Afscheid van het RTA

Begin april 1970 verscheen er in een aantal Amsterdamse dag- en weekbladen een aankondiging van een filmavond over spoor- en tramwegen op 20 april 1970. De organisatoren beloofden ‘een boeiend programma, waarin o.a. aandacht zal worden besteed aan de voormalige NZH-tram, terwijl ook liefhebbers van de stoomtractie aan hun trekken zullen komen’. Resultaat: 90 bezoekers, een 2e succesvolle proefavond in mei en daarna ging in september 1970 het Railtheater Amsterdam officieel van start.

Die eerste avond op 20 april 1970 werd verzorgd door Aad de Wolf, de oprichter en de grote gangmaker van het sinds 1966 actieve Railtheater Voorburg. Bijna precies 54 jaar na die eerste proefavond komt er helaas een einde aan de reguliere voorstellingen van het Railtheater in Amsterdam. Het leek ons passend dat deze avond te doen zoals het in april 1970 begon, namelijk met (nu gedigitaliseerde) films van Aad de Wolf.

NZH-Kaleidoscoop. Reportages uit 1957-1961. Stadsdienst Leiden, Amsterdam-Zandvoort en in kleur Den Haag-Leiden.

Episoden uit de stoomtijd bij de DB. Een film waarin zes aspecten in de stoomtijd centraal staan: de brug, het depot, het station, snelle treinen, stoom in het landschap en zwaar transport.

Wereld op rails 1969. RTV-jaaroverzicht van binnen- en buitenlandse railactualiteiten. Opening verlenging naar Schiebroek van RET tramlijn 5; Laatste tramlijn Mönchen-Gladbach opgeheven; Rijdag bij Rijdend Tram Museum in Hellevoetsluis; HTM transport 58+215; STERN-rondrit met RET vierassers naar Schiebroek en in Rotterdam-Zuid; TS stoomtram ritten tussen Hoorn en Medemblik; Excursieritten met Wismar Schienenbus op de Wittinger KreisBahn; Rondrit met DB sneltreinloc 18.323; HTM tracé tramlijn 12 tussen Hobbemaplein en HS niet langer via V.d. Vennestraat en Parallelweg, maar via vrije baan tramlijn 11; Trambeelden uit Polen: Poznan en Bydgoszcz; Stoomtractie in De Efteling; Druk ertsvervoer via Rheine; Aankomst in Rotterdam van geschenk voor STERN: motorwagen 2603 uit Leningrad; Vakantie­drukte bij de Nederlandse Spoorwegen.

Wereld op rails 1972. RTV-jaaroverzicht van binnen- en buitenlandse railactualiteiten. HTM motorwagen 801 sleept defecte PCC 1016 in de sneeuw naar remise Scheveningen; Metrobouw in Amsterdam; HTM transporten: verbouwde pekelwagens, slooptransport 206; NVBS/TS afscheidsritten met M3 Amsterdam-Uithoorn-Vinkeveen; Prinselijk bezoek aan TS Hoorn-Medemblik; Linz, geleed materieel op lijnen E en V; DB: oude stoomlocs en nieuwe locomotieven; TS 30 bij opnamen voor de film ‘Angela’ in Friesland; Stoomtractie Duitse museumbaan Achern-Ottenhöfen en bij de Oostenrijkse Montafonerbahn; Spoorwegvervoer bij grensstad Gmünd NÖ; Tramlijn EsslingenNellingen-Denkendorf met klassiek materieel.

Freie Fahrt durch Österreich. Opnamen van de Oostenrijkse Graz-Köflacher Eisenbahn en de Steyrtalbahn in 1966.

Van spits tot spitsuur. De Nederlandse hoofdstad en zijn trambedrijf. Beelden van GVB-trams in Amsterdam opgenomen in de periode 1965-1970.

Kom op deze laatste avond kijken naar deze unieke historische spoor- en trambeelden van 52 tot 67 jaar geleden, met authentiek geluid en het vertrouwde markante commentaar van de maker van deze films: Aad de Wolf!

Dit filmprogramma is mede mogelijk gemaakt door het bewerken van de gedigitaliseerde films door Ton Pruissen en wordt gepresenteerd door het Railtheater Amsterdam.