NVBS Actueel – november 2023

24 november 2023

Op 24 november 2023 verscheen het novembernummer van onze nieuwsbrief NVBS Actueel.

In dit nummer doet Paul van Baarle verslag van zijn twee bezoeken aan de trambedrijven in en om Zürich in mei en juni 2023. Frits van Buren dook in de geschiedenis van SNCF-loc 8051, de wisselspanning-uitvoering van de NS 1100.

Dick Jansen Venneboer maakte in september 2023 tijdens een reis naar Ecuador kennis met de ‘Duivels­neustrein’. Het treinverkeer in dit land lijkt, althans voor toeristen, weer enigszins op gang te komen.

Het is makkelijk te onthouden: rood is stoppen, groen is doorgaan. Maar er zijn mensen die moeite hebben met deze afspraak: zij kunnen bepaalde kleuren niet of slecht onderscheiden. Machinisten mogen daarom niet kleurenblind zijn.

In de rubriek ‘Nog even dit’ laat Gerrit van Straaten weer een aantal bijzondere vervoerbewijzen uit de collectie van de SNR zien. Ciril van Hattum dook in zijn verzameling foto’s van funiculaires.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 22 december 2023. Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven.

Een abonnement op NVBS Actueel is gratis, ook voor niet-leden. Klik hier voor meer informatie.