NVBS Actueel

NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS

NVBS Actueel – september 2020

Paul van Baarle bracht in juli 2020 een bezoek aan het trambedrijf Rhein-Neckar-Verkehr (RNV). Zijn speciale aandacht ging uit naar de klassieke Düwag-trams die dit jaar uit de mottenballen zijn gehaald. Martin Bos vervolgt zijn reis door Duitslands smalspoorparadijs: Sachsen. Na de Weißeritztalbahn en de Fichtelbergbahn is het de beurt aan de Lößnitzgrundbahn.

Lees verder

NVBS Actueel – augustus 2020

In 1966 stapte Sjoerd Bekhof op zijn brommer en reed naar Kassel. Op zijn programma stond onder andere de Baureihe 10: de Zwarte Zwaan. Paul van Baarle bezocht in april 2018 de Japanse stad Fukui (福井市). De variatie en verrassingen op tram- en treingebied zijn een aanrader voor elke railliefhebber.

Lees verder

NVBS Actueel – juli 2020

Waarom zou je twee rails gebruiken als een trein er maar één nodig heeft? Onder dit motto zijn diverse railsystemen bedacht. Een daarvan was de Leitschienen­bahn van Heiner Kuch. Mocht je ooit in de buurt zijn van Çamlik in Turkije, dan zou je een bezoek kunnen brengen aan een bijzonder openluchtmuseum. Dit heeft naar verluidt een van de grootste collecties stoomlocomotieven in Europa.

Lees verder

NVBS Actueel – juni 2020

Ton Pruissen bracht twee keer een bezoek aan het smalspoornet rond Opalenitza in Polen, in mei 1969 en in april 1985. Het eerste bezoek verliep niet erg soepel: hij werd dagelijks door de politie opgepakt. Frits van Buren beschrijft het door Matra ontwikkelde VAL-systeem zoals dat bij de metro in Lille en andere steden wordt gebruikt.

Lees verder

NVBS Actueel – mei 2020

Voor degenen die graag op jacht gaan naar treinen en trams kan het op dit moment een lastige tijd zijn. Maar gelukkig hebben we een hobby die zich bij uitstek leent voor zittende activiteiten. Denk aan lezen – bestel eens een boek in onze webshop – of virtueel reizen via je beeldscherm. Het blijkt zelfs mogelijk om een digitale afdelings­bijeenkomst te organiseren, zoals de afdeling Rotterdam bewees.

Lees verder

NVBS Actueel – april 2020

Fabian Vendrig beschrijft een spoorlijn die werd aangelegd toen Joegoslavië nog één land was: Tito’s spoorlijn van Belgrado naar Bar. Volgens Peter de Winter heeft de Allgäubahn in Beieren veel te bieden voor de vakantie­­vierende trein­liefhebber: interessant treinverkeer in een prachtige omgeving.

Lees verder

NVBS Actueel – maart 2020

Frits van Buren nam in februari een kijkje bij het grootste Franse viaduct met meer etages. Dit imposante bouwwerk bevindt zich vlak bij de stad Chaumont in het departe­ment Haute-Marne. Paul van Baarle verzorgt in dit nummer een railtip voor betere tijden over de Buckower Kleinbahn, 50 kilometer ten oosten van Berlijn. Onlangs vonden in Groningen proefritten plaats met een ‘waterstoftrein’. Frits van Buren schrijft over de principes en de toepassing van waterstof als energiebron.

Lees verder

NVBS Actueel – februari 2020

In dit nummer het derde en laatste deel van het reisverslag dat Jan Post vanuit Australië naar ons stuurde. Hij bezocht daar een paar voormalige bosbouwlijnen. Iedereen kan fotograferen, maar als je eens wat bijzonders wilt moet je het artikel van Paul van Baarle lezen. Hij geeft tips voor het fotograferen van stations tijdens ‘het blauwe uurtje’ van de dag. Ciril van Hattum is gestopt met de fotorondzendingen, maar hij blijft actief voor NVBS Actueel. In de rubriek “Buiten-gewoon” brengt hij spoorse zaken voor het voetlicht die buiten het gewone liggen.

Lees verder