Stoomtractie op het spoor

Presentatie door Ton Pruissen

Mijn allereerste film maakte ik in juni 1963 tijdens een NVBS-excursie. Het was een dubbelacht film die twee keer door de camera moest lopen: een keer heen en een keer terug. Het wisselen had ik met een dummyfilm geoefend, maar toen ik het voor de eerste keer echt deed, in het halfduister van de voetgangerstunnel in Roosendaal, was het best spannend. Sindsdien heb ik films over stoomlocomotieven gemaakt, tot 1991.

Begonnen in België en Duitsland, maar al spoedig kwamen er andere landen bij. In 1966 ontdekte ik het Oostblok, in het station van Bratislava. Hier aanschouwde ik een parade van locomotieven, zwarte, groene en blauwe, de ene nog mooier dan de andere. En – ik mocht alles zomaar filmen! Dit was in het Oostblok niet gebruikelijk, zoals ik later merkte. Het was wel heel leerzaam: hoe ga je op een zodanige manier met deze lieden om, zodat je toch kan filmen?

De filmbeelden van toen bewerk ik nu met de nieuwste hard- en software. Het resultaat laat ik deze avond zien.

We beginnen met NS-stoom in de jaren dertig, o.a. in Amsterdam. Via Rheine en enkele andere rokerige plaatsen her en der in Europa komen we in Turkije. Hier is een fantastische collectie Engelse, Duitse en Amerikaanse locomotieven hard aan het werk. Daarna geven we het woord aan suikerstoom in Indonesië.

We eindigen met een muzikale ode aan de Stoomlocomotief.