Beeld (en een beetje geluid)

Onze collectie beeld en geluid telt honderdduizenden afbeeldingen, enkele honderden films en een beperkte serie geluidsfragmenten. Voor het grootste deel betreft dit eigen opname van onze leden. Maar ook prentbriefkaarten, pers-, fabrieks- en bedrijfsfoto’s werden door leden verzameld en vervolgens aan ons geschonken. Uit de oudste tijden glasnegatieven en (vooral) ansichtkaarten, uit meer recente tijden vooral dia’s en in toenemende mate ook digitale foto’s.
Een gestaag groeiend deel van ons beeldmateriaal wordt ontsloten via de beeldbank. Ben je op zoek naar foto’s van een bepaald onderwerp, zoek dan eerst in de beeldbank. Vind je daarin onvoldoende materiaal van je gading, naam dan contact op met de beheerder van de voor jouw onderwerp meest in aanmerking komende fotocollectie. (De diacollectie en de negatievencollectie zijn maar beperkt ontsloten en toegankelijk.)
Van ons filmarchief is een klein deel te vinden in het digitaal filmarchief. Een aantal films is in de periode 2005 – 2015 uitgebracht op DVD; deze kunnen worden geleend bij de bibliotheek.

Contactpersonen

foto’s spoorwegen Nederland Erikjan Sachse fotospoornl@nvbs.com
foto’s spoorwegen buitenland Remmo Statius Muller fotospoorbuit@nvbs.com
foto’s tramwegen Nederland René Platjouw fototramnl@nvbs.com
foto’s tramwegen België, Luxemburg, Frankrijk Maurits van Witsen fototrambel@nvbs.com

030-6924275

foto’s tram overig buitenland Toon van Liempt fototrambuit@nvbs.com
024-3236812
diacollectie vacature diatheek@nvbs.com
digitale foto’s vacature digitaal@nvbs.com
negatievencollectie Gerard de Graaf, Robert Sirks fotonegatieven@nvbs.com
film- en geluidarchief Nico Spilt filmarchief@nvbs.com
030-2250156
Lees meer

Demo-filmpje film- en geluidsarchief

Lees meer