Wisselexposities bij de NVBS

De wisselexposities in de vitrines van NVBS Centraal in Amersfoort zijn voor alle bezoekers (bijvoorbeeld tijdens winkelopeningstijden) vrij toegankelijk. We tonen vooral verzamelingen van NVBS-leden: archief­materiaal, boeken, foto’s, modelbouw, spoorattributen etc.

Een wisselexpositie is een mooie gelegenheid om je verzameling te tonen aan andere railbelangstellenden. Wil jij dat ook een keer doen? Neem dan contact op met Janny Bonkenburg, jannybonkenburg@gmail.com.


Nu te zien:

Fotografie van het Nederlandse spoorwegnet

Ik ben Kees Cremer, inmiddels 65 jaar, en heb 38 jaar als machinist bij de Nederlandse Spoorwegen gewerkt. Ik exposeer met foto’s van het uitzicht van een machinist, een beeld dat u als reiziger zelden zult zien. De opnames zijn meestal bij hoge snelheid gemaakt met behulp van een speciale opstelling met afstands­bediening op de voorruit.

Ik fotografeer al vanaf mijn jeugd, ben autodidact, en ik heb vroeger veel gewerkt in een doka. Daardoor ben in het bezit van duizenden unieke opnames (analoog en digitaal) ook van niet meer bestaande en tijdelijke situaties van het spoornet en van het materieel sinds 1975.

Veel foto’s zijn gemaakt in Noord-Holland, maar ik heb ook opnames uit andere delen van Nederland en van de technische installaties van het materieel. Ook heb ik unieke opnames van de werkplaats Haarlem rond 2000 met veel schadematerieel en de herstellingen daarvan gemaakt. Ik werkte daar toen als proefrit­machinist.

In 2002 ben ik in Denemarken geweest voor de ombouw van SGMm en in 2007 ben ik in Grenoble geweest voor het inregelen van simulatoren. Van deze laatste twee uitstapjes komen nog lezingen en exposities bij de NVBS.

Recent zijn ruim 1200 digitale opnames toegevoegd aan de beeldbank van de NVBS. Momenteel werk ik aan de voorbereiding van een fotoboek over het baanvak Amsterdam – Utrecht van 2000-2008.

Vragen kunt u stellen via info@railview.nl of telefonisch 06-12103746

Kees Cremer, november 2019