanbod met diverse thema’s en landen. Altijd heel bijzonder en sfeervol. En… vragen staat vrij; de modelbouwers houden hun technieken niet geheim. Dit jaar worden ook demonstraties modelbouwen gegeven. Gratis toegang met de museumkaart. stoomtreinkatwijkleiden.nl

Zaterdag 26 augustus 2023: modelspoorbeurs in Houten

Modelspoorbeurs in Expo Houten. Meidoornkade 24, Houten. Open van 10 tot 15 uur. www.modelspoorbeurs.nl

Weekend 19 en 20 augustus 2023: Holland Boven Amsterdam Expres

De veelzijdige tijdreis door authentiek Holland begint en eindigt op station Amsterdam Centraal. Rond 9.00 uur vertrekt de historische dieseltrein NS 151 van 2454 CREW uit 1963 naar Enkhuizen. MS Friesland vaart aansluitend over het IJsselmeer naar Medemblik, waar de stoomtram naar Hoorn al staat te wachten. Na een bezoek aan het museumterrein in Hoorn brengt de dieseltrein je aan het einde van de middag weer terug over het hoofdspoor naar Amsterdam. Meer informatie.

Weekend 19 en 20 augustus 2023: Arend onder stoom

De Arend is onder stoom in het Spoorwegmuseum. www.spoorwegmuseum.nl

Dinsdag 8 / donderdag 17 augustus 2023: Sziget Express

Sziget Express (twee treinen) naar het festival in Boedapest. Vertrek uit Amersfoort op dinsdag 8 augustus rond 10.45 en 15.45 uur. Terug in Amersfoort op donderdag 17 augustus 2023. szigetfestival.com/nl/travel/sziget-express

Van 26 juli t/m 9 augustus 2023: Summer-Night Express bij de VSM

Bekijk in de vroege avond de Veluwe eens op een andere manier, namelijk vanuit de rijdende stoomtrein! Geniet van het prachtige uitzicht tijdens uw avondrit over de Koningslijn. U komt ogen en oren te kort want de Veluwe is op zijn mooist tijdens het gouden uur, het laatste uur voor zonsondergang. Om helemaal in de romantische sfeer te komen is het mogelijk om vooraf uw borrelpakket bij te boeken voor een nog smaakvollere reis! De trein rijdt op 26 juli, 2 augustus en 9 augustus 2023 en vertrekt om 19 uur uit Beekbergen, terug rond 21 uur. Vooraf kan het Museumstation Beekbergen worden bezocht. Reserveren sterk aanbevolen. Meer informatie.

Zondag 6 augustus 2023: Deventer boekenmarkt

De winkel van de NVBS is met stand 255 aanwezig aan de Kapjeswelle (IJsselkade) bij de hoek van de Van Twickelostraat. www.deventerboekenmarkt.nl

Weekend 5 en 6 augustus 2023: Holland Boven Amsterdam Expres

De veelzijdige tijdreis door authentiek Holland begint en eindigt op station Amsterdam Centraal. Rond 9.00 uur vertrekt de historische dieseltrein NS 151 van 2454 CREW uit 1963 naar Enkhuizen. MS Friesland vaart aansluitend over het IJsselmeer naar Medemblik, waar de stoomtram naar Hoorn al staat te wachten. Na een bezoek aan het museumterrein in Hoorn brengt de dieseltrein je aan het einde van de middag weer terug over het hoofdspoor naar Amsterdam. Meer informatie.

Zondag 16 juli 2023: Karel op pad

Treinstel 466 maakt een ritje naar Limburg: 06.16 Amersfoort spoor 1; 06.48 Deventer spoor 3; 07.18-28 Arnhem spoor 4B; 07.51 Wijchen spoor 1; 08.11-23 ‘s-Hertogen­bosch spoor 1; 08.43 Eindhoven spoor 2; 09.20 Roermond spoor 1; 09.38 Sittard spoor 3A; 09.56 Heerlen spoor 4; 12.00 Heerlen spoor 2; 12.09 Schin op Geul spoor 2; 12.22 Maastricht spoor 5B; 17.34 Maastricht spoor 5B; 18.15 Roermond spoor 2; 18.46 Eindhoven spoor 7; 19.06-19 ‘s-Hertogen­bosch spoor 1; 19.48 Nijmegen spoor 102A; 20.01-15 Arnhem spoor 2; 20.41 Zutphen spoor 1A; 21.24 Amersfoort

Weekend 15 en 16 juli 2023: Arend onder stoom

De Arend is onder stoom in het Spoorwegmuseum. www.spoorwegmuseum.nl. Opmerking: vanwege een ontsporing op zaterdag reed de Arend niet op zondag.

Dinsdag 11 juli 2023: thema-avond ‘Met de trein door Europa’

Hoe zorgen we ervoor dat de trein een aantrekkelijk vervoersmiddel wordt voor een Europese vakantie? Deze vraag staat centraal in de thema-avond in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 in Amsterdam. Aanvang 20.00 uur, toegang gratis. Het programma is later online terug te zien. Sprekers zijn onder andere de makers van het programma Rail Away. dezwijger.nl/programma/met-de-trein-door-europa

Zaterdag 8 juli 2023: open dag Modelspoorwegclub Veenendaal

Open dag van 10 tot 16 uur.  Occassionbeurs, informatiestands van de Brexbachtalbahn en van Stichting 2454CREW, Märklinbaan voor kinderen. De Smalle Zijde 38 in Veenendaal. Entree 5 euro, kinderen tot 16 jaar 2,50 euro, gezin (4 personen) 10 euro. Alleen contant betalen. modelspoor.nl

Zondag 2 juli 2023: Haags Openbaar Vervoer Museum

Kom naar het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) en maak een rit met een historische tram! Het HOVM is geopend van 12.30 tot 17.00 uur. Dit keer verzorgt PCC 1165 drie ritten door de stad: om 12.45 uur vertrek naar Voorburg, om 14.00 uur naar Madurodam, om 15.15 uur naar Delft. hovm.nl

Weekend 1 en 2 juli 2023: Scheldeland In Stoom

De Stoomtrein Dendermonde-Puurs organiseert de 15de editie van Scheldeland In Stoom. Historische stoom- en dieseltreinen rijden beide dagen een intensieve dienstregeling tussen Baasrode-Noord en Puurs. Reis mee tussen beide locaties en bezoek tal van activiteiten zoals een heuse locomotiefexpo, modelbanen, live-steam, oldtimerbeurs en nog veel meer! www.stoomtrein.be

Gaat niet door. Weekend 1 en 2 juli 2023: Weekend at War bij de ZLSM

Net als in 2022 is dit evenement afgelast. www.miljoenenlijn.nl

Donderdag 29 juni 2023: treinstellen 466 en 904 naar Limburg

Treinstel 466 “Karel” en treinstel 904 van 2454CREW maken een rit van Amersfoort naar Maastricht en terug. Het betreft een schoolreisje van kinderen uit Staphorst.

4.34 Watergraafsmeer
4.50 Hilversum spoor 3
5.01-5.29 Amersfoort (aankoppelen 904)
6.03 Zwolle spoor 3
6.19-6.38 Meppel spoor 1 (instappen kinderen)
7.01 Zwolle spoor 3
7.41-7.49 Putten spoor 404 (niet aan perron)
8.14 Amersfoort spoor 5A
8.36 Utrecht spoor 8
9.01 Den Bosch spoor 705B
9.32-9.41 Eindhoven spoor 18B (niet aan perron)
10.18 Roermond spoor 1
10.36-10.48 Sittard spoor 3B
11.03 Maastricht (diverse sporen)
16.55 Maastricht spoor 3
17.17 Susteren
17.45 Maarheeze spoor 1
17.57 Eindhoven spoor 3
18.20 Den Bosch spoor 3B
18.47-18.58 Nijmegen spoor 102A (geen perron)
19.15 Arnhem spoor FV
19.42 Zutphen spoor 1B
20.19-20.26 Zwolle spoor 9
20.42-20.46 Meppel spoor 3 (uitstappen kinderen)
21.22 Nunspeet spoor 2
21.49-22.21 Amersfoort spoor 10 (afkoppelen 904)
22.33 Hilversum spoor 5
22.52 Watergraafsmeer

Weekend 24 en 25 juni 2023: bijzondere omleidingen bij Rotterdam

Vanwege werkzaamheden wordt de verbindingsboog tussen Rotterdam Noord en Schiedam tijdelijk weer gebruikt voor reguliere treinen. Lees meer in het artikel Kort door de bocht bij Rotterdam.

24 en 25 juni 2023: historisch weekend bij het Gelders Smalspoormuseum

Het Gelders Smalspoormuseum organiseert een historisch weekend. Op beide dagen is er een gevarieerd programma. Er zijn historische (landbouw)voertuigen te zien. Je kunt meedoen aan een rondleiding door de steenfabriek. Met draglines worden demonstraties gegeven. Daarnaast is natuurlijk het smalspoormaterieel te bewonderen. Bovendien kun je een rondrit met de trein maken. Toegangsprijzen zijn 5 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Het museum is beide dagen geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Het adres is Renkumse Veerweg 5a, Heteren. www.smalspoor.nl

Dinsdag 20 / donderdag 22 juni 2023: laatste ritten koninklijke trein

Onze vorst en vorstin brengen een bezoek aan hun Belgische collega’s. Op dinsdag gaat de reis per trein: Den Haag HS 8.16, Roosendaal 9.16-9.20, Antwerpen-Berchem 9.59 (dus niet via Centraal), Brussel-Zuid 10.49. Op donderdag: Antwerpen-Centraal aankomst 19.27, kopmaken in Groenenhoek, Antwerpen-Centraal vertrek 20.06, Roosendaal 20.44-20.47, Den Haag HS 22.00. Dit is de laatste keer dat de koninklijke trein in actie komt. Het koninklijk rijtuig, bouwjaar 1993, is aangeboden aan het Spoorwegmuseum.

Dinsdag 20 / donderdag 22 juni 2023: Venice Simplon-Orient-Express

De Venice Simplon-Orient-Express (VSOE) komt dinsdag uit Venetië: Roosendaal 17.39-47, Dordrecht 18.13, Rotterdam 18.28-29 (11), Delft 18.43, Den Haag HS 18.47, Leiden 18.58-19.21 (6a), Schiphol 19.45-46, Amsterdam 20.00 (7b). Op donderdag weer terug, vertrek uit Amsterdam rond 10.30 (de trein reed via Delft).  www.belmond.com/trains/europe/venice-simplon-orient-express/

Weekend 17 en 18 juni 2023: Arend onder stoom

De Arend is onder stoom in het Spoorwegmuseum. www.spoorwegmuseum.nl

Zaterdag 17 juni 2023: New Music NOW Express (treinstel 466)

Treinstel 466 “Karel” rijdt tijdens de Dag van de Componist door het land als New Music NOW Express. Onderweg zijn er live optredens in de trein en bij de stations. newmusicnow.nl

10.06 Watergraafsmeer
10.13-10.18 Amsterdam Centraal spoor 13A
10.33 Weesp spoor 2 (misschien korte stop)
10.47-10.55 Hilversum spoor 1
11.07-12.01 Amersfoort spoor 4A
12.37 Deventer
12.47-12.52 Zutphen spoor 3
13.10-13.55 Arnhem spoor 10
14.25-14.34 Utrecht spoor 9
14.50 Culemborg spoor 2
15.11-15.58 ‘s-Hertogenbosch spoor 6A
16.29 Breda spoor 7
17.03 Rotterdam spoor 5
17.20-18.28 Den Haag CS spoor 4
18.55 Gouda spoor 5 (misschien korte stop)
19.13 Harmelen aansluiting
19.23-19.32 Utrecht spoor 9
19.51-19.54 Baarn spoor 2
20.13 Weesp spoor 5
20.18 Watergraafsmeer

Bunnik, 16 juni 2023. Treinstel 466 “Karel” reed tijdens de Dag van de Componist als New Music NOW Express. Foto: Nico Spilt.

Zaterdag 17 juni 2023: modelspoorbeurs in Houten

Modelspoorbeurs en HCC Kennisdag. Meidoornkade 24, Houten. Open van 10 tot 15 uur. www.modelspoorbeurs.nl

Zaterdag 10 juni 2023: stoomrit naar Amsterdam

Rit georganiseerd door Westfalendampf. Van Rheine via Osnabrück en Hamm naar Emmerich achter een Duitse Krokodil (E94). Van Emmerich tot Arnhem wordt de trein getrokken door een moderne e-loc. In Arnhem nemen de twee 23’ers van de VSM de trein over. Vertrek Emmerich 9.09, aankomst Amsterdam 12.00. Vertrek Amsterdam 18.00, Emmerich 20.45. www.westfalendampf.de (Tagesfahrten)

Vrijdag 9 juni 2023: Veronica Express (treinstel 466)

De Veronica Express vertrekt vanuit Hilversum en rijdt een rondje door Nederland. Onderweg stappen de artiesten in en wordt er een uitzending gemaakt vanuit de trein. Watergraafsmeer 8.06, Weesp 8.16 (spoor 3), Hilversum 8.31-8.54 (1), Utrecht 9.07-9.12 (8), Gouda 9.31 (7), Den Haag HS 9.50-10.06 (3), Delft 10.13 (2), Rotterdam 10.27-10.45 (2), Gouda 10.59 (2A), Utrecht 11.18-11.32 (11), Arnhem ± 12.00, Dieren 12.17-12.31 (603, niet aan perron), Zutphen 12.41 (1B) , Deventer goederen 12.54-13.11 (310), Wierden 13.37 (1), Enschede 13.59-14.20 (3), Holten 14.54 (2), Deventer goederen 15.10-15.20 (305A), Olst 15.34-15.35 (3), Zwolle 15.48-15.59 (9), Meppel 16.14-16.37 (1), Zwolle 16.59 (3), Lelystad 17.23 (1), Almere 17.41 (1), Hilversum 18.00-18.28 (1), Weesp 18.43, Watergraafsmeer 18.51. www.radioveronica.nl/veronica-express

Zondag 4 juni 2023: Hilversum on Wheels

Toertocht met klassieke automobielen, vanaf 12 uur zijn ze te zien op het marktplein Langgewenst. hilversumonwheels.nl

Zaterdag 3 juni 2023: stoomrit naar Amsterdam

Rit georganiseerd door Westfalendampf. Van Menden via Münster en Rheine naar Bentheim met twee klassieke diesellocs. Daar nemen de twee 23’ers van de VSM de trein over. Vertrek Bentheim 9.36, aankomst Amsterdam 12.00. Vertrek Amsterdam 18.03, Bentheim 20.43. www.westfalendampf.de (Tagesfahrten)

Pinksterweekend 2023: Tourist Tram door Den Haag

Geniet van het zonnige Pinksterweekend met De Tourist Tram Den Haag. De tram rijdt dit weekend drie dagen: van zaterdag 27 tot en met maandag 29 mei. Ga naar winkels, musea, restaurants, attracties of het Scheveningse strand. Hop on – Hop off elke 30 minuten tussen 10.00 en 17.00 uur. Audiotour in 10 talen, ook in echt Haags (download de Tourist Tram app). Kaartjes te koop in de trams, bij de VVV of via de website. Nieuw: volg onze trams live op touristtram.nl/live

Zondag 28 mei 2023: HOVM geopend; ritten met NZH A106

Het Haags Openbaar Vervoer Museum is geopend van 12.30 tot 17.00 uur. Bezoek de remise met de collectie historische trams, bekijk de thema­tentoonstelling “Tussen Steden en Dorpen” over interlokale trams en koop een versnapering of een leuk tramsouvenier in de museumwinkel. Voor de jonge bezoekers is er het Tina & Tony Raadspel met leuke prijzen. De ritten met de historische tram worden op deze dag gereden met de Blauwe Tram A106 uit 1911. Er zijn drie ritten: Savornin Lohmanplein 12.45, Centrum 14.00, Scheveningen Haven 15.15. Kaartjes te koop in het museum of via de groene knop op hovm.nl.

Zondag 28 mei 2023: 150 jaar tram in Antwerpen

Op deze dag wordt het 150-jarig bestaan van de tram in Antwerpen gevierd met onder andere een tramoptocht vanaf het Vlaams Tram- en Autobusmuseum (VlaTAM). Voor meer informatie over de festiviteiten zie www.vlatam.be/evenementen en www.150jaartram.be/antwerpen.

Weekend 27 en 28 mei 2023: Railway to Liberty

De spoorwegen speelden een belangrijke rol bij de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog. De Stoomtrein Maldegem-Eeklo besteedt uitgebreid aandacht aan dit historisch feit. www.stoomtreinmaldegem.be

Vanaf 22 mei 2023: European Sleeper

Op maandag 22 mei 2023 komt er een trein uit Berlijn naar Brussel. Deze keert ook weer terug naar Berlijn. Mogelijk gaat het hier om proefritten. Bad Bentheim 4.22, Deventer 5.17, Amsterdam 6.31, Rotterdam 7.32, Roosendaal 8.16, Antwerpen 8.45-9.03, Brussel Zuid 9.52. Terug: Essen 20.34, Roosendaal 20.44, Rotterdam 21.21, Den Haag HS 21.42, Amsterdam 22.34, Amersfoort 23.13, Deventer 23.49, Bad Bentheim 00.55. Op vrijdag 26 mei 2023 vertrekt een trein van European Sleeper van Brussel Zuid (19.22) via Antwerpen (20.01), Roosendaal (20.42), Rotterdam (21.18), Den Haag HS (21.39), Amsterdam (22.28), Amersfoort (23.08), Deventer (23.47) en Bad Bentheim (zaterdag 00.55) naar Berlijn. Op maandag 29 mei 2023 keert de trein weer terug: Bad Bentheim (4.09), Deventer (5.14), Amersfoort (door), Amsterdam (6.26), Den Haag HS (door), Rotterdam (7.27), Roosendaal (8.10), Antwerpen (8.43), Brussel Zuid (9.27). Opmerking: deze trein reed wegens werkzaamheden niet verder dan Rotterdam. www.europeansleeper.eu

Zondag 21 mei 2023: treinstel 252 van Blerick naar Spoorwegmuseum

De gerestaureerde Mat ’36 komt vanuit het museumdepot in Blerick naar het museum in Utrecht. Het treinstel wordt over het spoor getrokken en geduwd door het museummaterieel Mat ’54 en Mat ’46. Treinstel 252 is het pronkstuk van de komende tentoonstelling ‘Onder Hoogspanning’ over de elektrificatie van het spoor in Nederland. Dienstregeling: Blerick 14.44, Eindhoven 15.28-15.35, Den Bosch 16.03-16.15, Utrecht 17.19-17.23, kopmaken bij Bilthoven, aankomst museum 17.38.

Donderdag 18 t/m zondag 21 mei 2023: Thomas in het Spoorwegmuseum

Dagje uit met Thomas de stoomlocomotief. Reserveren sterk aanbevolen. www.spoorwegmuseum.nl

Beeld: Nico Spilt.

Donderdag 18 t/m zaterdag 20 mei 2023: Sporen naar het Verleden bij de SGB

Manifestatie bij de Stoomtram Goes-Borsele. Deze keer in het teken van het 50-jarige bestaan van de SGB. www.destoomtrein.nl

Donderdag 18 mei 2023: Nationale Stoomtreindag

Elk jaar op Hemelvaartsdag laten stoomtreinen van zich horen in Nederland. Bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) worden die dag meerdere stoomlocomotieven opgestookt. Tussen Beekbergen, Loenen en Eerbeek kunnen de reizigers in historische rijtuigen van het afwisselende Veluwse landschap genieten. In Beekbergen gonst het de hele dag van de bedrijvigheid. Daar is het grote stoomdepot met de imposante draaischijf, waar die dag van alles te beleven en te ontdekken is voor de bezoekers. Vanaf 9.30 uur vertrekt ieder uur een stoomtrein vanaf station Beekbergen, ook vanaf station Loenen en Eerbeek vertrekken regelmatig treinen. De uitgebreide dienstregeling is op onze website te vinden. De prijs voor een dagkaart voor alle reizigerstreinen is 15 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Let op: de VSM-stoomtreinen kunnen op Hemelvaartsdag helaas niet naar Apeldoorn rijden vanwege grootschalige werkzaamheden door ProRail op het station. In mei en juni rijdt de VSM-stoomtrein elke zondag over de Koningslijn. Op deze dagen geldt de groene dienstregeling. Zie www.stoomtrein.org.

Weekend 13 en 14 mei 2023: Arend onder stoom

De Arend is onder stoom in het Spoorwegmuseum. www.spoorwegmuseum.nl

Zondag 14 mei 2023: geen Citytour door Rotterdam

Ter voorbereiding op de voetbalwedstrijd van Feyenoord zijn er op het Rotterdamse tramnet diverse afsluitingen en omleidingen. Hierdoor kan Citytour Lijn 10 op zondag 14 mei helaas niet rijden. De volgende dag waarop je weer kunt instappen in Lijn 10 is zaterdag 20 mei 2023. www.rovm.nl

Zondag 14 mei 2023: open dag Transit Oost in Winterswijk

Binnenkort is het 40 jaar geleden dat de Spoorweginteressegroep het “GOLS-Station” startte met de bouw van een modelbaan waarop het station van Winterswijk in 1928 wordt getoond. Deze modelbaan is tegenwoordig te zien in de Museumwerkplaats van Transit Oost aan de Kleine Parallelweg 6 te Winterswijk, naast het station. Een modelbaan is nooit af. Dat laten de medewerkers van Transit Oost ook zien: tijdens de afgelopen winter zijn weer diverse verbeteringen aan de modelbaan uitgevoerd, die nu straalt als nooit tevoren! Treinen rijden af en aan en de vele details zullen kinderen van 1 tot 99 jaar in hun ban houden. De open dag is van 11.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis. www.transitoost.nl

Winterswijk anno 1928. Foto: Nico Spilt.

Weekend 6 en 7 mei 2023: Stoomtreinfestival Maldegem-Eeklo

Het jaarlijkse festival waarmee het rijseizoen bij de Stoomtrein Maldegem-Eeklo van start gaat. Het thema is dit jaar ‘treinen en tractoren’. Diverse gastlocomotieven, klassieke tractoren, ritten met historische treinen, zes locomotieven onder stoom, spoorwegbeurs. www.stoomtreinmaldegem.be

(Klik op het affiche voor een vergroting.)

Van 22 april t/m 7 mei 2023: eindeloos spelen in het Spoorwegmuseum

Tijdens de Spoorweg Spelen gaan spelen en leren hand in hand. Op verschillende plekken in het Spoorwegmuseum staan levensgrote spellen die stuk voor stuk een link hebben naar een spoorberoep. Zo kunnen kinderen en vol­wassenen al spelende ontdekken welke vaardigheden er nodig zijn om bij het spoor te werken. Een evenement voor het hele gezin. www.spoorwegmuseum.nl

Zaterdag 6 mei 2023: SSN West-Friesland Expres

Per stoomtrein vanuit Rotterdam (ca. 9.00) via Gouda (opstapplaats) naar Enkhuizen voor een bezoek aan het Zuiderzeemuseum. Vervolgens met de boot naar Medemblik voor een stoomtramrit met de SHM naar Hoorn. Vanaf daar weer terug via Amsterdam en Gouda naar Rotterdam (ca. 22.30). De trein wordt getrokken door loc 23 023, achterop rijdt loc 2454 1251 mee. www.stoomstichting.nl

Zaterdag 6 mei 2023: modelspoorbeurs in Houten

Modelspoorbeurs in Expo Houten. Meidoornkade 24, Houten. Open van 10 tot 15 uur. www.modelspoorbeurs.nl

Woensdag 3 mei 2023: webinar over behoud en herbestemming van stations

Lezing door de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie waarin onder andere het behoud van station Kortrijk aan de orde komt. Het webinar is gratis te volgen vanaf 20.00 uur. Informatie en aanmelden.

Vanaf zaterdag 29 april 2023: Lijn 10 gaat weer rijden door Rotterdam

De 92 jaar oude iconische vierassers van Lijn 10 brengen je langs veel interessante plekken in Rotterdam: Markthal, Euromast, Koopgoot, Hofplein, Centraal Station, Kunsthal. De rit gaat ook door straten waar de reguliere tramlijnen volgens de plannen van de Metropoolregio en het Gemeentebestuur moeten verdwijnen of onlangs al opgeheven zijn. Dus grijp je kans om – voor het te laat is! – nog een keer een tramrit te maken over de Nieuwe Binnenweg en de Lage Erfbrug en te genieten van het onvergetelijke uitzicht op de Voorhaven in Historisch Delfshaven. Begin- en eindpunt is weer op het vertrouwde Willemsplein, waar Lijn 10 vorig jaar niet kon komen wegens werkzaamheden. Maar je kunt ook op andere onderweghaltes opstappen en afstappen (hop on – hop off). Je ticket is een dagkaart die geldig is tot en met de laatste rit. De rondrit duurt 65 minuten. De trams van Lijn 10 rijden tot eind oktober op zaterdag en zondag; van 1 juni tot medio september ook op donderdag en vrijdag. Ze vertrekken tussen 11.00 en 16.30 om de 30 minuten. Kaartverkoop aan boord (contant of pin). Dagkaart € 15,00; junior 4-11 jaar € 8,00. Met de opbrengst onderhouden en restaureren de 170 vrijwilligers van het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum het historisch OV-erfgoed van de stad: 60 trams, 20 bussen en twee museum­metro’s. Website: www.rovm.nl.

Zaterdag 29 april 2023: boekpresentatie ‘De Nieuwe Blauwe Tram’

Stichting De Nieuwe Blauwe Tram presenteert deel 6 van haar serie boekjes. Onderwerp is de tramlijn Haarlem – Leiden. Dat gebeurt bij boekhandel Blokker aan de Binnenweg in Heemstede vanaf 15.00 uur, bij boekhandel De Kler aan de Breestraat in Leiden vanaf 16.00 uur. De boeken uit de serie De Nieuwe Blauwe Tram zijn natuurlijk ook te koop in de winkel en webshop van de NVBS.

Donderdag 27 april 2023: ritten met historische trams in Den Haag

Het Haags Openbaar Vervoer Museum en de Tramweg-Stichting organiseren ritten van circa 45 minuten tussen het Kerkplein in het centrum van Den Haag en Scheveningen Noord. Er rijden vier historische trams, waaronder Blauwe Tram A106 uit 1911, de zogeheten Ombouwer uit de jaren dertig en PCC 1022 uit het begin van de jaren vijftig. Alle tramritten beginnen op het Kerkplein. Dat is ook het enige punt waar passagiers kunnen in- en uitstappen. Bij onderweg uitstappen vervalt het kaartje. De eerste rit is om 11.00 uur en vervolgens elke 15 minuten tot 16.45 uur. Kaartjes kosten 5 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kinderen jonger dan 4 jaar reizen gratis. De kaartjes kunnen alleen worden gekocht bij instappen in de tram bij de conducteur. Er is geen verkoop vooraf. Betalen kan met pin of creditcard – contant betalen is helaas niet mogelijk. De exacte route van de trams is: Kerkplein – Gravenstraat – Buitenhof – route lijn 1 (Vredespaleis, Scheveningseweg) – Kurhaus – Zwarte Pad – route lijn 9 (Madurodam, Koninginnegracht) – Malieveld – Korte Voorhout – Lange Vijverberg – Gravenstraat – Kerkplein. Website: hovm.nl.

Zondag 23 april 2023: Bossche Bollenexpress

Stoomrit vanuit Den Bosch via de bollenvelden naar Haarlem. Rotterdam SSN 7.49, Utrecht 8.29-8.35, Den Bosch 9.08-9.16 (7b), Tilburg 9.42, Dordrecht 10.18, Rotterdam 10.33, Delft 10.44, Leiden 11.00, Haarlem 11.25 (3a, fotostop tot 11.50), Haarlem 18.00 (6b), Delft 18.56, Schiedam, Gouda 19.33, Utrecht 19.59-20.05, Den Bosch 20.46-21.02 (7B), Rotterdam 22.22-22.27, Rotterdam SSN 22.46. hetstoomgenootschap.nl

Weekend 15 en 16 april 2023: Arend onder stoom

De Arend is onder stoom in het Spoorwegmuseum. www.spoorwegmuseum.nl

Zaterdag 15 april 2023: modelspoorbeurs Spijkspoor

Modelspoorbeurs in De Brinkhoeve, Kerkstraat 12, Poortugaal. Van 10 tot 14 uur, toegang 3 euro, kinderen gratis. www.spijkspoor.nl

Vrijdag 14 april 2023: symposium Treinen ontwerpen in het Spoorwegmuseum

Hoe ontwerp je een trein? Wie bepaalt hoe de stoelen eruitzien? En wanneer komt er nou ein-de-lijk een hangmat in een trein? Tijdens het symposium Treinen ontwerpen vertellen experts hoe het design van in- en exterieur van een trein tot stand komt, zowel vroeger als nu en in de toekomst. En ook welke rol de wens van de reiziger daarin speelde/speelt. Je hoort het verhaal over vroeger tijden waar reizigers op houten planken zaten, design-specialisten van nu, NS, Alstom en kritische reizigers. Op welke wijze gaat de reiziger van de toekomst zich thuisvoelen in de trein. En bestaat die ‘reiziger van de toekomst’ wel? Presentatie: Arjan Spoormans. Tijdens het symposium zijn het boek Treinen ontwerpen van Niels Greif en een exclusieve map met illustraties te koop. Het symposium vindt plaats in de Bedrijfs­school van het Spoorwegmuseum, van 15 tot 17 uur. Zaal open om 14.30 uur, na afloop borrel. Kosten € 17,50 per persoon, inclusief twee consumpties. Museumkaart gratis. www.spoorwegmuseum.nl.

Paasweekend 7 t/m 10 april 2023: Spoorwegmuseum zet de deuren open

Tijdens het ‘Open Trein Festijn’ zijn vier dagen lang meer dan dertig treinen geopend, ook treinen die normaal voor publiek gesloten blijven. Niet alleen de treinen, maar ook andere bijzondere plekken in het museum zijn toegankelijk zoals de koninklijke wachtkamer, de stationskapper en het seinhuis. Rondleiders en vrijwilligers geven tekst en uitleg. Er kan geluncht worden in een authentiek restauratierijtuig en bij de Oriënt Express is er live-muziek. www.spoorwegmuseum.nl

Zondag 2 april 2023: heropening Haags Openbaar Vervoer Museum

Na een korte verbouwing opent het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) weer zijn deuren. Om de heropening van het museum extra luister bij te zetten, rijden er deze zondag twee bijzondere historische trams uit de jaren dertig en vijftig. De historische trams maken drie ritten van elk bijna een uur. De ritten beginnen en eindigen telkens bij het museum aan de Parallelweg (bereikbaar met HTM-lijnen 9, 11 en 12) en gaan naar respectievelijk Voorburg, Madurodam en Delft. De ritten zijn inbegrepen bij de combi-tickets voor het museum. Deze zijn verkrijgbaar in het museum en via hovm.nl. Reserveren wordt aanbevolen. Voor bezoekers van het museum heeft het HOVM nog een verrassing in petto. Bezoekers ontvangen bij hun kopje koffie of thee gratis een lekkere versnapering. Tevens geldt er op 2 april een korting van 20 procent op aankopen in de museumwinkel van het HOVM. De heropening is tevens de start van het nieuwe HOVM-seizoen. Vanaf 8 april gaat ook de Tourist Tram weer rijden. Deze tram rijdt speciaal voor toeristen elk half uur via een aantrekkelijke route tussen het centrum van Den Haag en Scheveningen.

Zaterdag 1 april 2023: Rotterdams Openbaar Vervoer Museum geopend

Het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum (ROVM) is deze dag geopend van 10 tot 16 uur. De NVBS is met een stand aanwezig. Het adres is Kootsekade 19. Dit is twee­honderd meter lopen vanaf station Rotterdam Noord. Ook rijden er historische trams en bussen naar het museum. De andere museumdagen zijn 6 mei, 3 juni, 1 juli, 5 augustus, 2 september, 1 oktober en 1 november 2023. Lees ook dit bericht.

Zaterdag 1 april 2023: Tagessonderzug nach Amsterdam

Een Duits gezelschap uit Bremen bezoekt Amsterdam. Tot Bentheim met loc 111 223. Vertrek Bentheim 9.30, aankomst Amsterdam 12.30. Georganiseerd door Schienenverkehr Ostfriesland. www.igso-online.com

Zondag 26 maart 2023: begin van de zomertijd

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur vooruit: het begin van de zomertijd.

Zaterdag 25 maart 2023 modelspoorbeurs in Houten

Modelspoorbeurs en HCC Kennisdag. Meidoornkade 24, Houten. Open van 10 tot 15 uur. www.modelspoorbeurs.nl

Vrijdag 24 / zondag 26 maart 2023: Partyzug naar Egmond aan Zee

Müller Touristik organiseert ook dit jaar weer gezellige feestritten naar Egmond aan Zee. De treinen komen bij Venlo het land binnen en rijden tot Alkmaar. Vandaar gaat het gezelschap met bussen naar hotel Zuiderduin in Egmond. Aankomst vrijdagmiddag, terug zondagmiddag. De volgende ritten zijn in september en oktober. www.mueller-touristik.de

Vrijdag 17 t/m zondag 19 maart 2023: Modeltrein Expo OntraXS

Heel veel modeltreinen in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De NVBS is, in samenwerking met de Vrienden van het Spoorwegmuseum, met een stand aanwezig. We staan direct voorbij de toegangscontrole aan je linkerhand, zie het kaartje hiernaast. www.spoorwegmuseum.nl

Zaterdag 18 maart 2023: open dag Modelspoorwegclub Veenendaal

Occasionbeurs, diverse modelbanen en een Märklinbaan waarmee kinderen mogen spelen. Open van 10.00 tot 16.00 uur. De Smalle Zijde 38b, Veenendaal. modelspoor.nl.

Dinsdag 14 / donderdag 16 maart 2023: Venice Simplon-Orient-Express

De Venice Simplon-Orient-Express (VSOE) komt dinsdag uit Venetië naar Amsterdam, aankomst rond 19.45. Op donderdag weer terug, vertrek uit Amsterdam rond 11.30. De heenreis waarschijnlijk via Rotterdam en Gouda, de terugreis waarschijnlijk via Utrecht en Den Bosch. www.belmond.com/trains/europe/venice-simplon-orient-express/

Dinsdag 14 en woensdag 15 maart 2023: Rail Infra Forum in Rotterdam

Most major manufacturers of rolling stock are working on sustainable alternatives to diesel trains for non-electrified railway lines, such as hydrogen and battery trains. How this will stand to impact upon the development of new hydrogen and battery trains, and how retrofitting solutions for existing rolling stock can play a role in decarbonising rail, are some of the topics that will be discussed at the Rail Infra Forum 2023. events.railtech.com/rail-infra-forum-2023

4 en 5 maart 2023: Modelbouwweekend in het Nederlands Transport Museum

Modelbouwweekend in het Neder­lands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep. De NVBS is met een stand aanwezig. Na dit weekend sluit het museum in verband met de verhuizing naar een andere, nog onbekende, locatie. Het NTM is tot en met dit weekend dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Adres: Lucas Bols­straat 7, Nieuw-Vennep. nederlandstransportmuseum.nl

Vrijdag 24 februari / zondag 5 maart 2023: Alpen Express naar Oostenrijk

Heenreis vrijdag 24 februari 2023: Den Haag HS 17.36, Leiden 17.52, Haarlem 18.27, Amsterdam 18.59, Utrecht 19.35, Den Bosch 20.18, Eindhoven 20.40, Venlo 21.25. Terug in Nederland zondag 5 maart 2023: Venlo 7.10, Eindhoven 8.20, Den Bosch 8.46, Utrecht 9.14, Amsterdam 9.44, Haarlem 10.07, Leiden 10.37, Den Haag HS 10.54. www.treinreiswinkel.nl/…

Weekend 25 en 26 februari 2023: Noord-Hollandse modelspoordagen in Alkmaar

OGS Willem Blaeu, Robonsbosweg 11, Alkmaar. Open van 10 tot 16 uur. De NVBS is met een stand aanwezig. www.noordhollandsemodelspoordagen.nl

Vrijdag 10 en zaterdag 11 februari 2023: modelspoorbeurs en Houten op Rail(s)

Modelspoorbeurs en modelbouwmanifestatie in Expo Houten, Meidoornkade 24, Houten. Geopend van 10 tot 16 uur. De NVBS is beide dagen met een stand aanwezig, zie plattegrond hiernaast. www.modelspoorbeurs.nl

Zondag 5 februari 2023: open dag Gooische Spoorgroep

Open dag van de Gooische Spoorgroep. Wijkcentrum De Malbak, Wetering 122, Blaricum. Open van 10 tot 15 uur. De NVBS is met een stand aanwezig. www.gooischespoorgroep.nl

Zaterdag 4 februari 2023: modelspoorbeurs Hoogeveen

Modelspoorbeurs van SMC de Stoomfluit. Ontmoetingscentrum de Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32, Hoogeveen. Open van 10.00 tot 15.00 uur. Toegang € 3,50, kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis. www.smcdestoomfluit.nl

Zaterdag 21 januari 2023: Treinen ontwerpen bij de Nederlandse Spoorwegen

Spoorwegmuseum, 13.00 tot 16.00 uur. Lezing door Niels Greif voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum. vriendennsm.nl

Weekend 14 en 15 januari 2023: Nederlandse Modelspoordagen in Rijswijk

De Broodfabriek, Volmerlaan 12, Rijswijk. Open van 10 tot 17 uur. De NVBS is met een stand aanwezig. modelspoordagen.nl

Zaterdag 7 januari 2023: modelspoorbeurs in Houten

Modelspoorbeurs in Expo Houten, Meidoornkade 24, Houten. Geopend van 10 tot 15 uur. www.modelspoorbeurs.nl

Zondag 8 januari 2023: voorlopig laatste opening HOVM

Het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) is na 8 januari 2023 wegens een verbouwing tijdelijk gesloten. Op 2 april 2023 gaat het museum weer open. De verbouwing is een direct gevolg van het samengaan van het HOVM met de werkgroep Scheveningen van de Tramweg-Stichting. De samenvoeging betekent dat het museum aan de Frans Halsstraat opnieuw wordt ingericht. Daarnaast komt er in een deel van het museum een stevige betonnen vloer. Die is nodig om op een goede en veilige manier ruimte te bieden aan de machines van de Tramweg-Stichting voor het restaureren van trams en het onderdelen­magazijn van het HOVM en de Tramweg-Stichting. Om plaats te maken voor de aanleg van de betonvloer moeten de historische trams, de onderdelen en machines tijdelijk elders in het museum worden gestald. Dit zorgt ervoor dat het museum gedurende deze periode niet open kan voor het publiek. Na de verbouwing is er een nieuwe ruimte waar de vrijwilligers gezamenlijk aan de restauratie en het onderhoud van de historische Haagse trams kunnen werken. De overige activiteiten van het HOVM, zoals het verhuren van trams voor bijzondere ritten (tramhuren.nl) en het organiseren van evenementen (remisedenhaag.nl) gaan tijdens de verbouwing normaal door.

Op zondag 8 januari is het HOVM nog normaal geopend van 12.30 tot 17.00 uur. Ook is er dan de mogelijkheid om een rit te maken met een historische tram. hovm.nl

Vanaf 26 december 2022: Rail Away

Van 26 december 2022 tot en met 5 januari 2023 worden tien nieuwe afleveringen (en één herhaling) van Rail Away uitgezonden. Ze zijn te zien op NPO2 vanaf 19.50 uur.

 • maandag 26 december – Nederland: Zutphen – Winterswijk in de sneeuw
 • dinsdag 27 december – Italië (Sardinië): Cagliari – Mandas – Arbatax
 • woensdag 28 december – Oostenrijk: Ampflwang – Timelkam en Lambach – Gmunden
 • donderdag 29 december – Noorwegen: Oslo – Myrdal – Flåm
 • vrijdag 30 december – Noorwegen: Myrdal – Bergen
 • zaterdag 31 december – Zwitserland: Chur – Arosa (herhaling)
 • zondag 1 januari – Frankrijk: Orléans – Nantes – Le Croisic (20.10 uur)
 • maandag 2 januari – Oostenrijk: Steyr – Grünburg en St. Wolfgang – Schafberg(bahn)
 • dinsdag 3 januari – Ierland: Kilmeadan – Waterford – Limerick
 • woensdag 4 januari – Polen: Krakau – Tarnów – Krynica-Zdrój
 • donderdag 5 januari – Frankrijk: Estivareilles – Craponne-sur-Arzon en Langeac – Langogne

Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.

Vanaf 23 december 2022: TUI Ski Express

Wintersporttreinen naar Oostenrijk in samen­werking met GreenCityTrip. Van 23 december 2022 t/m 31 maart 2023 vertrek elke vrijdag uit Amsterdam 17.31, Utrecht 18.10 en verder via Arnhem. Een week later op zondag terug via Arnhem naar Utrecht 10.15, Amsterdam 10.44.

Van 21 t/m 30 december 2022: warme winterse tramrit door Rotterdam

Het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum vrolijkt de decembermaand op met de Wintertour: een bezoek aan de museumremise Kootsekade met een beker Glühwein of warme chocolademelk en daarna een avondrondrit van 90 minuten in een (verwarmde!) museumtram door feestelijk verlicht Rotterdam. De speciale Wintertourbeker mag als bijzonder souvenir mee naar huis genomen worden. Dit arrangement kost slechts 10 euro, kinderen tot 4 jaar gratis. De opbrengst draagt bij aan het behoud van de historische Rotterdamse trams, bussen en metro’s.

De Wintertour 2022 vindt plaats op de volgende avonden: 21, 22, 23, 27, 28, 29 en 30 december. Twee aanvangstijden: 18.00 en 19.45 uur. Einde 20.00, resp. 21.45 uur. Aanvang en einde: Museumremise, Kootsekade 19, Rotterdam. Tram 4 en 8 stoppen om de hoek, NS-station Rotterdam Noord ligt op 6 minuten loopafstand. Om te zorgen dat iedereen in de tram een zitplaats heeft is reserveren vooraf verplicht. www.stichtingromeo.nl/wintertour (alle ritten waren voor 21 december al uitverkocht).

Woensdag 21 december 2022: rit met “Karel” naar Amsterdam

Op deze dag vieren we onze 30e rit en overhandigt De Karel Foundation een cheque aan het KWF met de opbrengsten van de afgelopen 1,5 jaar. Dit wordt in stijl gedaan, want de overhandiging vindt plaats in de Koninklijke Wachtkamer op Amsterdam Centraal. www.karel.rocks/rit21

Vrijdag 16 t/m zondag 18 december 2022: Dinner Train vanuit Arnhem

Culinaire rondrit in klassieke rij­tuigen achter een oude locomotief. dinnertrain.eu/agenda

Zaterdag 17 december 2022: kerstrit SSN

Stoomrit naar de kerstmarkt in Essen met loc 01 1075. Rond 9.00 vertrek uit Rotterdam CS. Het is ook mogelijk om in te stappen in Gouda, Utrecht en Arnhem. Tussen Arnhem en Emmerich rijdt een moderne e-loc in voorspan. Rond 18.00 vertrekt de trein voor de terugreis. www.stoomstichting.nl

Weekend 17 en 18 december 2022: stoomritten tussen Arnhem en Ede-Wageningen

De VSM laat de Christmas Express pendelen tussen Arnhem Centraal en Ede-Wageningen. Vertrek uit Arnhem 9.35, 10.35, 11.35, 14.35, 15.35, 16.35. Na ongeveer drie kwartier is de trein weer terug in Arnhem. Prijs 17,50, kinderen 9,50 euro. Reserveren verplicht via stoomtrein.org.

Weekend 17 en 18 december 2022: modelspoorbeurs in Zutphen

Hanzehal, Fanny Blankers-Koenweg 2, Zutphen. Open van 10 tot 16 uur. De NVBS is met een stand aanwezig. www.modelspoorbeurszutphen.com

Zaterdag 17 december 2022: oliebollenritten met historische trams door Den Haag

Een leuke tramrit met een historische tram en na afloop een lekkere oliebol met Glühwein of chocolade­melk. Dat is mogelijk tijdens de oliebollenritten die het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) organiseert op zaterdag 17 december. Er zijn twee ritten van elk ongeveer een uur. De eerste is om 13.00 uur, de tweede om 15.30 uur. De tweede rit rijdt gedeeltelijk in het donker, wat de decembersfeer nog eens extra versterkt. De ontvangst is in het HOVM aan de Parallelweg, bereikbaar met de HTM-tramlijnen 9, 11 en 12. De deelnemers krijgen bij de ontvangst koffie of thee en een versnapering. Tijdens een stop bij de Grote Kerk op het Kerkplein worden er chocolaatjes uitgedeeld. Na afloop van de rit staan er in het HOVM oliebollen, Glühwein en chocolademelk klaar. Het HOVM is speciaal voor de gelegenheid helemaal in kerst­sfeer gebracht.

Het museum zet voor de ritten twee historische trams in: de “Blauwe Tram” A106 van de NZH en de eenmans­motorwagen 77 van de HTM. Per tijdslot zijn 46 zitplaatsen beschikbaar. De kosten zijn 25 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 10 euro. Kaartjes kunnen worden gereserveerd via de website van het HOVM: hovm.nl/winkel/. Deelnemers ontvangen een reserveringsbewijs, dat ze kunnen printen of bewaren op hun mobiel. De betaling gebeurt op vertoon van het reserveringsbewijs bij instappen in de tram. Dit kan alleen via PIN of met creditcard. Contant betalen is helaas niet mogelijk. Overgebleven plaats­bewijzen worden ter plekke verkocht.

Vrijdag 9 t/m zondag 11 december 2022: Dinner Train vanuit Eindhoven

Culinaire rondrit in klassieke rij­tuigen achter een oude locomotief. dinnertrain.eu/agenda

Zaterdag 10 december 2022: modelspoorbeurs in Houten

Modelspoorbeurs en modelbouwevenement in Expo Houten, Meidoornkade 24, Houten. Geopend van 10 tot 15 uur. www.modelspoorbeurs.nl

Zaterdag 3 december en weekend 10/11 december 2022: loc 01 1075 in Duitsland

Op 3 december is er een rit van de Eisenbahnfreunde Niederrhein Grenzland (ENG) van Neuss via Mönchen­gladbach naar Osnabrück. Trekkracht is de 01 1075 van de SSN. De aangekondigde ritten op 10 en 11 december gaan niet door. De loc is vrijdag 2 december naar Duitsland gegaan en komt zondagochtend 4 december weer terug in Nederland. www.eng-ev.de

Vrijdag 2 t/m zondag 4 december 2022: Dinner Train vanuit Utrecht

Culinaire rondrit in klassieke rij­tuigen achter een oude locomotief. dinnertrain.eu/agenda

Vrijdag 19 september / zondag 4 december 2022: Partyzug naar Egmond aan Zee

Müller-Touristik organiseert zes gezellige reizen van Duitsland naar Egmond aan Zee. De treinen rijden via Venlo en Utrecht naar Alkmaar, waar de reizigers overstappen op bussen naar Egmond. Vertrek op vrijdag 9 september, 16 september, 7 oktober, 28 oktober, 4 november en 2 december. Terug op zondag 11 september, 18 september, 9 oktober, 30 oktober, 6 november en 4 december. www.mueller-touristik.de

Vrijdag 25 t/m zondag 27 november 2022: Dinner Train vanuit Zwolle

Culinaire rondrit in klassieke rij­tuigen achter een oude locomotief. dinnertrain.eu/agenda

Van 17 mei t/m 27 november 2022: Expeditie Posttrein in het Spoorwegmuseum

Aandacht voor het postvervoer per trein, dat 25 jaar geleden voor het laatst plaatsvond. www.spoorwegmuseum.nl/ontdek/nu-in-het-museum/expeditie-posttrein

Zaterdag 26 november 2022: open dag Modelspoorwegclub Veenendaal

MSC Veenendaal, De Smalle Zijde 38b in Veenendaal. Open van 10 tot 16 uur. De NVBS is met een stand aanwezig. modelspoorwegclub-veenendaal.business.site

Zaterdag 26 november 2022: Miniworld Express

Treinstel 904 rijdt van Groningen (vertrek rond 9.00) met stops in Assen, Hoogeveen, Zwolle en Amersfoort naar Miniworld Rotterdam, aankomst rond 12.00. Daar krijgen de deelnemers een rondleiding, waarna de trein rond 15.15 weer vertrekt naar Groningen, aankomst rond 18.30. De rit wordt mede georganiseerd door MSC RailRunners Groningen en Roestrijden.nl. mscrailrunners.eu/treinrit-miniworld

Vrijdag 18 t/m zondag 20 november 2022: Dinner Train vanuit Amsterdam

Culinaire rondrit in klassieke rij­tuigen achter een oude locomotief. dinnertrain.eu/agenda

Zaterdag 19 november 2022: modelspoorbeurs Spijkspoor

Van 10.00 tot 14.00 uur in De Brinkhoeve, Kerkstraat 12, Poortugaal. Toegang € 2,50. www.spijkspoor.nl

Zaterdag 12 november 2022: modelspoorbeurs in Houten

Modelspoorbeurs en digitaal evenement in Expo Houten, Meidoornkade 24, Houten. Geopend van 10 tot 16 uur. www.modelspoorbeurs.nl

Zondag 6 november 2022: Haags Openbaar Vervoer Museum

Bezoek het HOVM en maak een rit met PCC 1210! Het museum is geopend van 12.30 tot 17.00 uur. Er zijn deze zondag drie ritten met de historische 1210: naar Voorburg, Madurodam en Delft. Maar er is natuurlijk nog meer! In het museum is van alles te zien. Wandel bijvoorbeeld door de remise met de collectie historische trams, bekijk de thematentoonstelling “Tussen Steden en Dorpen” over interlokale trams en koop een versnapering of een leuk tramsouvenir in de museumwinkel van het HOVM. Voor de jonge bezoekers is er het Tina & Tony Raadspel met leuke prijzen. De dienstregeling van de 1210 is als volgt: 12.45 uur naar Voorburg, 14.00 uur naar Madurodam, 15.15 uur naar Delft. Kaartjes koopt u in het museum of via hovm.nl.

Zaterdag 5 november 2022: trammuseum Rotterdam geopend

Op de laatste museumdag van 2022 rijden tussen Rotterdam Centraal en de Museumremise Kootsekade verschillende bijzondere trams uit de museumcollectie. Bijvoorbeeld de Stofzuiger, een in 1957 bij Schindler in Zwitserland gebouwde tram die zijn bijnaam dankt aan het opvallende zoemende geluid. In het museum is een bijzondere attractie te bekijken: een uniek diorama van het Proveniersplein (Blijdorpzijde Centraal Station) anno 1965, gebouwd door het team Hollandse Tram Maatjes. Bekijk in het museum ook de mooie collectie historische trams, bussen en de twee metrostellen: 5024 en 5217.

Het Tram­museum aan de Kootsekade is geopend tussen 10.00 en 16.00 uur. Vermijd parkeerproblemen: kom per museumtram of -bus, inbegrepen in de toegangsprijs. Museumbussen rijden van/naar Alexander, Capelsebrug, Kralingse Zoom, Zuidplein, Station Zuid en Noordereiland. Toegang 5 euro, 4-11 jaar en 65+ 3 euro, RotterdamPas gratis. www.stichtingromeo.nl

Woensdag 26 / zondag 30 oktober 2022: GreenCityTrip naar Boedapest

Nachttrein naar Wenen en Boedapest. Vertrek woensdag uit Amsterdam 17.33, via Utrecht (opstap­plaats). De trein is via de Betuweroute naar Duitsland gereden. Op zondag weer terug, geplande aankomst Amsterdam 12.30. greencitytrip.nl

Vrijdag 28 / zondag 30 oktober 2022: Partyzug naar Egmond aan Zee

Müller-Touristik organiseert zes gezellige reizen van Duitsland naar Egmond aan Zee. De treinen rijden via Venlo (en op 28/30 oktober via Roermond) naar Alkmaar, waar de reizigers overstappen op bussen naar Egmond. Vertrek op vrijdag 9 september, 16 september, 7 oktober, 28 oktober, 4 november en 2 december. Terug op zondag 11 september, 18 september, 9 oktober, 30 oktober, 6 november en 4 december. www.mueller-touristik.de

Van 22 t/m 30 oktober 2022: Techlab XL in het Spoorwegmuseum

Altijd al willen weten hoe het spoor eigenlijk werkt? Wat er allemaal nodig is om een trein te laten rijden? Tijdens het evenement Techlab XL staat het hele Spoorwegmuseum in het teken van de techniek achter de trein. Daarvoor moeten wel de handen uit de mouwen! Met allerlei spannende demonstraties en uitdagende proeven ontdek je de geheimen achter de werking van de trein. Ga aan de slag en probeer alles uit rond de thema’s stoom, stroom, weerstand en wielen. www.spoorwegmuseum.nl/ontdek/nu-in-het-museum/techlab-xl/

Van 8 januari t/m 30 oktober 2022: expositie over Harmelen

60 jaar geleden vond de grootste treinramp in de Nederlandse spoorweggeschiedenis plaats: op 8 januari 1962 botsten in de mist twee treinen met volle snelheid op elkaar. In de hal van de bibliotheek besteedt het Spoorwegmuseum met een kleine tentoonstelling aandacht aan de treinramp bij Harmelen. Meer informatie.

Zaterdag 29 oktober 2022: Haasje-over met de SNE

Jubileumexcursie van de Stichting NVBS-Excursies (SNE) met hulp van de Stichting 2454CREW. Op de baan komen Plan U 151 en Motorpost 3029 met twee rijtuigen van de SSN. Meer informatie.

Zaterdag 29 oktober 2022: langste trein ter wereld

Bij de Rhätische Bahn wordt een poging ge­daan het wereldrecord van de langste trein ter wereld te ver­be­te­ren. Dit is tussen 14.00 en 15.15 uur live te volgen via deze link.

Woensdag 19 / zondag 23 oktober 2022: GreenCityTrip naar Praag

Nachttrein naar Berlijn, Dresden en Praag. Vertrek woensdag uit Amsterdam 20.33, via Utrecht (opstap­plaats). Op zondag weer terug, geplande aankomst Amsterdam 13.02. greencitytrip.nl

Zondag 23 oktober 2022: modelbeurs bij de Westfriese Modelspoorclub

Modelspoor- en modelbouwbeurs in de Koggenhal, Dwingel 4 in De Goorn. Veel demobanen en standhouders. Open van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang 5 euro, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. www.dewmc.nl

Zaterdag 22 oktober 2022: stoomrit naar Keulen

Rit georganiseerd door het Stoomgenootschap met loc 23 023 van de SSN. Vanaf Utrecht via Den Bosch (opstapplaats) naar Venlo. Vanaf hier rijdt E10 121 als voorspan mee naar Keulen. Heenreis: Rotterdam SSN, Gouda 8.03, Woerden 8.12, Utrecht 8.18-8.20 (spoor 12), Geldermalsen 8.47, Den Bosch 8.55-9.10 (spoor 4b), Eindhoven 9.41, Venlo 10.20-10.45 (fotostop met locs naast elkaar), Köln Hbf 12.30. Terugreis: Köln Hbf 18.25 (spoor 5), Venlo 20.10-20.35, Eindhoven 21.18, Den Bosch 21.45-22.00, Geldermalsen 22.27, Utrecht 22.50-23.00, Woerden 23.14, Gouda 23.27, Rotterdam SSN. hetstoomgenootschap.nl

Zaterdag 22 oktober 2022: modelspoorbeurs Hoogeveen

Ontmoetingscentrum de Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32, Hoogeveen. Openingstijden: 10.00 tot 15.00 uur. Entree: € 3,50, kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis. www.smcdestoomfluit.nl

Weekend 15 en 16 oktober 2022: Arend onder stoom

De Arend is onder stoom in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Zondag 16 oktober 2022: Rotterdams Openbaar Vervoer Museum viert feest

Het erfgoed van het Rotterdamse openbaar vervoer wordt sinds 1997 beheerd door de Stichting RoMeO.  Het 25-jarig jubileum gaan we spectaculair vieren. Historische trams en bussen zullen vanaf 10.00 uur verrassend opduiken op tram- en buslijnen, tussen de reguliere ritten door. In de middag is er een optocht door de stad met topstukken uit de museumcollectie, zie informatie hieronder. www.stichtingromeo.nl

Om 16.00 start vanaf het Oostplein een parade van 16 historische trams en bussen door het centrum, via Blaak – Van Oldenbarneveltstraat (tram)/Coolsingel (bus) – CS – Van Oldenbarneveltstraat (tram) – Hofplein – Goudsesingel. Naast de wagens die voorafgaand in de lijndiensten hebben gereden rijden nog enkele museumstukken mee. En een Citadis van de 95-jarige RET. Hierboven een kaartje met de route van de parade. Bussen en trams rijden deels via verschillende routes, wegens het hier en daar ontbreken van asfalt, resp. tramrails. Doorkomst bij Rotterdam Centraal ca 16.15, aankomst Oostplein ca 16.30. Na afloop rijden de trams naar de museumremise Kootsekade. Meerijden in de parade is voorbehouden aan genodigden en aangemelde donateurs en vrijwilligers van RoMeO.

Nog tot en met 14 oktober 2022 kun je op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag met Citytour Lijn 10 een rondrit maken door Rotterdam. Zie ook het interview met John Krijgsman in NVBS Actueel van juni 2018.

Weekend 8 en 9 oktober 2022: stoomtreindagen bij de SSN

Open dagen op het stoomdepot van de SSN in Rotterdam Noord. Pendeltreinen vanaf station Gouda. Gastlocomotieven van de VSM. De NVBS is met een stand aanwezig. www.stoomstichting.nl

Weekend 8 en 9 oktober 2022: open huis bij Modelbouwvereniging Hilversum

Modelbouwvereniging Hilversum, model van de voetgangersbrug bij het station. Foto: Nico Spilt.

Modelbouwvereniging Hilversum (MVH) zet de deuren weer open voor publiek. Op die dagen zijn alle modelspoorbanen in bedrijf. Pronkstuk is de grote modelbaan waarop het oude station van Hilversum met omgeving op schaal is nagebouwd. In een andere ruimte is een imposant Alpenlandschap ontstaan. Wil je zelf aan de knoppen zitten? Leef je uit op de klassieke Märklinbaan. Ook de werkplaats van onze boten­bouwers is te bezoeken. De MVH heeft haar clubhuis op zolder van gebouw de Geus, Geuzenweg 84 in Hilversum, dit is 5 minuten lopen vanaf het station. Openingstijden: zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur, zondag van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. www.modelbouwvereniginghilversum.nl

Zondag 9 oktober 2022: rit met treinstel 904

Besloten rit met treinstel 904: de Harald Birthday Express. Amsterdam 12.06, Uitgeest 12.25-32, Haarlem GE, Haarlem 13.12-36, Leiden, Alphen, Utrecht, Ede-Wageningen 15.31-37, Utrecht, Amersfoort 16.14-23, Amsterdam 16.59. De familie en vrienden vinden het leuk om ook foto’s van langs de spoorbaan te ontvangen. Foto’s kunnen gestuurd worden naar info@2454crew.nl.

Donderdag 6 / zondag 9 oktober 2022: treinstel 766 op dienstreis

Hondekop 766 brengt voor onderhoud een bezoek aan Leidschendam. Vanwege werkzaamheden aan de verbindingsbogen bij Arnhem Goederen moet het treinstel kopmaken in Zevenaar. Donderdag: Arnhem Goederen 19.08, Zevenaar 19.22-19.30, Arnhem Centraal 19.50, Utrecht Centraal 20.32, Gouda 20.54, Ypenburg 21.21, Leidschendam 21.26. Zondag: Leidschendam 18.35, Ypenbrug 18.46, Gouda 18.59, Utrecht Centraal 19.28, Arnhem Centraal 20.14, Zevenaar 20.24-20.36, Arnhem Goederen 20.47.

Zaterdag 8 oktober 2022: modelspoorbeurs in Houten

Modelspoorbeurs in Expo Houten, Meidoornkade 24, Houten. Geopend van 10 tot 15 uur. www.modelspoorbeurs.nl

Vrijdag 7 oktober 2022: Veronica Express met “Karel”

Radio Veronica rijdt met de Veronica Express door Nederland. Op deze dag zendt het radiostation live vanuit de trein uit en rijden artiesten en luisteraars mee. Hilversum 8.24, Amsterdam Centraal 8.54, Haarlem 9.33, Den Haag HS 10.14, Rotterdam Centraal 10.38, Goes 12.11, Roosendaal 12.57, Tilburg 13.38, Den Bosch 14.01, Nijmegen 14.42, Arnhem Centraal 15.04, Zwolle 16.05, Almere Centrum 17.05, Amsterdam Centraal 17.43. Het materieel is treinstel 466 “Karel”.

Zondag 2 oktober 2022: Haags Openbaar Vervoer Museum geopend

Op deze zondag is het HOVM weer geopend. Kom naar het leukste museum van Den Haag en maak een rit met een historische PCC-tram. Het museum is open van 12.30 tot 17.00 uur. Er zijn drie ritten met de historische PCC 1022 naar Voorburg, Madurodam en Delft. Maar er is natuurlijk nog meer te zien in het museum! Wandel bijvoorbeeld door de remise met de collectie historische trams, bekijk de thema­tentoonstelling “Tussen Steden en Dorpen” over interlokale trams en koop een versnapering of een leuk tramsouvenir in de museumwinkel van het HOVM. Voor de jonge bezoekers is er het Tina & Tony Raadspel met leuke prijzen. De dienstregeling van de 1022 is als volgt: 12.45 uur naar Voorburg, 14.00 uur naar Madurodam, 15.15 uur naar Delft. Kaartjes koopt u in het museum, via de groene knop op hovm.nl.

Weekend 1 en 2 oktober: workshop robotica in het Spoorwegmuseum

Misschien zijn zelfrijdende treinen wel de toekomst! In het Spoorwegmuseum gaan we dat uitproberen. Hoe? Met robots! Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober kun je deelnemen aan de gratis workshop ‘Robottrein bouwen’. Je krijgt van ons een robot te leen die je zelf kunt programmeren. Het is de bedoeling dat je in een uur tijd je robot zelf laat rijden. Wij helpen je daar natuurlijk mee. Aan het eind van de workshop proberen we dan alle robotten als een trein achter elkaar door de wachtkamer te laten rijden! Hoe mooi zou dat zijn, onze eigen zelfrijdende robottrein! De workshop wordt aangeboden in samenwerking met Stichting Leaphy en is geschikt voor kinderen tussen de 8 en 16 jaar. Er zijn zowel zaterdag als zondag drie workshops, meld je snel aan want vol is vol. Deelname is gratis, entree tot het museum is niet inbegrepen. www.spoorwegmuseum.nl

Zaterdag 1 oktober 2022: Vriendenrit naar Blerick

Rit voor leden van de vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum. Gereden wordt met Plan V van de stichting 2454 CREW. Vertrek uit Amersfoort rond 9.30, via Utrecht (rond 10.00) en Geldermalsen (misschien opstapplaats) naar Blerick. Daar kan het depot van het Spoorwegmuseum worden bezichtigd en vinden enkele activiteiten plaats, waaronder een barbecue. Rond 19.00 begint de terugreis naar Utrecht en Amersfoort. vriendennsm.nl

Zaterdag 1 oktober 2022: trammuseum Rotterdam geopend

Bekijk de mooie collectie historische trams, bussen en de twee metrostellen: 5024 en 5217. Het Tram­museum aan de Kootsekade is geopend tussen 10.00 en 16.00 uur. Het museum is per historische tram bereikbaar vanaf Rotterdam Centraal, halte E (Weena). Lijn 11 vertrekt hier om 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Ook rijden er historische bussen vanaf andere locaties in Rotterdam. www.stichtingromeo.nl

Zondag 25 september 2022: Red Devils Express Brussel – Amsterdam

Vanwege de voetbalwedstrijd tussen Nederland en België rijdt een speciale trein voor Belgische supporters van Brussel Zuid naar Amsterdam Centraal. De trein vertrekt rond 10.00 uur uit Brussel en wordt om ongeveer 13.00 uur bij de Arena verwacht. De terugrit begint rond middernacht vanaf het perron bij de Johan Cruijf ArenA, waarna de trein drie uur later weer in Brussel zal aankomen. Bron: treinposities.nl/spooragenda

Vrijdag 23 t/m zondag 25 september 2022: Modeltrein Expo On traXS

Heel veel modeltreinen in het Spoorwegmuseum. De NVBS is met een stand aanwezig. Het Spoorwegmuseum neemt je mee over de wereld tijdens de Modeltrein Expo On traXS! Drie dagen lang nemen de modeltreinen het museum over. Er rijden treintjes door de meest prachtige landschappen. Zo kun je een denkbeeldige reis maken over de hele wereld, maar dan in het klein! Alleen de beste modelbouwers krijgen een uitnodiging waardoor de kwaliteit van de banen erg hoog is. Liefhebbers kunnen de fijne kneepjes van het vak leren tijdens de modelbouwdemonstraties, kinderen kunnen zich uitleven op het speciale jeugdplein. Naast de vele mooie modelbanen presenteren leveranciers en fabrikanten de nieuwste snufjes op het gebied van de model­bouw. Vorig najaar zocht Omroep Max in de Grote Kleine Treinen Competitie naar de beste modelspoorbouwers van Nederland. Het programma, gepresenteerd door André van Duin en opgenomen in het Spoorwegmuseum, trok wekelijks meer dan een miljoen kijkers. De baan van de winnaar “Team Oranje” is ook op OnTraXS te zien. www.spoorwegmuseum.nl

Van 20 t/m 23 september 2022: InnoTrans

Internationale vakbeurs in Berlijn. NVBS-leden kunnen InnoTrans met korting bezoeken.

Weekend 17 en 18 september 2022: Lego-evenement in het Nederlands Transport Museum

Bricks in transport is een evenement rond de bekende Lego-steentjes. Te zien zijn rijdende modellen in schaal 1:45, gebouwd door de Lowlands L-Gauge Model Train Club. Het museum in Nieuw-Vennep is open van 10 tot 17 uur. nederlandstransportmuseum.nl

Weekend 17 en 18 september 2022: Stadskanaal onder Stoom

Dit weekend vindt de zesde editie van het stoomspektakel ‘Stadskanaal onder Stoom’ plaats. Er rijden dan veel stoomtreinen op de langste museum­spoorlijn van Nederland. Speciale gast is dit jaar stoomlocomotief ‘Cockerill’ van de Museum Buurtspoorweg uit Haaksbergen. Daarnaast zal stoomlocomotief 52 8082 voor het eerst sinds 34 jaar onder stoom te zien zijn. Maar niet alleen treinen, ook stoommachines, historische bussen, schepen en modeltreinen zijn te zien in Stadskanaal. www.stadskanaalrail.nl

Weekend 17 en 18 september 2022: Arend onder stoom

De Arend is onder stoom in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Vrijdag 16 en zaterdag 17 september 2022: Tag der Schiene in Duitsland

Zum Tag der Schiene zeigt die gesamte Branche, was in ihr steckt. Am 16. und 17. September finden an vielen Orten in ganz Deutschland Veranstaltungen statt, die die Bahnen und die Schiene in den Mittelpunkt stellen. www.tag-der-schiene.de

Zaterdag 17 september 2022: SSN Ruhr Expres naar Bochum-Dahlhausen

Bezoek aan het museumweekend van de DGEG in Bochum-Dahlhausen met loc 01 1075 van de SSN. Vertrek uit Rotterdam 8.08 (spoor 15), Gouda 8.31 (3a), Utrecht 9.06 (12), Arnhem 10.14 (8). Van Arnhem tot Emmerich krijgt de trein een voorspanloc omdat de stoomloc geen ETCS heeft. Vervolgens door naar Bochum, aankomst ca. 12.30 uur. Vertrek ca. 17.00, terug in Rotterdam rond 21.00 uur.
www.stoomstichting.nl

Zaterdag 17 september 2022: rit met Plan U 151

De Duitse vereniging DGEG rijdt met Plan U 151 van Arnhem Centraal naar de Amsterdamse Westhaven en Pon in Leusden. De trein vertrekt om 9.30 uit Arnhem Centraal en na een rondrit wordt de trein weer verwacht in Arnhem Centraal om 18.35. De VSM-lijn wordt niet aangedaan. dgeg.de

Zaterdag 17 september 2022: Noordspoor in Leek

Modelspoorevenement in Sportcentrum Leek. www.wbevenementen.eu/evenement/modelspoorbeurs-noordspoor

Weekend 10 en 11 september: open dag in Roosendaal

In het kader van de Open Monumentendagen heten de Stichting Hondekop en de Stichting 2454 CREW u tussen 10 en 17 uur welkom in de monumentale loods in Roosendaal, Bosstraat 24.

Zondag 11 september 2022: tramfestival in De Panne

Tijdens Open Monumentendag vindt bij het trammuseum van TTO Noordzee in De Panne het jaarlijkse tramfestival plaats. Onder andere kan dan een rit gemaakt worden naar Adinkerke, Koksijde of Nieuwpoort. Lees ook het artikel in NVBS Actueel van augustus 2022.

Zaterdag 10 september 2022: open dag Stichting Historisch Dieselmaterieel

Open dag bij de SHD in Amersfoort. De NVBS is met een stand aanwezig. Informatie op Facebook.

Van 2 juli t/m 7 september 2022: tentoonstelling over de Zoetermeerlijn

In het kader van Zoetermeer 60 jaar New Town organiseert het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) een tentoonstelling over de Zoetermeerlijn en de Sprinter. In 1972 startte na een lange voor­bereiding de bouw van de Zoetermeerlijn. De NS exploiteerde deze spoorlijn van 1977 tot 2006. Sinds 2006 wordt deze openbare vervoervoorziening door Randstadrail verzorgd. In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan aspecten als voorbereiding en onderhandeling, bouw, materieel- en trajectkeuzes, integratie met de stad, ervaringen van NS en reizigers. Ook de dingen die moesten wijken voor de aanleg van de lijn komen aan bod. Te zien zijn veel foto’s, documenten, attributen, modellen en video. Historisch Genootschap Oud Soetermeer, Dorpsstraat 132, Zoetermeer. Van zaterdag 2 juli t/m woensdag 7 september 2022. Openingstijden: maandag van 20 tot 22 uur, woensdag en zaterdag van 13 tot 17 uur. Toegang gratis.

Weekend 3 en 4 september 2022: Terug naar Toen bij de VSM

Het traditionele stoomfestival bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. De NVBS is met een stand aanwezig in Loenen. De SSN is met een stoomtrein te gast; deze rijdt eind vrijdagmiddag naar de VSM, begin zondagavond weer terug. Het aangekondigde bezoek van loc 23 1097 van IG Schienenverkehr Ostfriesland gaat niet door. stoomtrein.org

Tot eind augustus 2022: werkzaamheden Ede-Wageningen

De werkzaamheden rond station Ede-Wageningen zijn te volgen via een webcam: bouw.live/spoorzone-ede. Tot en met 31 augustus 2022 is hier geen treinverkeer mogelijk.

Weekend 27 en 28 augustus 2022: laatste ritten Rondje Zuid

Dit weekend zijn de laatste rijdagen in het seizoen 2022 voor de Rotterdamse tramlijn 9 Rondje Zuid. Lijn 9 brengt je vanaf het Hofplein over de Erasmusbrug naar Rotterdam Zuid en weer terug. Langs de Maassilo, door Vreewijk, Lombardijen en IJsselmonde, langs de Kuip en de Essalam­moskee. Dagkaarten zijn voor 10 euro (juniortarief 5 euro) te koop bij de conducteur. De dagkaarten zijn op dezelfde dag ook geldig op Citytour Lijn 10. Vertrektijden vanaf Pompenburg (Hofplein): 10.27, 12.27, 14.27, 16.27. www.stichtingromeo.nl

Van 16 juli t/m 28 augustus 2022: zomer bij de Museumstoomtram

Dagelijks rijden twee stoomtrams van Hoorn naar Medemblik en terug in aansluiting op de historische veerboot Friesland van en naar Enkhuizen. Je kunt de dagtocht beginnen in Enkhuizen en in Hoorn. ◆ Tijdens de Zomerse Stoomtram Themadagen kun je op een vaste dag in de week meer ontdekken over een thema uit de stoom­tram­geschiedenis. Op woensdag is dat het goederen­vervoer, inclusief historische goederentram naar Wognum. Hier vinden diverse demonstraties plaats. Op dinsdag en donderdag staan de historische reizigers centraal. Je ontmoet ze in de tram en in Wognum kun je je zelf verkleden als reiziger van 100 jaar geleden. Op vrijdag bieden we een speciale themarondleiding over Het Verhaal van de stoomtram. ◆ De Holland Boven Amsterdam Express vertrekt vanuit Amsterdam Centraal. Per historische trein rijd je over de hoofdspoorweg naar Enkhuizen, waar je je reis door de Historische Driehoek begint. Na de boottocht en de stoomtramrit brengt de historische trein je aan het einde van de middag weer terug vanuit Hoorn naar Amsterdam. Op 16 juli wordt de Holland Boven Amsterdam Express gereden met een stoomtrein, op 13 en 14 augustus 2022 is dit een historische dieseltrein. ◆ Ongeëvenaard is de Zomer Avond Express. Deze sfeervolle stoomtramrit rijdt gedurende vier avonden. ◆ Alle stoom­trams worden getrokken door een historische stoom­locomotief, waaronder de 100-jarige locomotief 26. De tweede tram van de dag bestaat uit de historische, houten Nederlandse stoomtramrijtuigen. ◆ Ontdek het museum­terrein van de Museumstoomtram in Hoorn voor vertrek of na aankomst van de stoomtram. Kinderen krijgen een speciale gratis koffer mee met daarin de speurtocht Stoomsafari. ◆ Bron: persbericht SHM.   www.stoomtram.nl

Lees ook het interview met René van den Broeke, directeur van de SHM, in NVBS Actueel, februari 2018.

Woensdag 3 t/m woensdag 24 augustus 2022: Summer-Night Express bij de VSM

Elke woensdagavond vanaf Beekbergen een rit over de Koningslijn, naar wens met een vooraf te bestellen borrelpakket. De Veluwe is dan op zijn mooist tijdens het gouden uur, het laatste uur voor zonsondergang. Voorafgaand aan de rit kan het museumdepot worden bezocht. Reserveren sterk aanbevolen. stoomtrein.org/summer-night-express

Zaterdag 20 augustus 2022: donateursrit Stichting 2454 CREW

Rit met treinstellen 904 en 151 van de Stichting 2454 CREW. Treinstel 904 vertrekt rond 9.30 uit Amersfoort en rijdt dan via Amsterdam naar Hoorn. Daar staat treinstel 151 gereed voor een rit over de lijn van de SHM. Onderweg een fotostop. Na terugkeer in Hoorn rijdt treinstel 151 naar Amsterdam. Daar staat de 904 gereed voor het vervolg, waaronder een fotostop en line-up met andere treinen. Tot slot gaat het met de 151 weer terug naar Amersfoort, aankomst rond 19.00. Kosten 50 euro, voor donateurs 25% korting. Meer informatie.

Maandag 8 / woensdag 17 augustus 2022: Sziget Express naar Boedapest

Vanuit Amersfoort rijden twee treinen naar het Sziget Festival in Boedapest. Vertrek maandag 8 augustus om 11.43 en 17.06. Op woensdag 17 augustus weer terug in Amersfoort: de eerste trein ’s ochtends vroeg, de tweede trein rond 11.15.   festival.travel/festivals/sziget-festival

Weekend 13 en 14 augustus 2022: Holland Boven Amsterdam Express

Ritten met Plan U 151 van Amsterdam naar Enkhuizen, en vanaf Hoorn weer terug, georganiseerd door de SHM. Vertrek uit Amsterdam rond 9.00, terug rond 16.00.  www.stoomtram.nl

Zaterdag 13 augustus 2022: Duitse gezelschapstrein naar Amsterdam

Duitse gezelschapstrein uit Neuss naar Amsterdam en terug. De trein rijdt vanaf Mönchengladbach via Duisburg, Oberhausen, Emmerich (9.34), Betuweroute (!), Geldermalsen en Utrecht (11.03/15) naar Amsterdam (11.48). De trein wordt getrokken door stoomloc 01 1075 van de SSN, tussen Emmerich en Amsterdam met voorspan van een Traxx. Terug uit Amsterdam 17.59, Utrecht, Geldermalsen, Emmerich (20.37). www.eng-ev.de

Zaterdag 6 augustus 2022: Duitse feestgangers naar Amsterdam

Gay Party Train uit Duitsland via Emmerich (10.34) naar Amsterdam (11.49, spoor 13a). Terug uit Amsterdam (20.36, spoor 13a) via Emmerich (22.11). De trein wordt getrokken door een Traxx. gaypartytrain.de
Opmerking: de door www.party.reisen aangekondigde partyzug uit Magdeburg is geannuleerd.

Zaterdag 16 juli 2022: Holland Boven Amsterdam Express

Stoomrit van Amsterdam naar Enkhuizen, en vanaf Hoorn weer terug, georganiseerd door de SHM. De trein vertrekt om 7.15 uit Apeldoorn en rijdt dan via Amersfoort en Hilversum naar Amsterdam. Daar begint rond 9.00 de Holland Boven Amsterdam Express. Rond 16.45 rijdt de trein vanaf Amsterdam weer terug naar Apeldoorn.

Weekend 9 en 10 juli 2022: kinderstoomdagen bij de Stoomtrein Katwijk Leiden

De Stoomtrein Katwijk Leiden viert het begin van de zomervakantie met de kinderstoomdagen. Kinderen kunnen meerijden op de miniatuurtrein of cabineritten maken in dieseltreinen met cabine. De Wassenaarse modelbouwgroep brengt een groot waterbassin mee waar modelboten in varen. Kinderen die op zondag komen mogen hun eigen bootjes meebrengen. In de rijtuigenloods staat een grote LGB-baan opgesteld waarin kipkarren hun vracht in vrachtwagens overstorten; alles werkt radiografisch. stoomtreinkatwijkleiden.nl

Zaterdag 9 juli 2022: Sommer-Strand-Express naar Zandvoort

Een trein van IG Schienenverkehr Ostfriesland brengt vanuit Bremerhaven een bezoek aan Zandvoort aan Zee. Heen: Bad Bentheim ca. 9.30, Amsterdam 12.30, Zandvoort 13.00. Terug: Zandvoort ca. 18.00, Amsterdam 18.30. www.igso-online.com

Zondag 3 juli 2022: rondrit Plan U 151

Plan U 151 van 2454 CREW rijdt vanuit Leeuwarden een rondje ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Friese Modelbaan Club. Leeuwarden 9.33 (5), Zwolle 11.06 (3), Amersfoort 11.51-13.02 (4a), Apeldoorn 13.33 (8), Dieren 16.29 (603), Zwolle 17.27 (9), Leeuwarden 18.38-18.50 (3), Zwolle 20.06 (3), Amersfoort 20.51 (10). Bezoeken aan de SHD in Amersfoort en aan de VSM-lijn. www.friesemodelbaanclub.nl

Weekend 2 en 3 juli 2022: ritten met Plan V “Karel”

Besloten ritten met treinstel “Karel”. Zaterdag 2 juli: Watergraafsmeer 9.29, Breukelen 9.53, Utrecht 10.06 (2), Zaltbommel 10.26 (2), Den Bosch 10.36-10.39 (705b), Boxtel 10.47-10.57 (3), Eindhoven 11.12 (18b), Roermond 11.48 (1), Schinnen 12.20 (1), Heerlen 12.31-12.42 (2), Valkenburg 12.53-13.22 (3), Maastricht 13.32 (niet langs perron). Zondag 3 juli: Maastricht 15.06-15.38 (3), Sittard 15.54-15.56 (1b), Roermond 16.10 (2), Eindhoven 16.31 (4), Boxtel 16.56-17.12 (2), Geldermalsen 17.34, Utrecht 17.53 (14), Breukelen 18.07 (2), Watergraafsmeer 18.25.  www.karel.rocks

Weekend 2 en 3 juli 2022: presentatie ICNG in Rotterdam

Mogelijkheid om de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) te bekijken. Aanmelden via www.presentatieicng.nl

Van 30 juni t/m 3 juli 2022: Kiruna Festival

De bekende Malmbanan in het noorden van Zweden is dit jaar 120 jaar oud en zal over niet al te lange tijd voorzien worden van ERTMS. Daarom zullen er meerdere historische treinen rijden rond Kiruna, en zal er ook een enkele ertstrein met stoomtractie worden gereden. Meer informatie.

Van 21 t/m 23 juni 2022: RailTech Europe 2022

RailTech Europe is de grootste internationale ontmoetingsplek voor de spoorsector in Nederland. Expositie, workshops en congres in de Jaarbeurs in Utrecht. De expositie is gratis te bezoeken, aanmelden via www.railtech-europe.com

Zaterdag 18 juni 2022: ritten met museumtrams door Amsterdam

Rondritten door de binnenstad van Amsterdam met museumtrams. De trams van lijn 20 vertrekken tussen 11.00 en 17.00 ieder half uur vanaf de Dam bij de hoek van de Nieuwendijk. Op zondagen rijdt de Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA) ook andere ritten in en rond Amsterdam.
www.museumtramlijn.org

Zondag 12 juni 2022: HOVM geopend

Kom naar het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) en maak een rit met de historische “raampjes”-PCC 1022! Het leukste museum van Den Haag is zondag geopend van 12.30 tot 17.00 uur. Wandel door de remise met de collectie historische trams, bekijk de thematentoonstelling “Tussen Steden en Dorpen” over interlokale trams en koop een versnapering of een leuk tramsouvenir in de museumwinkel van het HOVM. Voor de jonge bezoekers is er het Tina & Tony Raadspel met leuke prijzen. De historische PCC-tram 1022 (met de kleine raampjes) maakt drie ritten: 12.45 uur naar Scheveningen, 14.00 uur naar Duindorp, 15.15 uur naar Kraayenstein. Kaartjes koopt u in het museum of via de groene knop op hovm.nl.

Woensdag 8 juni 2022: rit met treinstel 466 “Karel”

Rondrit met een besloten groep. Watergraafsmeer 10.19, Utrecht 11.07 (via spoor 15), Den Bosch 11.39-11.51 (spoor 4a), Utrecht 12.24 (via spoor 14), Amsterdam 12.58.16-13.16 (spoor 7a), Haarlem 13.31-13.40 (spoor 7a), Zandvoort 13.49-17.01 (spoor 1), Amsterdam 17.29 (via spoor 6b), Utrecht 18.05 (via spoor 15), Den Bosch 18.39-18.49 (spoor 4b), Utrecht 19.23 (via spoor 14), Watergraafsmeer 19.55. www.karel.rocks.

Zondag 5 juni 2022: Hilversum on Wheels

Ritten met klassieke automobielen door ’t Gooi en oldtimershow op het Langgewenst in Hilversum door Stichting Vrienden Mobiel Erfgoed Hilversum en Omstreken. hilversumonwheels.nl

Vrijdag 3 juni 2022: Kameel van Zutphen naar Spoorwegmuseum

Motorrijtuig NS 20 “Kameel” is woensdag voor onderhoud naar Strukton in Zutphen gegaan en keert vandaag weer terug naar het Spoorwegmuseum. Dienstregeling: Zutphen rangeerterrein 16.15, Deventer 16.30, Zwolle 17.26, Amersfoort 18.21-19.13, Utrecht Maliebaan 19.34.

Van 26 t/m 29 mei 2022: Open Trein Festijn in het Spoorwegmuseum

Vier dagen lang worden zoveel mogelijk treinen open gezet, ook treinen die normaal voor publiek gesloten blijven. In een groot aantal treinen zijn rondleiders aanwezig om de verhalen van de historische treinen te delen. www.spoorwegmuseum.nl/ontdek/nu-in-het-museum/open-trein-festijn/

Zaterdag 28 mei 2022: stoomtrein naar Amsterdam

Een Duits gezelschap reist van Bremen naar Amsterdam en terug. Vanaf Bentheim met twee stoomlocs van de VSM. Vertrek Bentheim 8.30, aankomst Amsterdam ca. 11.30. Vertrek Amsterdam 18.03, Bentheim 20.50. Rit georganiseerd door de Arbeitsgemeinschaft Westfalendampf. www.westfalendampf.de

Donderdag 26 t/m zaterdag 28 mei 2022: Sporen naar het Verleden bij de SGB

Treinenfeest van Stoomtrein Goes-Borsele. Gasten: stoomloc 23 023 van de SSN; stoomloc 5 “Enkhuizen” van de SHM; dieselloc 2454, posttrein mP 3029 en elektrisch treinstel 904 van Stichting 2454 CREW. www.destoomtrein.nl

Donderdag 26 mei 2022: Nationale Stoomtreindag bij de VSM

Bij de museumorganisaties vinden op deze dag speciale activiteiten plaats. Zo rijdt de VSM een intensieve dienstregeling tussen Apeldoorn en Beekbergen, en tussen Beekbergen en Loenen. Ook rijden er vanuit Beekbergen goederentreinen en worden er historische diesellocomotieven ingezet. stoomtrein.org

Vrijdag 20 t/m zondag 22 mei 2022: Dordt in Stoom

Tweejaarlijks evenement met stoomboten, stoommachines, stoomtreinen en meer. Het evenement begint op vrijdagavond met een vlootschouw. De eigenlijke stoomdagen zijn op zaterdag en zondag. De SSN pendelt dan elk uur tussen het station en de Baanhoekweg. De NVBS is met een stand aanwezig. www.dordtinstoom.nl

Weekend 21 en 22 mei 2022: modelbaanshow in Aalten

Modelbaanshow met Amerikaans thema. us-modelbaan-convention-ned.nl

Zondag 22 mei 2022: Hondekop 766 Enkelspoor Express

Donateursrit van de Stichting Hondekop. Vertrek Utrecht Centraal 9.38 uur vanaf spoor 9. Daarna een rit over vijf enkelsporige trajecten. Terug in Utrecht om 17.56 uur. Fotografen die niet meerijden kunnen de dienstregeling van tevoren kopen. www.stichtinghondekop.nl

Zondag 22 mei 2022: De Karel naar Zaandam

De Karel (treinstel 466) rijdt van Den Bosch naar Zaandam. De trein vervoert een blaasorkest, dat optredens zal verzorgen om aandacht te vragen voor het KWF. www.rodi.nl/…

Wgm 7.42, Ut 8.14 (18), Ht 8.55-9.19 (6), Ut 9.58-10.55 (5), Asd 11.22-11.54 (5b), Zd 12.03-12.08 (2), Wm 12.14-13.17 (1), Zd 13.23-13.26 (4), Asd 13.34-13.45 (2b), Zvt 14.26-17.29 (2), Dmn (18.11), Hvs 18.33, Ut 18.50-18.52 (9), Ht 19.21-19.39 (6b), Gdm 19.53-20.02 (3), Ut 20.24 (7), Wgm 21.02.

Zaterdag 14 mei 2022: afscheidsritten Blauwkapel

Er wordt afscheid genomen van de kruising bij Blauwkapel. Deze wordt binnenkort opgebroken, zodat er geen rechtstreekse verbinding meer is tussen Hilversum en het Maliebaan­station. Er vinden enkele ritten voor genodigden plaats met historisch materieel:

 • Rit 1: Maliebaan 9.12, Soest 9.31-33, Hilversum 9.49-54, Maliebaan 10.10 uur.
 • Rit 2: Maliebaan 11.12, Soest 11.34-37, Hilversum 11.51-56, Maliebaan 12.10 uur.
 • Rit 3: Maliebaan 13.26, Soest 13.47-49, Hilversum 14.02-06, Maliebaan 14.21 uur.
 • Rit 4 met de Kameel: Maliebaan 15.26, Soest 15.47-49, Hilversum 16.02-06, Maliebaan 16.25 uur.

In het meinummer van NVBS Actueel staat een artikel over dit bijzondere kruispunt.

Zaterdag 14 mei 2022: rit met treinstel 466 “Karel”

Rondrit met een besloten groep. Op Amsterdam en Deventer kan bij de trein de originele Karel-pin worden gekocht voor 10 euro (contant of pin). De opbrengst gaat volledig naar het KWF. Dienstregeling: Watergraafsmeer 13.39, Amsterdam Centraal 13.46-14.03 (spoor 11a), Hilversum, Amersfoort, Zwolle, Deventer 16.00-16.07 (spoor 3a), Arnhem, Utrecht 17.30 (misschien korte stop op spoor 5), Amsterdam Centraal 18.16-18.22 (spoor 13a), Watergraafsmeer 18.29. www.karel.rocks.

Zaterdag 14 mei 2022: Plan V tussen Leeuwarden en Spoorwegmuseum

In de reisplanner staat een rit met een Plan V: Leeuwarden 8.50, Zwolle, Almere, Hilversum, Spoorweg­museum 11.26-16.13, Amersfoort, Zwolle, Leeuwarden 18.48. Geen stops onderweg, op de heenweg wordt het kruis bij Blauwkapel bereden.

Weekend 7 en 8 mei 2022: “Sandra” van Stoomtrein Katwijk Leiden 100 jaar

De Stoomtrein Katwijk Leiden viert de 100e verjaardag van haar locomotief Sandra. Zij is in 1922 gebouwd door Orenstein & Koppel onder fabrieksnummer 10145 voor 700 mm spoorwijdte. Ze stond lang bij station Purmerend-Overwhere waar ze tot 1981 bleef. Na restauratie kwam ze weer in bedrijf in 1985. Dankzij een subsidie van Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuur Fonds kreeg ze in 2007 een nieuwe ketel en is daardoor nog altijd rijvaardig. Zij zal, samen met het bekende Bornia-rijtuig, in het weekend van 7 en 8 mei laten zien wat ze nog kan. Daarnaast rijdt een tweede stoomlocomotief de reguliere treinen. Dames die aantoonbaar Sandra of Alexandra heten hebben vrije toegang. stoomtreinkatwijkleiden.nl

Zaterdag 7 mei 2022: SSN Nostalgie Expres

Stoomrit naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Heenreis: Rotterdam 8.08 (15), Gouda 8.28-8.32, Utrecht 8.57-9.01, Geldermalsen 9.25-9.30, Den Bosch 9.48-10.11 (4b), Nijmegen 10.49-10.57, Arnhem 11.16 (10). Vandaar met historische bussen naar het Openluchtmuseum. Terugreis: Arnhem 17.15 (8), Nijmegen 17.34-17.42, Den Bosch 18.24-18.43 (4b), Geldermalsen 19.02-19.07, Utrecht 19.29-19.33 (20), Gouda 19.59-20.02 (8), Rotterdam 20.23 (11). Tussendoor gaat de stoomloc bunkeren bij de VSM in Beekbergen. www.stoomstichting.nl

Vrijdag 6 mei 2022: Overbrenging postrijtuig naar Spoorwegmuseum

Postrijtuig P 8502 (Pec 902) wordt door de treinstellen 386 en 273 vanuit Blerick overgebracht naar het Spoorwegmuseum. Dit postrijtuig is vanaf 17 mei te zien in de tentoonstelling Expeditie Posttrein. Vertrek uit Blerick 12.40, via Eindhoven 13.24, Zaltbommel 14.22, Utrecht 14.54, Amsterdam Bijlmer ArenA 15.20, Hilversum 16.01, Blauwkapel (via het binnenkort verdwenen bovenleidingkruis), aankomst Utrecht Maliebaan 16.20 uur.

Zaterdag 30 april t/m zondag 8 mei 2022: ‘Spoorweg Spelen’ in het Spoorwegmuseum

Door het hele museum zijn spellen te vinden met een link naar een beroep bij de spoorwegen. Neem het op tegen de tijd, het spel of je eigen familie en ontdek waar jouw talent ligt. De ‘Spoorweg Spelen’ zijn niet alleen leuk om te doen, ze leren je ook iets over werken bij het spoor in heden en verleden. www.spoorwegmuseum.nl

Zaterdag 30 april t/m zondag 8 mei 2022: Stoomsafari bij de Museumstoomtram

Er zijn in de meivakantie volop activiteiten te doen bij de Museumstoomtram Hoorn Medemblik. De vernieuwde Stoomsafari en een rit met de authentieke Nederlandse stoomtramrijtuigen maken de Tijdreis nog spannender. De stoomtram en boot rijden en varen volgens een uitgebreide dienstregeling. www.stoomtram.nl

Weekend 30 april/1 mei 2022: stoomtreinfestival Maldegem

Start van het rijseizoen bij de Stoomtrein Maldegem-Eeklo. www.stoomtreinmaldegem.be

Woensdag 27 april 2022: historische trams door Den Haag

In verband met Koningsdag rijden er historische trams door de binnenstad van Den Haag. De ritten worden gemaakt met zes trams uit de collecties van het HOVM en de TS: twee Blauwe Trams uit 1911 (A106 en A327), twee Haagse stadsmotorwagens uit de jaren twintig (77 en 265) en twee PCC-trams uit de jaren vijftig en zestig (1022 en 1210). De trams rijden tussen 11.00 en 17.00 uur elke tien minuten tussen het Statenkwartier en het Centraal Station. Voor meer informatie zie hovm.nl en www.tramwegstichting.nl.

Zondag 24 april 2022: Bossche Bollenexpress

Een stoomtreinreis door de bollenstreek met een bezoek aan het bloemencorso in Haarlem. Rond 10 uur vertrekt de stoomtrein uit Den Bosch en rijdt via Breda, Den Haag en Leiden door de bollenstreek langs Lisse en Hillegom. Rit georganiseerd door het Stoomgenootschap (ModeltreinCenter Den Bosch). Dienstregeling: Den Bosch 9.50 (4b), Rotterdam 10.59-11.00 (8), Den Haag HS 11.20-11.22 (5), Leiden 11.36-11.37, Haarlem 11.59 (3). Haarlem 17.06 (3b), Uitgeest 17.28-17.52, Wormerveer 18.00-18.06 (4), Amsterdam 18.25-19.00 (5b), Geldermalsen 19.55-20.00 (6), Den Bosch 20.17 (6a).

Weekend 23 en 24 april 2022: Tulpen Experience Express bij de SHM

Het rijseizoen bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is begonnen. In het weekend van 23 en 24 april rijdt de Tulpen Experience Express. www.stoomtram.nl

Zaterdag 23 april 2022: rondrit Hondekop 766

Hondekop 766 rijdt een rondje in verband met het afscheid van een machinist. Arnhem 11.52 (6a), Zutphen, Deventer, Apeldoorn, Amersfoort 13.21-13.31 (4a), Utrecht, Arnhem 14.33 (9).

Zaterdag 23 april 2022: “Frühlings-Expreß” naar Amsterdam (geannuleerd)

Duitse gezelschapstrein van Lübeck via Hamburg en Bad Bentheim naar Amsterdam. Tractie: klassieke e-locs. Tijden nog niet bekend. Georganiseerd door IG Schienenverkehr Ostfriesland. www.igso-online.com

Zaterdag 23 april 2022: fotorit bij de MBS

Het thema van deze fotodag is “de laatste dagen van de NS-bediening”. Hoofdonderwerp is locomotief 660, die met een korte goederen­trein in wisselende samenstellingen onderweg is. Voor meer informatie mail naar info@fotostop.eu.

Donderdag 21 april 2022: uit Aad de Wolf’s RTV-filmarchief

Presentatie bij het Railtheater Amsterdam (RTA). Meer informatie.

Zondag 17 en maandag 18 april 2022: start van het rijseizoen bij de VSM

Op 1e en 2e paasdag wordt gereden tussen Apeldoorn en Eerbeek. De stoomtrein vertrekt om 11.45 uur uit Apeldoorn en om 12.15 uur uit Beekbergen. Aan boord is de Paashaas, vanzelfsprekend met een volle zak paaseitjes, die hij maar wat graag uitdeelt. Op de terugweg vanaf Eerbeek wordt 45 minuten gestopt in het Museumdepot Beekbergen. De stoomlocomotief zal het depot inrijden om de voorraad kolen en water bij te vullen. Mooi om te zien voor de reizigers en tegelijk dé kans om de grote verzameling locomotieven het stoomdepot en de werkplaats van dichtbij te bekijken. Ondertussen kunnen kinderen in het Museumdepot op zoek gaan naar de door de Paashaas verstopte paaseieren. Voor degenen die een paasei hebben gevonden, ligt een presentje klaar in de souvenirwinkel in het stationsgebouw. Natuurlijk is ook de stations­restauratie geopend. Op beide dagen wordt voor een originele Paaslunch een speciaal restauratie­rijtuig (uit 1927) aan de trein gekoppeld. Terwijl buiten het afwisselende Veluwse landschap voorbijtrekt, genieten de deelnemers van een heerlijke lunch. Reserveren voor deze lunch is noodzakelijk. stoomtrein.org

Zaterdag 16 april 2022: “Rheingold” naar Amsterdam

Duitse gezelschapstrein van Keulen via Venlo (8.50) naar Amsterdam (10.59). Terug uit Amsterdam (17.00) via Venlo (19.19) naar Keulen. Klassieke Rheingold-rijtuigen, getrokken door een moderne e-loc. Het coupérijtuig uit 1928 is door ProRail niet toegelaten en wordt vervangen door een Am. www.rheingold-zug.com

Zaterdag 16 april 2022: treinstel 904 rijdt een rondje

Treinstel 904 van de Stichting 2454 CREW (voorheen van de Stichting Mat’64) rijdt van Emmen naar Amersfoort en terug. Emmen 10.03 (1), Emmen-Zuid 10.07-11 (1), Ommen 10.36-37 (1), Zwolle 10.51-58 (3), Olst 11.20-24 (2), Zutphen (door), Arnhem 12.28-29 (7), Utrecht (door), Hilversum 13.15-25 (1), Amersfoort 13.35-37 (4a), Zwolle 14.16-31 (1b), Ommen 14.50-53 (2), Nieuw-Amsterdam 15.22-26 (1), Emmen 15.32 (2).

Van 12 april t/m 14 april 2022: Venice Simplon-Orient-Express

Op dinsdag 12 april 2022 komt de Venice Simplon-Orient-Express via Schaarbeek (16.05), Roosendaal, Rotterdam, Breukelen naar Amsterdam (19.48). Op donderdag 14 april vertrekt de trein weer uit Amsterdam (9.30) via Utrecht, Den Bosch, Tilburg, Roosendaal, Antwerpen naar Venetië. www.belmond.com

Zaterdag 9 april 2022: “Frühlings-Express” naar Amsterdam

Duitse gezelschapstrein van Oldenburg via Leer en Bad Bentheim (9.28) naar Amsterdam (12.09 spoor 15a). De trein rijdt via Deventer, Zwolle en Almere. De trein wordt getrokken door historische e-locs. Terug uit Amsterdam (18.04 spoor 13a) via Almere, Zwolle, Deventer naar Bad Bentheim (20.33) en verder. Georganiseerd door IG Schienenverkehr Ostfriesland. www.igso-online.com

Weekend 9 en 10 april 2022: Railsafari “Tramspoort”

Tweedaagse reis met DE3 151 en diverse museumtrams en -bussen, georganiseerd door Roestrijden.nl. Voor dienstregelingen van de DE3 zie treinposities.nl/bijzonderheden.

Donderdag 7 april 2022: online presentatie Atlas Historische Infrastructuur

De Atlas Historische Infrastructuur brengt de historische infrastructuur in Nederland vanaf 1850 digitaal in kaart. Deze atlas toont daarmee de historische context van de mobiele collectie Nederland. Behouds­organisaties, zoals de NVBS, kunnen zelf uit hun beeldbank toepasselijke beelden en data toevoegen. Tijdens deze presentatie geven de makers van de Atlas Historische Infrastructuur een toelichting. Een van de presentatoren is Sjef Jansen van de Stichting NVBS Railverzamelingen. De presentatie vindt online plaats van 15.00 tot 17.00 uur. Klik hier om je aan te melden.

Zaterdag 2 april 2022: open dag ModelSpoorwegClub Veenendaal

Open dag van 10.00-16.00 uur in het clubgebouw aan de Smalle Zijde 38B in Veenendaal. www.modelspoor.nl

Zaterdag 2 april 2022: start rijseizoen RoMeO

Op deze dag begint het seizoen 2022 in de museumremise Kootsekade in Rotterdam. Historische trams en bussen en de oudst bewaarde Rotterdamse metro staan glimmend te wachten om van 10.00 tot 16.00 uur bewonderd te worden. Bij de toegangsprijs van het museum zijn ritten met historische trams en bussen inbegrepen. Een museumtram (het Allan-stel uit 1949/51) rijdt vanaf Rotterdam Centraal naar de Kootsekade en terug. Historische bussen brengen de bezoekers naar het museum vanaf Zuidplein, Station Zuid, Alexander, Capelsebrug en Kralingse Zoom. www.stichtingromeo.nl

Elke zondag: Haags Openbaar Vervoer Museum geopend

Het HOVM is elke zondagmiddag geopend. Ook zijn er dan ritten met historische trams. hovm.nl

Vrijdag 1 april 2022: motorpost op pad

De motorpost van het Spoorwegmuseum rijdt een rondje door het land. Hij vertrekt vanuit het Spoorweg­museum (8.54) en rijdt via Hilversum (9.30), Breukelen (12:03), Utrecht Centraal (12:11), ’s Hertogenbosch (13:06), Eindhoven (13:31) naar Blerick (14.14). Terug uit Blerick (16.10), Eindhoven (16.47), Houten (17.41), Utrecht CS (17.47), Utrecht Maliebaan (18.05).

Donderdag 31 maart 2022: besloten rit met “De Karel”

Besloten rit met treinstel 466 vanaf Boxtel naar het Spoorwegmuseum en Haarlem. Tijdens de stops is het mogelijk om een unieke Karel-pin aan te schaffen voor 10 euro. Betaling kan contant of met PIN. De pins zijn betaald door een sponsor, dus het bedrag komt volledig ten goede aan de Karel Foundation. www.karel.rocks

Watergraafsmeer V 7:18
Boxtel A 8:58 spoor 2
Boxtel V 9:07
Bilthoven 10:04-10:09 (middenspoor)
Spoorwegmuseum A 10:19
Spoorwegmuseum V 12:24
Amersfoort (kopmaken)
Haarlem A 13:47 spoor 6A
Haarlem V 16:44 spoor 6B
Boxtel A 18:19 spoor 3
Boxtel V 18:33
Watergraafsmeer A 19:44

Treinstel 466 “De Karel”. Foto: Nico Spilt.

Van 11 februari t/m 6 maart 2022: Alpen Express

De Alpen Express naar Oostenrijk vertrekt op vrijdagavond 11, 18, 25 februari en 4 maart 2022. Dienstregeling: Den Haag HS 17.09, Leiden 17.24, Haarlem 17.58, Amsterdam 18.31, Utrecht 19.10, Den Bosch 19.48, Eindhoven 20.32, Venlo 21.39. Terug in Nederland op zondagochtend 13, 20, 27 februari en 6 maart 2022. Dienstregeling: Venlo 7.11, Eindhoven 8.20, Den Bosch 8.43, Utrecht 9.15, Amsterdam 9.44, Haarlem 10.06, Leiden 10.28, Den Haag HS 10.44.

Dinsdag 1 maart 2022: besloten rit met treinstel 904

Amersfoort (4a) 9.16, Utrecht Vaartsche Rijn (2) 9.38-9.39, Den Bosch, Tilburg, Gilze-Rijen (3) 10.51-10.52, Breda, Dordrecht, Rotterdam, Den Haag HS, Voorschoten (3) 12.16-12.17, Hillegom (1) 12.35, Haarlem Spaarnwoude (1) 12.47, Amsterdam, Naarden-Bussum (2) 13.20-13.21, Hilversum (1) 13.27. treinposities.nl/…

Van 27 november 2021 t/m 27 februari 2022: Belgische spoorwegaffiches

Tentoonstelling “Lines & Tracks” in het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée in La Louvière (België). Lees meer in NVBS Actueel, december 2021.

Voorjaarsvakantie 2022: Noord-Nederlands Trein & Tram Museum

Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek is tijdens de voorjaarsvakantie, maandag 21 t/m vrijdag 25 februari 2022, geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens deze extra openings­tijden hebben kinderen gratis toegang, mits onder begeleiding van een betalende volwassene. Het museum is verder iedere zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. www.nnttm.nl

Zaterdag 19 februari 2022: modelspoorbeurs Hoogeveen

Ontmoetingscentrum de Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32, Hoogeveen. Openingstijden: 10.00 tot 15.00 uur. Entree: € 3,50, kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis. www.smcdestoomfluit.nl

AFGELAST. Weekend 19 en 20 februari 2022: Noord-Hollandse Modelspoordagen

Grote modelspoorbeurs in Alkmaar, Robonsbosweg 11. Open van 10 tot 16 uur, toegang 5 euro. Ook de NVBS is met een stand aanwezig. noordhollandsemodelspoordagen.nl

AFGELAST. Vrijdag 25 t/m zondag 27 februari 2022: modelspoorbeurs Houten

Rail 2022 in Expo Houten, Meidoornkade 24. Open van 10.00 tot 17.00, op zondag tot 16.30. Ook de NVBS is met een stand aanwezig. www.modelspoorbeurs.nl

AFGELAST. Vrijdag 18 t/m zondag 20 maart 2022: Modeltrein Expo OnTraXS

Heel veel modeltreinen in het Spoorwegmuseum. www.spoorwegmuseum.nl

Van maandag 27 december 2021 t/m maandag 3 januari 2022: nieuw seizoen Rail Away

Het EO-programma ‘Rail Away’ bestaat 25 jaar. Een bijzonder jubileum voor het slow-tv-programma dat al zo lang voor veel kijkers de ultieme ontspanning is. Beelden van mooie landschappen, unieke spoorlijnen, fantastische uitzichten en het kenmerkende rustgevende stemgeluid van voice-over Bob van der Houven typeren het programma. Ter ere van het jubileum is ook een boek verschenen: ‘Het Grote Rail Away Boek’, geschreven door de makers van het programma. Het boek is onder andere te koop in de webshop van de NVBS.

In de kerstperiode komt ‘Rail Away’ met vijf gloednieuwe afleveringen, waaronder een unieke winterse uitzending met prachtige beelden van een met dik pak sneeuw bedekt Nederland. De uitzendingen zijn vanaf 20.05 uur bij de EO op NPO2.

 • Maandag 27 december – Duitsland: Donaueschingen-Sigmaringen-Gammertingen
 • Dinsdag 28 december – Italië: Trento-Cles-Mezzana
 • Woensdag 29 december – Sardinië: Mandas-Laconi-Sorgono
 • Donderdag 30 december – Nederland: Zwolle-Deventer-Zutphen
 • Maandag 3 januari 2022 – Duitsland: Weizen-Blumberg

Meer informatie op www.eo.nl/programmas/rail-away. Lees ook Op reis met Rail Away in NVBS Actueel, december 2016.

Woensdag 29 december 2021: rit met Plan V “Karel”

Voor deze dag stond een rit met een gezelschap op het programma, maar helaas is deze door de huidige omstandigheden geannuleerd. We gaan echter wel de route rijden, gewoon omdat we het leuk vinden en omdat de Karel toch even de benen moet strekken. Tijdens de stops aan een perron is het mogelijk om een unieke Karel-pin aan te schaffen voor 10 euro. Neem gepast contant geld mee en stop dit in de collectebus. Je krijgt dan van ons de pin direct mee. De pins zijn betaald door een sponsor, dus het bedrag komt volledig ten goede aan de Karel Foundation. Bron: https://www.facebook.com/karelrocks.

Watergraafsmeer vertrek 10:48
Amsterdam Arena spoor 1 10:57, vertrek 11:10
Utrecht doorkomst spoor 15 11:35
Geldermalsen spoor 6 11:54, vertrek 12:02
Boxtel spoor 2 12:28, vertrek 12:42
Utrecht CS spoor 14 13:23, vertrek 13:27
Amsterdam CS spoor 2B 13:59, vertrek 14:02
Lisse doorkomst 14:25
Den Haag Laan van NOI spoor 3 14:41, vertrek 14:43
Den Haag HS spoor 1 14:46, vertrek 15:06
Rotterdam doorkomst spoor 5 15:27
Boxtel spoor 7 16:26, vertrek 16:43
Tilburg spoor 906 16:54, vertrek 16:58
Helvoirt doorkomst 17:05
Den Bosch doorkomst 17:13
Meteren aansluiting zuid 17:26, vertrek 17:41
Geldermalsen spoor 502 17:45, vertrek 17:46
Utrecht doorkomst spoor 9 18:01
Den Dolder CB 18:10, vertrek 18:11
Crailoo doorkomst 18:31
Watergraafsmeer aankomst 18:53

Donderdag 30 december 2021: rit met Plan V 904

Dit treinstel is vanaf 1 januari 2022 eigendom van de Stichting 2454 CREW. Het maakt vandaag een rit voor genodigden.

Amersfoort 9.45
Den Helder ca. 12.00
Alkmaar 13.19
Haarlem 13.57
Zandvoort 14.18
Den Haag Centraal 15.15
Gouda
Utrecht Centraal
Bunnik 16.45
Arnhem Centraal 17.31
Zutphen
Deventer
Apeldoorn
Amersfoort ca. 18.45

Voor actuele informatie zie treinposities.nl/bijzonderheden.

AFGELAST. Van 25 december 2021 t/m 9 januari 2022: ijspret tussen de treinen

In de kerstvakantie transformeert het Spoorwegmuseum in Winter Station. Kampvuurtjes, ontelbare lampjes, kerstdecoraties en een antieke carrousel brengen het hele museum in een romantische winter­sfeer. Dit jaar ontbreekt de ijsbaan; er kan dus niet worden geschaatst tussen de treinen. Meer informatie.

Woensdag 22 december 2021: rit met Kameel

Machinist Jan Philipsen rijdt zijn laatste rit met de NS-20 ofwel De Kameel. Een kleine week later gaat hij met pensioen. Jan is jaren lang een van de vaste machinisten op De Kameel geweest en de rit van 22 december is dus een mooie afsluiting van zijn loopbaan. Het zou leuk zijn om zoveel mogelijk foto’s van de rit te maken, zodat hij die bij zijn uitgebreide verzameling bijzondere ritten kan voegen. Dienstregeling: Spoorwegmuseum 13.52, Amersfoort 14.14, Apeldoorn 14.42, Deventer 15.54-15.18, Zutphen 15.32-15.40, Dieren 15.52-16.03, Arnhem 16.17, verder via Elst, Tiel en Geldermalsen naar Utrecht, maar voor dat traject zal het vast te donker zijn. Je foto’s kun je mailen naar Gerrit Bleumink, dan stuurt hij ze weer door naar Jan.

GEANNULEERD. Weekend 18 en 19 december 2021: modelspoorbeurs Zutphen

Modelspoorbanen, workshops, verkoopbeurs met veel standhouders, activiteiten voor kinderen. Ook de NVBS is met een promotiekraam aanwezig. Hanzehal, Fanny Blankers Koenweg 2 in Zutphen, op loopafstand van het station. Open van 10 tot 16 uur. Toegang 9 euro, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. www.modelspoorbeurszutphen.com

GEANNULEERD. Zaterdag 11 december 2021: Kerstexpres naar het Openluchtmuseum

Stoomtrein met loc 23 023. Vertrek rond 8 uur uit Rotterdam, via Utrecht naar Arnhem. Vandaar met historische bussen naar het Openluchtmuseum. Terug in Rotterdam rond 19 uur. www.stoomstichting.nl

T/m zaterdag 11 december 2021: laatste ritten SGM

De laatste ritten van de klassieke Sprinters (SGM) in de normale dienstregeling. Zie treinposities.nl/afscheidsgm. (De speciaal bestickerde 2995 is naar verluidt defect.)

Van 4 op 5 december 2021: Nacht van Rail Away

Van zaterdag 4 op zondag 5 december 2021 ‘rijdt’ er weer een nachttrein van Rail Away. Een nacht lang genieten van 14 uitzendingen uit verschillende seizoenen van het programma. Van zaterdag 23.52 tot zondag ca. 6.00 uur.

Zaterdag 20 november 2021: Kameel op pad

In het kader van de Spoorwensdagen gaat de Kameel weer eens op pad. Vertrek Spoorwegmuseum 8.40, kopmaken bij Blauwkapel, Utrecht 8.57-8.59, Geldermalsen 9.24-9.30, Venlo 10.51-11.11, Tegelen 11.17-11.22, Swalmen 11.33-11.40, Sittard 12.11-12.19, Maastricht (spoor 3) 12.38-13.34, Sittard 13.51-13.56, Den Bosch 15.13-15.21, Bilthoven 16.04-16.09, Spoorwegmuseum 16.19.

Zaterdag 20 november 2021: verjaardag Rail Away in het Spoorwegmuseum

Het tv-programma Rail Away van de EO viert zijn 25e verjaardag. Op deze dag kun je kennismaken met de makers van dit programma. Zij verzorgen verschillende workshops. Ook wordt het Het Grote Rail Away Boek gepresenteerd. www.eo.nl/…
Lees ook Op reis met Rail Away in NVBS Actueel oktober 2016, een interview met een van de makers van dit programma.

Uitgesteld. Weekend 20 en 21 november 2021: presentatie Intercity Nieuwe Generatie

Op Rotterdam Centraal kun je kennismaken met de ICNG: Intercity Nieuwe Generatie. Deze trein komt in 2022 in dienst. Om de trein van binnen te kunnen bekijken moet je je aanmelden: www.presentatieicng.nl. In verband met de coronamaatregelen is deze presentatie uitgesteld.

Van woensdag 13 oktober t/m woensdag 17 november 2021: de Grote Kleine Treinen­competitie

Zes weken lang zendt Omroep Max de Grote Kleine Treinencompetitie uit. Dit is een wedstrijd waarbij teams in een paar dagen tijd een modelbaan met een bepaald thema moeten bouwen. De presentatie is in handen van André van Duin. Uitzending woensdag om 20.30 uur op NPO 1. Jurylid tijdens de finale op 17 november is Erik de Zwart, die we in mei 2018 interviewden voor NVBS Actueel.

AFGELAST. Zaterdag 13 november 2021: jubileumexcursie SNE.

Het evenement in verband met het 25-jarig jubileum van de Stichting NVBS-Excursies is afgelast. Meer informatie.

T/m 11 november 2021: 150 jaar Mechelen-Terneuzen

In 1871 kwam de spoorlijn Mechelen-Terneuzen gereed. Aan het 150-jarig jubileum van deze lijn wordt op diverse plaatsen aandacht besteed. In het Museum Hulst is de expositie “Spoorloos” te zien. Wie deze expositie en de rest van het museum wil bezoeken, kan tot en met 11 november 2021 dagelijks terecht tussen 14.00 en 17.00 uur. Het adres is Steenstraat 28, 4561 AS Hulst. www.museumhulst.nl. Ook in diverse andere plaatsen worden tentoonstellingen en andere activiteiten georganiseerd. www.deklompdeklingevzw.be/150jaarmechelen-terneuzen

Zondag 7 november 2021: Haags Openbaar Vervoer Museum

Ook vandaag bent u weer van harte welkom in het Haags Openbaar Vervoer Museum tussen 12.30 en 17.00 uur. Deze zondag zijn drie tramritten gepland met historische trams: PCC 1210 en motorwagen 36. Naast deze rondritten is natuurlijk ook nog genoeg te zien in het museum zelf. Naast de collectie museumtrams is ook de tentoonstelling ‘Tussen dorpen en steden’ te bezoeken. Ook zijn er diverse consumpties en souvenirs te verkrijgen. Tickets voor het bezoek aan het HOVM kunt u kopen via hovm.nl.

Zaterdag 6 november 2021: laatste rijdag Rotterdamse museumtrams

Het thema van deze laatste museumdag van het jaar is 90 jaar vierassers. In de remise zullen zoveel mogelijk vierassers zichtbaar worden opgesteld, waaronder de nog niet gerestaureerde 408 en de instructiewagen 2101. Ze staan naast de andere historische trams en bussen en de unieke museummetro. Kinderen kunnen een speurtocht door het museum maken en in de winkel zijn boeken over vierassers te koop. Eten, drinken en bijpraten kan op het terras bij het Wachthuis. Daar worden historische beelden van vierassers uit de afgelopen 90 jaren vertoond. Verder zullen twee vierassers onder lijnnummer 11 in een halfuurdienst tussen het trammuseum aan de Kootsekade en Rotterdam Centraal rijden. Ook rijden er historische bussen vanaf Alexander, Capelsebrug en Kralingse Zoom. De ritten met deze trams en bussen zijn inbegrepen in de toegangsprijs voor het museum. Het trammuseum gaat na 6 november in winterslaap tot april 2022. www.stichtingromeo.nl

Vrijdag 29 t/m zondag 31 oktober 2021: Eurospoor in Utrecht

De bekende modelspoorbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl

Zaterdag 30 oktober 2021: rit voor Vrienden van het Spoorwegmuseum

Rit met Hondekoppen 386 en 766 voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum, in aansluiting op de ledenvergadering in het Spoorwegmuseum. www.vriendennsm.nl. Dienstregeling (spoornummers tussen haakjes): Spoorwegmuseum 12.52 (3), Bilthoven 13.04 (2), Amersfoort 13.16-13.19 (4A), Putten 13.34-13.47 (403), Zwolle 14.21-14.27 (6), Ommen 14.44-14.53 (2), Gramsbergen 15.10-15.19 (2), Coevorden 15.27-15.41 (553), Ommen 16.05-16.12 (1), Zwolle 16.28-17.02 (1B), Olst 17.18-17.24 (2), Deventer (omrijden via Dvge) 17.32-18.06 (1), Apeldoorn 18.19 (102), Amersfoort 18.52-19.13 (4A), Spoorwegmuseum 19.36 (3).

Zaterdag 30 oktober 2021: museumlijn 11 in Rotterdam

De Rotterdamse museumtrams steken de Maas over, voor een rondje over Zuid. De ritten van Lijn 11 beginnen en eindigen op het Willemsplein. Gereden wordt met de “Haventram”, de 57 jaar oude Düwag met het nummer 368. Let op: de ritten van 23 oktober vervallen. Voor andere ritten zie www.stichtingromeo.nl.

Van 26 oktober 2021 t/m 17 april 2022: Expo Orient-Express in Brussel

Tentoonstelling in Train World, Brussel. trainworld.be/nl/expo-orient-express. Lees ook de bezoektip in NVBS Actueel, juli 2018.

Zaterdag 23 oktober 2021: Kameel op pad

NS 20 “Kameel” gaat op pad in het kader van de Spoorwensdagen. Vertrek uit Spoorwegmusem 10.10, kopmaken bij Blauwkapel en dan Utrecht (10.29-10.33), Wolfheze (11.07-11.24), Arnhem (11.32-12.07), Nijmegen (door 12.24), Oss (12.45-12.59), Den Bosch (13.16-13.19), Tilburg (13.36-13.44), Breda (14.03-14.05), Roosendaal (14.24-15.36), Breda (15.54-16.01), Tilburg (16.17-16.18), Den Bosch (16.39-16.43), Houten (17.18-17.22), Utrecht (17.32-17.34), Bilthoven middenspoor (17.41-17.49), Spoorwegmuseum aankomst 17.59.

Zaterdag 23 oktober 2021: stoomtrein van de SSN

Gezelschapsrit met een stoomtrein van de SSN. Rotterdam 9.32, Haarlem 10.34, Amsterdam C 11.03, Hilversum Media Park 11.30, Amersfoort 11.49-14.42, Hilversum Media Park 15.00, Muiderpoort 15.28, Amsterdam C 15.57, via Breukelen en Gouda, Rotterdam 17.18. (Trein zal mogelijk niet op het station van Amersfoort zelf komen maar kopmaken op de goederensporen.)

Weekend 23 en 24 oktober 2021: modelbouwbeurs in het Nederlands Transport Museum

In het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep vindt dit weekend een modelbouwbeurs plaats. Hier is onder andere gelegenheid om kennis te maken met het H0-model dat Rob Schippers aan het maken is van het TEE-treinstel in ‘Canadese’ uitvoering, waarbij hij gebruik maakt van originele nog resterende onderdelen van Märklin/Trix. Dit model, in kleine oplage, kan bij hem worden besteld. Het NTM is geopend van 10 tot 17 uur. Adres: Lucas Bolsstraat 7, Nieuw-Vennep.  Meer informatie.

Zondag 24 oktober 2021: ritten met historische tram en bus in Den Haag

U bent van harte welkom in het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) tussen 12.30 en 17.00 uur. Deze zondag zijn drie tramritten gepland met historische trams en kunt u nog een keer met de bus een rondrit maken naar Delft. Deze rondritten duren ongeveer een uur en naast deze ritten is natuurlijk ook nog genoeg te zien in het museum zelf. Naast de collectie museumtrams is ook de tentoonstelling ‘Tussen dorpen en steden’ te bezoeken. hovm.nl

Vrijdag 22 oktober 2021: lezing over de lijn Tiel-Buren-Culemborg (TBC-lijn)

Een reis door ruimte en tijd langs het tracé van de TBC-lijn. Lezing door Hugo Eigenraam en Vic Ritschie om 20.00 uur in de Martinuskerk, Kerkstraat 15, Rijswijk (Gld). Entree gratis, vrijwillige bijdrage welkom, coronacheck bij de ingang. Reserveren: martinus-producties@martinuskerk-rijswijk.nl.

Zo’n honderd jaar geleden reed een tram tussen Tiel-Buren-Culemborg. De TBC-lijn is er allang niet meer, maar Hugo Eigenraam en Vic Ritschie maakten een fietsroute die is vastgelegd in een fraai boekje dat verscheen in 2006. Het boekje is te leen in de NVBS-bibliotheek.

Dinsdag 19 en woensdag 20 oktober 2021: Kameel op pad

NS 20 “Kameel” gaat op pad in het kader van de Spoorwensdagen:

Dinsdag 19 oktober. Maliebaan v 10.24; via Hvs (door 10.59); Asd (11.25 – 11.56); Zd (12.09-12.16); Wm (12.23-12.30); Amr (12.49-13.34); Sptz (door om 13.58); Ledn (14.24-14.36); Gv (14.48 – 15.08); Rtd (15.29-15.42); Gd (door om 16.04); via Ac, zuidtak; Wp (door om 16.46); Maliebaan (17.21)

Woensdag 20 oktober. Maliebaan v 10.24; Amf (10.44-10.46); Apd (11.26-11.28); Dvge (11.42-12.22); Dv (12.24-12.27); Ost (12.35-12.40); Zl (12.57-14,03); Ost (14.188-14.25); Dv (14.33-14.37); Amf (15.21; tanken; 16.29); Maliebaan a 16.53

Weekend 16 en 17 oktober 2021: boekenbeurs in het Nederlands Transport Museum

In het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep vindt dit weekend een boekenbeurs plaats. Hier zijn boeken en tijdschriften te koop (of te ruil) op het gebied van vervoer in de breedste zin van het woord, zoals treinen, metro’s, luchtvaart, militaire voertuigen, brommers, motorfietsen, autobussen, vrachtvervoer en landbouwvoertuigen. De NVBS is aanwezig met een stand met tweedehands boeken. Het NTM is geopend van 10 tot 17 uur. Adres: Lucas Bolsstraat 7, Nieuw-Vennep.  Meer informatie.

Op zaterdag 16 oktober 2021 is er ook uitverkoop in de NVBS-winkel in Amersfoort.

Zondag 17 oktober 2021: najaarsstoomdag bij de MBS

Op deze dag zal de MBS alle rijvaardige stoomlocomotieven voor een extra uitgebreide dienstregeling onder stoom brengen. Naast de nostalgische stoomtreinritten, waaronder goederentreinen, zal er op zowel station Haaksbergen als station Boekelo van alles te zien en te doen zijn op het gebied van stoom en modelbanen.  www.museumbuurtspoorweg.nl

In Boekelo is een expositie te zien over de tram van Enschede. Men wil proberen om in 2025, wanneer Enschede 700 jaar bestaat, Tram 1 te laten terugkeren naar deze stad. Op dit moment wordt deze in 1908 door Pennock in Den Haag gebouwde tram gerestaureerd. Op de expositie is behalve een modelbaan met rijdende trams ook een mock-up van de kop van deze tram op ware grootte te zien. Lees meer op Facebook.

Weekend 9 en 10 oktober 2021: bekijk de groene entree van station Zwolle

Station Zwolle heeft een “groene entree” gekregen. Dit weekend kun je vanuit een reuzenrad deze entree vanuit een ander perspectief bekijken. Daarnaast zijn er op het Stationsplein verschillende tentoon­stellingen te zien. Met unieke historische beelden, bijzondere foto’s van de grote verbouwingen en indruk­wekkende plannen voor onder andere de passerelle, de toekomstige loopbrug over het spoor.  Informatie over Spoorzone Zwolle.

Zaterdag 9 oktober 2021: donateursrit Stichting Hondekop

Rit door Nederland met treinstel 766. Roosendaal (9.15), Breda (9.40), Sittard, Eindhoven (12.15), Den Bosch, Arnhem, Deventer, Zwolle (15.15), Almere, Diemen Zuid, Breukelen, Gouda, Rotterdam, Den Haag HS, Utrecht. Voor fotografen is de complete dienstregeling te koop. www.stichtinghondekop.nl

Zaterdag 2 t/m zondag 10 oktober 2021: virtueel reizen met de Gooische Stoomtram

Maak een augmented reality (AR) tramrit door het digitale erfgoed van de musea die samenwerken in het Erfgoedfestival 2021. Stap in, zet een echte ‘Hololens’ op en ervaar hoe het verhaal van de Gooi en Vechtstreek tot leven komt in een mix van werkelijkheid en aangevulde realiteit. Gedigitaliseerde objecten, beeldfragmenten, foto’s, video’s en nieuwe opnames vertellen het verhaal van de verschillende grens­verleggers: historische figuren die elk een bijzonder aspect van de geschiedenis van de Gooi- en Vecht­streek belichamen. Centraal in het verhaal staat de Gooische Stoomtram, die vanaf 1881 het Gooi bereikbaar maakte voor bezoekers uit Amsterdam. Dagelijks van 11 tot 17 uur op de Gooische Brink in het centrum van Hilversum. Dit is een kwartiertje lopen vanaf het station. Toegang gratis, geen coronabewijs nodig. Meer informatie.

Zondag 3 en maandag 4 oktober 2021: Connecting Europe Express door Nederland

Vanwege het Europees jaar van het spoor rijdt van 3 september tot en met 7 oktober 2021 een trein dwars door Europa met startpunt Lissabon en eindpunt Parijs. Op zondag 3 oktober rijdt de trein van Hamburg (7.13) via Bremen (8.08-8.23), Bad Bentheim (10.12-10.50), Hengelo (11.31-11.37 spoor 2a), Amersfoort (12.41-12.48 spoor 5a) naar Amsterdam (13.33 spoor 2b). Op maandag 4 oktober rijdt de trein van Amsterdam (8.17) via Rotterdam (9.50-10.18), Antwerpen (11.50-13.28) naar Brussel Schaerbeek (14.22). www.connectingeuropeexpress.eu

Weekend 2 en 3 oktober 2021: Stoomtreindagen bij de SSN in Rotterdam

De traditionele stoomtreindagen op het museumstoomdepot aan de Rolf Hartkoornweg met veel stoom­vermaak en gezelligheid. Er rijdt een stoompendeltrein: vertrek Gouda elk uur van 10.30-17.30, vertrek van het depot elk uur van 10.40-16.40. Meer informatie.
Er komen onder andere drie gastlocomotieven van de VSM (vertrek vrijdag rond 13.30 uit Dieren, via Arnhem en Utrecht; zondag rond 20.00 weer terug in Dieren). Ook de NVBS is dit weekend met een stand aanwezig.

Zaterdag 2 oktober 2021: met museumbus of -tram naar het Rotterdamse Trammuseum

Een bezoek aan het Rotterdamse Trammuseum aan de Kootsekade wordt makkelijker en leuker door de reis erheen (en later op de dag weer terug) te maken met een van de museumbussen en -trams die worden ingezet vanaf Kralingse Zoom, Capelsebrug, Alexander en Rotterdam Centraal. De retourritten met deze historische trams en bussen zijn inbegrepen in de toegangsprijs voor het museum. De museumtram vanaf Rotterdam Centraal is dit keer een Allan-tramstel uit 1948/1950. Er rijden drie verschillende museum­bussen, waaronder de unieke gelede RET-bus 507 uit 1988. In het museum staan tientallen trams, bussen en de museummetro te wachten op bezoekers. De museumwinkel is geopend. Bovendien is er dit keer een bijzondere verkoop van historische boeken en foto’s van Rotterdams openbaar vervoer en van de stad Rotterdam. Meer informatie, waaronder de dienstregeling van de bussen en trams: www.stichtingromeo.nl.

Vrijdag 1 t/m zondag 3 oktober 2021: de tram van Enschede

De eerste trams reden in 1908 door Enschede. De tram reed van Enschede naar Glanerbrug. Het beginpunt was bij de halte ‘Volkspark’. Historische Sociëteit Enschede-Lonneker droomt ervan deze tram nieuw leven in te blazen. Ze vertellen je graag alles over de historie van de tram en hun toekomstplannen. In het auditorium van De Museumfabriek is een trambaan te zien met rijdende miniatuurtrams, kun je kijken naar oude videobeelden van de tram en kun je plaatsnemen achter de opnieuw gebouwde voorkant van de tram. De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, Enschede. Vrijdag t/m zondag van 11 tot 17 uur, toegang gratis.
Meer informatie.

Weekend 25 en 26 september 2021: Den Bosch onder stoom

Zaterdag 25 september stoomritten tussen Den Bosch en Nijmegen. Op zondag 26 september een rondrit door Nederland. Klik hier voor de dienstregelingen (pdf). www.modeltreincenter.nl

Maandag 20 en vrijdag 24 september 2021: Kameel op stap

De Kameel gaat voor onderhoud naar Zutphen. Op maandag om 7.23 vertrek uit het Spoorwegmuseum, via Amersfoort (7.45), Stroe (8.03-8.12), Zutphen Goederen (9.00), dan naar de werkplaats van Strukton. Op vrijdag om 16.15 vertrek van Zutphen Goederen, via Zutphen (16.17), Arnhem (16.45), Kesteren (17.09-17.27), Tiel (17.39–17.43), Geldermalsen (17.53–18.05), Utrecht CS (18.24), Diemen Zuid (18.56-19.08), Hilversum (19.31–19.33), aankomst Spoorwegmuseum 19.49.

Zaterdag 18 september 2021: afscheid Amsterdamse 11G- en 12G-trams

Op deze dag zullen diverse 11G- en 12G-trams publieksritten uitvoeren op het Amsterdamse tramnet. Onder andere de museumtrams 820 en 919 zullen samen met enkele GVB-wagens meerijden. Op het programma staan diverse ontmoetingen tussen de tramwagens. Ook vinden er fotostops plaats. Vanwege de corona­maatregelen moet je je van tevoren aanmelden voor de rit waaraan je wilt deelnemen.  Meer informatie.

Zaterdag 18 september 2021: rondrit SSN

De SSN organiseert een rondrit met stoomloc 01 1075. Vertrek rond 17.00 uur van Rotterdam, via Breda en Roosendaal weer terug naar Rotterdam. Meer informatie.

Weekend 11 en 12 september 2021: Open Monumentendagen

Dit weekend zijn er door het hele land interessante activiteiten. Zo is het Haags Openbaar Vervoer Museum beide dagen geopend.

Weekend 11 en 12 september 2021: open dagen Le Chemin de Fer du Bocq

Kom en ontdek de rol van vrouwen in de spoorwegoperaties in het algemeen en in Le Chemin de Fer du Bocq in het bijzonder. www.cfbocq.be

Zondag 12 september 2021: rondje stroom en stoom in Limburg

Op 1 mei 1896 werd de internationale verbinding Sittard-Heerlen-Schaesberg-Haanrade-Herzogenrath in gebruik genomen. Ter gelegenheid van dit 125-jarig jubileum vinden er speciale ritten plaats, georganiseerd door de stichting HEERLYCKheyt Schaesberg in samenwerking met de ZLSM. Tussen Kerkrade en Simpelveld wordt gereden met een Schienenbus, tussen Simpelveld en Schin op Geul rijden stoom­treinen. Meer informatie.

Zaterdag 4 september 2021: Trammuseum Rotterdam geopend

Na elf maanden sluiting door corona-beperkingen kan het Trammuseum Rotterdam (Kootsekade 19) op 4 september van 10 tot 16 uur de deuren weer openen. Tientallen historische trams, bussen en de unieke museummetro staan glimmend klaar om bewonderd te worden. De museumwinkel is geopend en wie zich voor even trambestuurder wil wanen kan plaatsnemen in een bestuurderscabine. De kleintjes kunnen rondfietsen in de Jeugdlandtram en -bus. Voor eten, drinken en bijpraten is er het terras bij het Wachthuis. Het museum is bereikbaar met historische bussen vanaf Alexander, Capelsebrug en Kralingse Zoom en met museumtrams vanaf Willemsplein en Centraal Station. Deze ritten zijn inbegrepen in de toegangsprijs. Toegang museum 5 euro, kinderen 4-11 en 65+ betalen 3 euro. www.stichtingromeo.nl

5, 13 en 21 augustus 2021: Zomeravond Express bij de SHM

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik introduceert een bijzondere stoomtramrit in de avonduren op donderdag 5, vrijdag 13 en zaterdag 21 augustus 2021: de Zomeravond Express. Dit is de gelegenheid om per stoomtram te genieten van het prachtige Westfriese landschap tussen Hoorn en Medemblik tussen de ondergaande zon en de avondschemering. Stap in, ga mee en proef de sfeer van deze tijdreis onder het genot van een drankje en ons speciale borrelpakket. www.stoomtram.nl/evenementen

Juli en augustus 2021: Stoomtrein Maldegem-Eeklo

Gedurende de maanden juli en augustus ontvangen wij jou graag op woensdagen en zondagen. Gezien corona zich helaas nog steeds in ons midden bevindt, werken wij met verplichte reservatie. Als je ons graag een bezoekje wil brengen, reserveer dan jouw tickets via www.stoomtreinmaldegem.be/nl.

Zaterdag 24 juli 2021: conditierit treinstel 876

Plan V 876 van het Spoorwegmuseum maakt een lange conditierit door het land.

Geldermalsen, 24 juli 2021. Treinstel 876 van het Spoorwegmuseum tijdens een conditierit. Het treinstel stond enkele minuten stil langs een van de nieuwe perrons van Geldermalsen. Foto: Nico Spilt.

Utrecht Maliebaan 09.12
Utrecht C	  09.31-09.36 (9)
Geldermalsen	  09.55-10.01 (6)
's Hertogenbosch  10.17-10.19 (7B)
Eindhoven	  10.42
Roermond	  11.17
Sittard		  11.34
Maastricht	  11.52-12.55 (3)
Schin op Geul	  13.06    (1)
Heerlen	      13.15-13.22
Kerkrade	  13.31-13.55 (2)
Heerlen	      14.04-14.12
Sittard	      14.26-14.57 (1B)
Roermond	  15.12
Eindhoven	  15.46-15.59
Tilburg 	  16.32
Breda	      16.47-16.56 (6)
Dordrecht	  17.17
Rotterdam Stadion 17.31-17.37 (3B)
Rotterdam C	  17.42-18.41 (15)
Gouda	      18.59-19.03 (3A)
Woerden		  19.14    (5)
Breukelen	  19.22    (2)
Weesp  	  19.46    (3)
Naarden-Bussum	  19.53-19.57 (2)
Hilversum     20.03-20.06 (1)
Utrecht Maliebaan 20.22

Weekend 17 en 18 juli 2021: open dagen NTM

Open dagen in het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw Vennep. Van 10.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang. nederlandstransportmuseum.nl

Zaterdag 10 juli 2021: jubileumrit VIEV

Vanwege het 25-jarig bestaan van de Nijmeegse spoorwerkgroep VIEV wordt een jubileumrondrit georganiseerd met treinstel 151 van de stichting 2454Crew. Tijdens de rit worden diverse lijnen bereden waar geen reizigerstreinen komen, zoals Weert-Budel, Miljoenenlijn en Sittard-Born. Meer informatie (Facebook).

Zaterdag 10 juli 2021: 50 jaar PCC Gent

2021 is een jubileumjaar voor de Gentse PCC-trams. In 1971 begonnen ze hun carrière bij de toenmalige MIVG te Gent, en in 1991 gingen ze over naar de nieuwe Vlaamse VervoersMaatschappij “De Lijn”. Op zaterdag 10 juli 2021 wordt het 50-jarig bestaan gevierd van deze iconische trams. www.50jaarpcc.be

Weekend 3 en 4 juli 2021: Railmuseumsafari 2021

Roestrijden.nl maakt in samenwerking met Stichting 2454Crew een uitgebreide rondrit door Nederland. De rit start en eindigt in Amersfoort, met een overnachtingsmogelijkheid in Goes. Meer informatie (Facebook). Bekijk ook het interview met organisator Jeroen Mooij op YouTube.

Zaterdag 3 juli 2021: “De Karel” op pad

Treinstel 466 “De Karel” maakt een ereronde met een zieke voormalige spoorwegagent. Bron: www.facebook.com/karelrocks.

Treinstel 466 “De Karel”. Foto: Nico Spilt.

Lelystad spoor 4    10.09-10.30
Zwolle         10.57
Amersfoort spoor 5B  11.51-12.21
doorkomst Weesp    12.44
Schiphol spoor 5    13.01-13.09
Hoofddorp spoor 3   13.16-13.18
Schiphol spoor 2    13.22-13.25
Amsterdam spoor 2B   13.38
vertrek Amsterdam   15.03
Almere spoor 4     15.26-16.11
Lelystad spoor 4    16.24

Vrijdag 2 juli 2021: Kameel op pad

De Kameel brengt een bezoek aan PON in Leusden en aan Blerick.

NS 20 “De Kameel”. Foto: Nico Spilt.

Maliebaan    08.24
Amersfoort   08.47
PON Leusden   09.05-10.11
Amersfoort   10.43
Utrecht     11.05
Arnhem     12.02-12.08
Nijmegen    12.22-13.15
Vierlingsbeek  13.45-13.52
Meerlo-Tienray 14.05-14.10
Blerick     14.21-16.25
Eindhoven    17.03-17.10
Boxtel     17.25-17.32
Utrecht     18.24-18.26
Amersfoort   18.46-18.52
Bilthoven    19.03-19.09
Maliebaan    19.20

Vanaf donderdag 1 juli 2021: Tramtour Rotterdam Lijn 15

Na 8 maanden stilstand door de corona-beperkingen kan iedereen weer instappen in de Rotterdamse museumtrams. Vanaf donderdag 1 juli 2021 rijdt de Tramtour Rotterdam Lijn 15, een stadsrondrit van 70 minuten. Lijn 15 rijdt op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Tussen 11.00 en 16.30 vertrekken de trams iedere 20 tot 45 minuten vanaf het Willemsplein. Inschrijven en kaartverkoop bij de instaphalte. De rondrit kost 10 euro. Per betalende passagier mogen twee kinderen onder 16 jaar gratis mee. Alleen PIN-betaling; instappen kan alleen op halte Willemsplein, geen ‘hop on – hop off’ onderweg.  In de tram is het dragen van een mondkapje verplicht. De opbrengsten van Lijn 15 heeft Stichting RoMeO na een moeilijke corona-periode hard nodig voor het behoud van de Rotterdamse historische trams, bussen en metro’s. www.lijn15.com

Maandag 28 juni en zaterdag 3 juli 2021: de Europese treindroom

Maandag 28 juni om 20.30 uur op NPO2 een speciale uitzending van Andere Tijden: de Europese trein­droom. Hierin aandacht voor het TEE-treinstel van het Nederlands Transport Museum. Herhaling zaterdag 3 juli om 9.10 uur op NPO2. Lees ook het artikel in NVBS Actueel van juni 2021.

Dinsdag 22 t/m donderdag 24 juni 2021: Oriënt Express in Nederland

Op dinsdag 22 juni komt de Venice-Simplon-Orient Express naar Amsterdam, op donderdag vertrekt de trein weer naar Venetië. De trein bestaat uit 17 fraai gerestaureerde rijtuigen uit de jaren 20 en 30. Tractie waarschijnlijk een Traxx van NMBS of Lineas. De trein vertrekt uit Venetië op maandag 21 juni om 11.30. Aankomst dinsdag om 8.40 in Parijs, om 14.15 in Brussel, van 16.45/46 Roosendaal, via Rotterdam, Gouda, Breukelen, om 19.43 aankomst in Amsterdam. Daarna kopmaken op Awhv en dan naar de Wgm. Opmerking: de trein heeft onderweg 5 uur vertraging opgelopen. Op woensdag 23 juni van 10.07 tot 13.43 staat de trein voor een perspresentatie in Haarlem. Dienstregeling: Wgm 8.21, Asd (spoor 9A) 8.28/32, Hlm 10.07-13.43 (spoor 103), Asd (spoor 9) 13.59/14.02, door naar Wgm. Tractie een 1600 van Railexperts. Op donderdag 24 juni leeg materieel uit Wgm 7.50, Asd (door via spoor 15), Awhv 8.03-9.06, Asd (spoor 4B) 9.14. Om 9.27 vertrek uit Amsterdam, via Utrecht (spoor 15) 10.04, Den Bosch 10.46, Tilburg, Breda, Roosendaal 11.36/40. Daarna via Brussel, Parijs naar Innsbruck, Verona en Venetië, aankomst vrijdag 25 juni ca. 19.00. In april 2022 worden deze reizen ook aangeboden. Kaartjes kosten minstens 3000 euro enkele reis. www.incento.nl

June 10th to 13th 2021 – 7th International (virtual) Early Railways Conference

Early Railways Conferences – An occasional series of gatherings by persons interested in the beginnings of the railway industry throughout the world.  New research findings on topics ranging from the pre-main-line era of waggonways, through the commencement of main line railways, to the developing introduction and operation of the earliest railways in each country. rchs.org.uk/early-railways-conference-combined

Vanaf zaterdag 5 juni 2021: Spoorweg­museum weer geopend

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is vanaf 5 juni weer geopend. Bezoek mogelijk na vooraf reserveren. Op 4 juni 2021 om 16.30 is de opening van de tentoonstelling “Spoor van Verbeelding” via een live-stream op YouTube te volgen. Deze tentoonstelling, over 150 jaar spoorwegaffiches, is t/m 21 november 2021 in het museum te zien.

Zondag 30 mei 2021: dubbele mP op pad

Motorpost mP 3031 van het Spoorwegmuseum gaat samen met de mP 3029 van de Stichting 2454 CREW op pad. Dienstregeling: Utrecht Maliebaan (8.59), Amersfoort (9.15), Apeldoorn (9.53), Deventer (10.07), Zutphen (10.16), Arnhem (11.54), Nijmegen (12.13), Den Bosch (12.43), Eindhoven (13.12), Blerick (13.59).

Dinsdag 25 mei 2021: online seminar over spoorwegveiligheid

Spoorveiligheid is een belangrijk thema in de spoorsector. Hoewel het Nederlandse spoor een van de veiligste spoornetwerken van Europa is, zijn er jaarlijks ongelukken, soms met dodelijke afloop. Op 25 mei gaan we in op ongelukken die hebben plaatsgevonden op spoorwegovergangen. Wat kunnen we ervan leren zodat we ze in de toekomst kunnen voorkomen? events.spoorpro.nl/spoorveiligheid


Schilderijen van Arie Wassenburg


Niek van Omme en zijn achternicht Corinne zijn initiators van een tentoon­stelling van schilderijen van Arie Wassenburg, zijn oom. Die begon 100 jaar geleden met schilderen en is 50 jaar geleden overleden. Op een van zijn schilderijen staat een blauwe tram bij de Amsterdamse Stads­schouwburg aan het Leidseplein. De tentoonstelling is tot 10 oktober 2021 te zien in Museum Paul Tetar van Elven in Delft.

Retourtje verleden – ProRail en archeologie

Van 23 november 2020 t/m 22 augustus 2021 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Archeologie en het Nederlandse spoorwegnet zijn al bijna twee eeuwen met elkaar verbonden. Al sinds de aanleg van de eerste spoorlijnen komen daarbij archeologische ontdekkingen aan het licht. Dat waren aanvankelijk toevallige vondsten, maar inmiddels staat archeologisch onderzoek bij spoorwerkzaamheden al 25 jaar structureel op de agenda.

Enkele hoogtepunten uit 180 jaar archeologische vondsten en onderzoek langs het spoor zijn te zien in de tentoonstelling ‘Retourtje verleden’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met ProRail, ter gelegenheid van 25 jaar archeologische onderzoeken onder het spoor, uitgevoerd in opdracht van ProRail bv en haar voorganger NS RIB.

In ‘Retourtje verleden’ zijn enkele opmerkelijke spoorwegvondsten te zien zoals een middeleeuws zwaard uit de gracht van Bastion Deuteren (opgebaggerd in Den Bosch, 1896), de oudste telescoop van Nederland (opgegraven in Delft, 2014) en een prehistorische bijl van hertengewei, die is opgegraven bij de aanleg van de Betuweroute in Hardinxveld. Daarnaast zijn er spoorgereedschappen, oude foto’s en modeltreintjes. Samen geven ze een beeld van 180 jaar Nederlandse spoorwegen en de veranderende methodes van het archeologisch onderzoek, op diverse momenten in de tijd.

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met ProRail-archeoloog Jerry Huisman. Naast archeologische voorwerpen uit de eigen museumcollectie, zijn er bruiklenen te zien van Museum het Valkhof, het Spoorwegmuseum, Erfgoed Delft (Gemeente Delft) en enkele particulieren.

‘Retourtje verleden’ is een kleine tentoonstelling in de vaste afdeling ‘Archeologie van Nederland’, en is te zien van 23 november 2020 tot en met 22 augustus 2021. Speciaal voor families is er een route van spoorvondsten die kris-kras door de afdeling te ontdekken zijn. Vanaf de kerstvakantie is daar het extra speurspel ‘Spoorzoeken’ bij (gratis bij bezoek aan het museum). Ook verschijnt er een jubileumboek. Archeoloog Yuri van Koeveringe schreef voor ProRail ‘Sporen in de archeologie. 25 jaar onderzoek onder de rails’. Het boek van Uniepers Uitgevers, Hoorn kost € 14,90 en is onder meer te koop in de Museumwinkel en boekhandel.

Bij de eerste spoorwegaanleg in Nederland in de tweede helft van de 19de eeuw, werden meteen de eerste incidentele archeologische vondsten gedaan. In het begin van de 20ste eeuw werden steeds vaker systematische opgravingen bij spoorwerkzaamheden uitgevoerd. Gelijktijdig en mede door deze nieuwe vondsten nam de archeologie als wetenschap in Nederland een sprong. Het ondertekenen van het verdrag van Malta in 1992 bracht opnieuw veel veranderingen teweeg. Toen werd namelijk vastgelegd dat een ’verstoorder’ een te ontwikkelen terrein altijd moet laten onderzoeken op archeologische resten voordat de bouw begint. Daarmee werd archeologisch onderzoek een standaard onderdeel van de bouwactiviteiten langs het spoor.

Vanwege de omvangrijke spoorprojecten was ProRail al gauw een voorloper in de professionele archeologie. Het spoorbedrijf richtte bovendien als een van de eerste grote organisaties in Nederland een afdeling archeologie op. Door het faciliteren en financieren van archeologisch onderzoek in de afgelopen 25 jaar, heeft ProRail het nodige bijgedragen aan de ontwikkeling van de archeologie als wetenschap en de bescherming van het archeologisch erfgoed in Nederland. Als beheerder van ruim 7.000 kilometer spoor in Nederland vindt ProRail dat het een grote maatschappelijke verantwoordelijk heeft om goed om te gaan met het cultureel erfgoed dat in de grond verborgen ligt.

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Vooraf reserveren verplicht. www.rmo.nl/retourtje-verleden


Terug naar de railtips