Kris-kras langs de lijnen

Presentatie door René Platjouw

We beginnen de gevarieerde reis van vanavond in Basel met de oude standaardtrams op lijn 15/16 in Bruderholz en de lange tramcombinaties van de BLT bij de Aeschenplatz, waar de lijnen 10 en 11 nog om het oude tramgebouwtje draaien. In 1998 zien we de treinen van Lovers Rail, eerst de diesels naar IJmuiden, daarna de elektrische treinen naar de bloembollen. In 2000 bezoeken we het Britse trammuseum van Crich waar toen een Extravaganza gaande was met oude auto’s en bussen. Trams uit vele steden werden ingezet.

NS toont in 1995 de zware DB diesels (ex DR) in dienst voor de treinen richting Amersfoort. Bij Dordrecht passeren in 1992 nog diesel III-en terwijl de bovenleiding al was opgehangen. Tijdens Dordt in Stoom komen de 65’er van de DB en een 50’er van de ÖBB voorbij stomen. Een gele Blauwe Engel rijdt binnen in Kampen en vertrekt daar weer. De grottentram in Han reed met drie combinaties met open bijwagens, gevolgd door een losse AR. Ze ronken en toeteren door het laantje in Han. Hondekoppen, locs serie 1100, 1200 en 1300 zijn reeds lang verdwenen, maar komen vanavond weer even op het scherm. Uiteindelijk gaan we naar Rotterdam-Blaak om een rit te maken over De Hef.

Na de pauze gaan we kort naar Zwitserland in 1991 om bij Montbovon de MOB te zien vertrekken naar Montreux, gevolgd door een vertrekkend treinstel van de GFM naar Bulle. Tijdens de overnachting op een camping was de wereld wit geworden, hetgeen fraaie sneeuwopnames opleverde van de GFM treinstellen. In Den Haag rollen de PCC’s nog naar Voorburg en in Amsterdam reden er in 1998 Duisburgse trams op lijn 5. We zien ze in Buitenveldert en in de stad. Een vakantie in Wales leverde opnames op bij de Ffestiniog Railway. In Oostenrijk zien we de oude Pöstlingberg trams bij Linz en we eindigen op het eiland Man in de Ierse Zee, waar we uiteindelijk onze tram de remise inrijden.

Een erg gevarieerd videoprogramma, dat verschillende groepen railbelangstellenden zal aanspreken.