Beeld en geluid

Deze collectie is ondergebracht in de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR).

De collectie

Onze collectie beeld en geluid telt honderdduizenden afbeeldingen, meer dan duizend films en een verzameling geluidopnamen.

Voor het grootste deel betreft dit eigen opnamen van onze leden. Maar ook prentbriefkaarten, pers-, fabrieks- en bedrijfsfoto’s werden door leden verzameld en vervolgens aan ons geschonken. Uit de oudste tijden zijn dat glasnegatieven, uit meer recente tijden dia’s en tegenwoordig vooral digitale foto’s.

Foto’s

Een belangrijk deel van ons fotomateriaal is inmiddels ontsloten via de digitale beeldbank.

Ben je op zoek naar foto’s van een bepaald onderwerp, zoek dan eerst in deze beeldbank. Vind je daarin onvoldoende van je gading, neem dan contact op met de beheerder van de betreffende fotocollectie. Die kan nagaan of er materiaal bestaat dat nog niet is opgenomen in de digitale beeldbank.

Opmerking: leden kunnen na inloggen de foto’s in de beeldbank op groot formaat zien. Niet-leden zien de foto’s alleen op postzegelformaat.

Fotobureau

Foto’s kunnen worden besteld via het Fotobureau. Voor thuisgebruik en commercieel gebruik gelden verschillende voorwaarden en tarieven.

Filmarchief

De SNR beschikt over een grote collectie films. De meeste films zijn gemaakt door NVBS-leden die hun collectie hebben geschonken aan de vereniging. Veel films zijn inmiddels digitaal beschikbaar. Ze staan op deze website of worden gebruikt in NVBS Actueel of andere digitale publicaties. Werp eens een blik in het filmarchief.

Originele films worden niet uitgeleend omdat het om uniek en kwetsbaar materiaal gaat. Ben je op zoek naar bewegend beeld over een bepaald onderwerp, neem dan contact op met de beheerder van het filmarchief (zie hieronder).

Beheerders

Foto’s spoorwegen Nederland Erikjan Sachse fotospoornl@nvbs.com
Foto’s spoorwegen buitenland Remmo Statius Muller fotospoorbuit@nvbs.com
Foto’s tramwegen Nederland René Platjouw fototramnl@nvbs.com
Foto’s tramwegen België, Luxemburg, Frankrijk Maurits van Witsen fototrambel@nvbs.com
030-6924275
Foto’s tram overig buitenland Toon van Liempt fototrambuit@nvbs.com
024-3236812
Diacollectie René Jongerius diatheek@nvbs.com
Digitale foto’s vacature digitaal@nvbs.com
Negatievencollectie Gerard de Graaf, Robert Sirks fotonegatieven@nvbs.com
Film- en geluidarchief Nico Spilt filmarchief@nvbs.com

Deze pagina is voor het laatst aangepast op 23 mei 2024.