Wisselexposities bij de NVBS

De wisselexposities in de vitrines van NVBS Centraal in Amersfoort zijn voor alle bezoekers (bijvoorbeeld tijdens winkelopeningstijden) vrij toegankelijk. We tonen vooral verzamelingen van NVBS-leden: archief­materiaal, boeken, foto’s, modelbouw, spoorattributen etc.

Nu te zien:

  • Spoorwegen in Nederland vanaf 1921
  • Station Winschoten en de spoorbrug over de Rensel

Een wisselexpositie is een mooie gelegenheid om je verzameling te tonen aan andere railbelangstellenden. Wil jij dat ook een keer doen? Neem dan contact op met Janny Bonkenburg, jannybonkenburg@gmail.com.


Spoorwegen in Nederland vanaf 1921

Dit is ruwweg het hoofdthema van mijn interessegebied. Naast spoorwegen hebben ook trams (historisch Nederlands), bussen en vrachtwagens mijn grote interesse, maar die blijven in dezen even buiten beschouwing.

Vitrine ingericht door Philippe Kessels.

Spoorwegen in Nederland vanaf 1921 lijkt zeer breed en dat is het ook voor een groot deel. In mijn geval is echter ook weer een grote beperking. Het jaar 1921, nu ongeveer 100 jaar geleden, was het jaar dat het rollend materieel van de HSM, SS (en voorgangers) een NS-nummering kreeg (de N.V. Nederlandsche Spoorwegen werd pas in 1938 opgericht).

Hoewel eerder genoemde periode als geheel mijn aandacht heeft, heb ik toch wel voorkeuren. In de eerste plaats zijn dat wel de stoom- en dieseltractie, waarbij de Zweedse series 4000 en 4700, alsmede de DE5’en bij mij favoriet zijn. Hierbij moet wel de aantekening volgen dat er behalve die materieeltypen nog zoveel meer moois is, ook op het gebied van elektrische tractie, zoals de oude e-locs en Mat ’36, Mat ’40 en Mat ’54.

Na de afvoer van Mat ’54 en de oude series e-locs is het een stuk rustiger geworden op hobbygebied. Belangrijke jaren in mijn hobbybeleving zijn naast 1921 de jaren 1940-1946 en 1958 de kenner weet waarom…

Op hobbygebied verzamel ik documentatie, boeken en modellen van mijn geliefde tractievoertuigen. Daarnaast ben ik in Bilthoven bezig aan een grote modelbaan. Sinds 1980 ben ik lid van de NVBS. Als actief lid ben ik medewerker van de bibliotheek.

Philippe Kessels, dieselvijf.1940-41@ziggo.nl


Winschoten en de spoorbrug over de Rensel

In een door Geert de Weger ingerichte vitrine staan zaken die betrekking hebben op het station Winschoten en de spoorbrug over de Rensel ten oosten van Winschoten, beide gelegen aan Staatslijn B (Harlingen–Nieuweschans). Lees meer over deze expositie (pdf).


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 21 december 2020.