Verdwenen spoorweg­materieel (19 oktober)

12 september 2023

Lezing door Sander Ruys op donderdag 19 oktober 2023

Het terugvinden van in de Tweede Wereldoorlog verdwenen spoorwegmaterieel

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Het thema is dit jaar ‘Eureka!’.

Op donderdag 19 oktober 2023 houdt Sander Ruys een presentatie over de zoektocht die van 1945 tot en met 1951 plaatsvond naar de weggevoerde eigendommen van de Nederlandse Spoorwegen in Duitsland en andere landen. Sander schreef het boek Hummel Hummel Zügen en zo over de zoektocht tussen 1945 en 1951 naar de door de bezetter weggevoerde eigendommen van de Nederlandse Spoorwegen en de onderhandelingen met de bezettingsmachten, waaronder die over de uitwisseling van in Nederland achtergebleven vooral Duits spoorwegmaterieel.

Al voor de bevrijding van Nederland boven de grote rivieren was duidelijk dat de bezetter op grote schaal de meest uiteenlopende goederen uit Nederland had weggevoerd, waarvan ongeveer 90% na het begin van de Operatie Market Garden en de spoorwegstaking op 17 september 1944. In die periode plunderden de Duitsers vooral vele fabrieken en de spoorwegen. Daarom gaf de Nederlandse regering in april 1945 opdracht tot het opsporen en het terugbrengen van die weggevoerde goederen.

Aanmelden

De presentatie vindt plaats in NVBS Centraal op donderdag 19 oktober 2023, aanvang 13.30 uur. De lezing is gratis bij te wonen. Vanwege de beperkte ruimte is reserveren wel noodzakelijk. Dat kan via NaWOIIteruggevondenspoorwegmaterieel.eventbrite.com.

Winkel, bibliotheek en archief zijn deze dag ook geopend.