Dagtocht Duitsland

Presentatie door Maurits van den Toorn

Het Ruhrgebied heeft de naam vies en grauw te zijn. Toegegeven, het is zeker niet de mooiste regio van Duitsland, maar karakteristiek is het wel. Sinds het verdwijnen van veel zware industrie, kolenmijnen en hoogovens, is het ook minder vies en grauw dan vroeger. Ook verdwenen zijn bijna alle ‘klassieke’ enkelsporige tramtrajecten aan de zijkant van de straat of in de berm van de weg. Die tramromantiek is al vele jaren verleden tijd.

Toch wil dat niet zeggen dat het er voor de tramliefhebber minder interessant op is geworden. De twee- en vierassers van vroeger hebben plaatsgemaakt voor Stadtbahnmaterieel en lagevloertrams. In de stadscentra zijn veel tramtrajecten weliswaar onder de grond verdwenen – of de miljardeninvesteringen daarvoor altijd even zinvol zijn geweest is de vraag – maar er is boven de grond nog genoeg interessants te beleven.

Tien Duitse tramsteden bevinden zich binnen dagtochtbereik van Midden- en WestNederland. Het gaat allereerst om de steden in het ‘echte’ Ruhrgebied tussen Oberhausen en Dortmund, met daarop aansluitend het linksrheinische Krefeld en Landeshauptstadt Düsseldorf, allemaal steden en netwerken die deel uitmaken van het Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR).

Omdat we dan toch al in de buurt zijn, breiden we onze virtuele tramreis nog een stukje verder naar het zuiden uit, naar Keulen en Bonn oftewel het Verkehrsverbund Rhein-Sieg (VRS). Het gaat immers om ‘een dagje Duitsland’, en deze steden kun je dan ook meepakken.

Een korte rondgang in beeld door de afgelopen veertig jaar laat zien wat er is geweest, maar vooral wat er gelukkig nog steeds is aan trams en tramtrajecten. Het streven naar standaardisatie heeft geen einde gemaakt aan de vele verschillen tussen de inmiddels negen trambedrijven. De verscheidenheid van het materieel neemt de laatste jaren zelfs weer toe.

Tijd voor een reisje naar de Oosterburen!