Zaterdag 8 juni 2024: 150 jaar Oosterspoorweg

6 juni 2024

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij de Oosterspoorweg opende. Het Spoorwegmuseum, NS en ProRail en de gemeentes Amersfoort, Baarn en Hilversum vieren deze historische gebeurtenis met speciale stoomtreinritten van de Oosterspoorweg Express. Ook vinden er op en rond deze stations allerlei activiteiten plaats.

Tentoonstelling in het Spoorwegmuseum

Het Maliebaanstation in Utrecht werd op 10 juni 1874 geopend door de Hollandsche IJzeren Spoorweg­maatschappij. Na de sluiting als reizigersstation werd het gebouw aangewezen als nieuwe plek van het Spoorwegmuseum. In een tentoonstelling blikt het museum terug op de lange geschiedenis van het Maliebaanstation. Bekijk hieronder het filmpje van de opening van de tentoonstelling:

Boek ‘De Oosterspoorweg’

W Books presenteert op 8 juni om 16.00 uur het boek ‘De Oosterspoorweg’, geschreven door Victor Lansink en Michiel ten Broek. Het boek is vanaf deze datum onder andere te koop in het Spoorwegmuseum en in de winkel en webshop van de NVBS. Bestellen via de NVBS is nu al mogelijk.

Op maandag 10 juni vanaf 20.00 uur geven de twee auteurs een lezing in het gemeentehuis van Baarn. Aanmelden is noodzakelijk: m.jonxis@kpnmail.nl.

Tentoonstelling en activiteiten in Baarn

In de Oudheidkamer van de Historische Kring Baerne is een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van station Baarn en de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort. De ingang is via de bibliotheek aan de Brink, naast de Hema. De openingstijden zijn zaterdag 1, 8 en 15 juni van 11 tot 13 uur, en woensdag 5 en 12 juni van 14 tot 16 uur. historischekringbaerne.nl

Op zaterdag 8 juni staan op spoor 1 in Baarn enkele treinen opgesteld: motorrijtuig “Jaap”, motorpost mP 3029 en de locomotieven 1251 en 9902 van Railexperts. Ook de koninklijke wachtkamer is die dag te bezichtigen. In het centrum van Baarn zijn ook diverse activiteiten, waaronder modeltreinen van Rading Spoor. Tussen het station en het centrum rijdt de Vorstelijk Baarn Express.

Oosterspoorweg Express

De Oosterspoorweg Express rijdt op 8 juni een aantal ritten tussen Hilversum, Baarn, Amersfoort en het Spoorwegmuseum. De trein bestaat uit blokkendoosrijtuigen van de VSM. Tractie: stoomloc 23 076 en diesellocs 2459 en 2530. Tussen Apeldoorn en Amersfoort rijdt de trein als ‘Amersfoort-Express’; kaarten hiervoor zijn te koop bij de VSM. Tussen de middag wordt de stoomloc verzorgd bij het Spoorweg­museum aan de Maliebaan.

De NVBS in Amersfoort

De NVBS is op zaterdag 8 juni met een informatiestand aanwezig bij spoor 4A in Amersfoort.