Wisselexposities bij de NVBS

De wisselexposities in de vitrines van NVBS Centraal in Amersfoort zijn voor alle bezoekers (bijvoorbeeld tijdens winkelopeningstijden) vrij toegankelijk. We tonen vooral verzamelingen van NVBS-leden: archief­materiaal, boeken, foto’s, modelbouw, spoorattributen etc.

Een wisselexpositie is een mooie gelegenheid om je verzameling te tonen aan andere railbelangstellenden. Wil jij dat ook een keer doen? Neem dan contact op met Janny Bonkenburg, jannybonkenburg@gmail.com.

Nu te zien in NVBS Centraal:

Uit de collectie van de SNR

In deze vitrine staat een heel klein deel van de enorme collectie van de Stichting NVBS Railverzamelingen. De SNR wordt wel de “schatkamer” van de NVBS genoemd. Niet alleen vele duizenden foto’s, maar ook plattegronden, vervoersbewijzen, dienstregelingen en andere zaken worden beheerd door de SNR. Een deel van de grote collectie is te vinden in de Beeldbank.

In deze vitrine aandacht voor de eerste elektrische spoorlijn van ons land, de ZHESM-lijn Den Haag Hollands Spoor – Rotterdam Hofplein en de tak naar Scheveningen. De lijn werd in 1907 geopend en vanaf 1 oktober 1908 elektrisch bereden. Er werd karakteristiek, modern en luxe materieel ingezet. Een van de rijtuigen is te vinden in het Utrechtse Spoorwegmuseum. Op de bovenleiding stond wisselspanning, 10.000 volt. Bij de definitieve elektrificatie in 1924 en later is gekozen voor 1500 volt gelijkspanning. Het materieel van de ZHESM-lijn is toen ingrijpend verbouwd, maar met behoud van het uiterlijk. Na de Tweede Wereldoorlog is het (houten) materieel niet meer hersteld en afgevoerd.

Het grote boek in de vitrine is afkomstig van Siemens & Halske, het bedrijf dat de elektrische onderdelen leverde. Het boek bevat prachtige haarscherpe foto’s van de bouw van de lijn en het materieel. Verder een paar oude en nieuwere foto’s van station Rotterdam Hofplein. Het trotse eerste gebouw is verwoest bij het bombardement op Rotterdam. Verder mooie opnames van ons lid J.J.B. Vellekoop, over de bouw van een nieuw viaduct over de lijn Gouda – Den Haag en de nieuwe Rijksweg 12 bij Nootdorp. De grote tekeningen zijn gemaakt door Lex Tempelman voor het boek dat ernaast ligt.

Meer weten over de collectie van SNR? Loop eens binnen tijdens de openingsuren en vraag ernaar. Of stuur een mailtje naar verzamelingen@nvbs.com.

Stroomlijnstoomlocomotieven

In de jaren dertig kwamen elektrische- en dieseltractie sterk op. De stoomlocomotief kreeg een gestroom­lijnd uiterlijk om de luchtweerstand te verminderen. Er ontstond een wedloop om de hoogste snelheid te bereiken. Veel landen hebben hun eigen stroomlijnstoomlocomotief. Meestal als sluitstuk van de ont­wikkeling van de stoomtractie.

In de vitrine staan enkele modellen uit de collectie van Peter Doove die de ontwikkeling van de stroom­lijn­stoom­locomotief illustreren.

Hierboven een aantal modellen uit de collectie van Peter Doove. Lees hier meer over (pdf).


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 26 april 2024.