Raildagen 2023

Op 15 en 16 september 2023 kan iedereen in heel Nederland zien hoe boeiend de railsector is. Bedrijven zetten vol trots hun poorten open voor publiek en bieden hen een warm welkom. Ook bouwprojecten, stations en tentoonstellingen zijn door iedereen te bezoeken. Naast rondleidingen zijn er ateliers, wedstrijden en andere uitdagingen voor jong en oud.

Ook de NVBS geeft acte de présence. NVBS Centraal in Amersfoort is beide dagen geopend. Hier worden films vertoond uit het filmarchief van de SNR en de redactie van Op de Rails presenteert haar ver­nieuwings­plannen. De NVBS zal ook met een informatiestand aanwezig zijn in Utrecht, Amersfoort en Zutphen; zie verderop.

Nationale try-out

De railsector heeft veel nieuwe en liefst jonge werknemers nodig. Om beter in beeld te komen als aan­trekke­lijke werkgevers heeft Railforum als nationale raillobby-organisatie de Raildagen bedacht, in navolging van onder andere de Havendagen en andere succesvolle open dagen.

Op 15 en 16 september openen daarom heel veel bedrijven in de spoor-, tram- en infrastructuurbranche hun deuren en bieden blikken achter de schermen. Primair dus als wervingsmiddel, niet zozeer om vooral ‘liefhebbers’ te plezieren. Maar het besef dat de liefhebbers prima propagandisten voor de railsector kunnen zijn bestaat gelukkig wel, dus zijn die óók welkom bij de bedrijven.

Bovendien: NVBS en Historisch Railvervoer Nederland zijn ‘kennispartner’ van Railforum, en organiseren ook zelf activiteiten om te laten zien hoe leuk de railsector is.

In 2023 is alles ‘voor het eerst’: het is als het ware één grootschalige try-out. Voor de NVBS is dat niet anders: we proberen wat. Het succes van 2023 zal bepalen hoe in de volgende jaren Raildagen er uit gaan zien.

De leuke dingen voor railliefhebbers

Het complete programma met alle bedrijven en locaties staat op www.raildagen.nl. Voor niet-werkzoekende NVBS’ers noemen we hieronder een aantal locaties waar ‘gewoon’ mooie en interessante dingen te zien zijn. Soms moet je je vooraf aanmelden en sommige activiteiten zijn alleen op vrijdag of zaterdag.

 • Bij NS: Koninklijke Wachtkamers Amsterdam en Den Haag HS (vooraf aanmelden).
 • Rondleidingen op de stations Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal (vooraf aanmelden).
 • Bij ProRail: Rondleiding Operationeel Controle Centrum Rail Utrecht (vooraf aanmelden).
 • Allerhande activiteiten in De Inktpot (Hoofdgebouw III in Utrecht). De NVBS is beide dagen met een informatiestand aanwezig.
 • Bij Arriva: open dagen in Groningen, Leeuwarden, Zutphen, Venlo en Kerkrade. De NVBS is op zaterdag in Zutphen met een informatiestand aanwezig.
 • Bij HTM: Remise Zichtenburg en ’s-Gravenmade
 • Het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) is op zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur en er zijn vier ritten met de historische PCC-tram 1022 uit het begin van de jaren vijftig. In het museum is een fraaie collectie historische trams te zien. Daarnaast is er een speciale tentoonstelling over mobiliteit in de Haagse regio. Hier laat de gemeente Den Haag zien hoe de stad en randgemeenten in de toekomst bereikbaar kunnen blijven. Er zijn vier rondritten met tram 1022, die elk ongeveer een uur duren. De trams vertrekken vanaf het museum om 10.30, 12.00, 13.30 en 15.00 uur. De tram rijdt over trajecten die de gemeente Den Haag geschikt heeft gemaakt of nog wil aanpassen voor breed materieel, zoals de Avenio, RegioCitadis en de nieuwe Tina-tram. In de tram wordt uitleg gegeven over de ontwikkeling van het openbaar vervoer en de inrichting van de straten waar de tram rijdt. De toegang tot het museum en de tramritten zijn gratis.
 • Bij RET: Remise Beverwaard en ‘Metro aan Zee’.
 • Het Spoorwegmuseum rijdt die dagen de museumpendels met klassiek materieel met de gebruikelijke sprinters. Op vrijdag wordt de Arend onder stoom gebracht, op zaterdag (en zondag) rijdt de Arend heen en weer bij het museum.
 • Op vrijdag in Amersfoort bij het Railcenter een veelvoud aan infrabedrijven die veel laten zien aan beveiliging, bovenleiding, rails etc. Op vrijdag is de NVBS hier met een informatiestand aanwezig.
 • Op zaterdag is in Roosendaal de locloods open met o.a. het Benelux-treinstel van de Stichting Hondekop.
 • In ‘Groot-Rotterdam’ zijn de locomotiefwerkplaatsen van Alstom (vroeger Shunter) en LWR Siemens (alleen op vrijdag) open.
 • Op zaterdag is voestalpine Track Solutions (het vroegere Crailoo bij Hilversum) open (vooraf aanmelden).

Welke je ook kiest: check steeds op www.raildagen.nl de precieze details over het evenement.

Raildagen bij (en door) de NVBS


NVBS Centraal in Amersfoort is beide dagen van 10 tot 16 uur geopend. Hier worden films vertoond uit het filmarchief van de SNR. De redactie van Op de Rails presenteert haar vernieuwingsplannen. Natuurlijk zijn naast alle nog-niet-leden ook de wel-al-leden welkom.

De NVBS is beide dagen met een informatiestand aanwezig in De Inktpot in Utrecht. Op vrijdag is de NVBS aanwezig bij het Railcenter in Amersfoort, op zaterdag bij Arriva in Zutphen.

Op beide dagen zijn ook de winkel, de bibliotheek en het archief geopend.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 11 september 2023