Railagenda

In onze hobbywereld gebeuren veel interessante dingen, voor verschillende doelgroepen. Daarom zijn er ook verschillende agenda’s:

♦  Op deze pagina vind je een overzicht van activiteiten in de hobby­sfeer en informatie over interessante tentoonstellingen.

♦  Elders op deze site vind je de activiteiten van de NVBS, zowel van de afdelingen als in NVBS Centraal.

♦  In de spooragenda van Railforum worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de rail­wereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Bijdragen voor alle agenda’s kun je mailen naar agenda@nvbs.com.


Activiteiten

Zaterdag 19 december 2020: 1,5 Meter Expres

Een stoomtreinreis door het Hollandse landschap, georganiseerd door de SSN. De dienst­regeling weten we niet precies, maar is in grote lijnen als volgt: vertrek om 11 uur uit Rotterdam, via Den Haag over de Oude Lijn naar Haarlem en Amster­dam, dan via Utrecht naar Den Bosch, en weer terug naar Rotterdam, aankomst 16 uur. www.stoomstichting.nl/evenement/15-meter-expres

Kerstritten bij de Stoomtram Hoorn-Medemblik

Er wordt op 12, 13, 19 en 20 december, alsmede van 26 tot en met 30 december 2020 driemaal daags tussen Hoorn en Wognum gereden. De ritten met stoomlocomotief 30 maken deel uit van een programma, waartoe o.a. een speurtocht voor de jeugd en een rondleiding voor volwassenen op het museumterrein in Hoorn behoren. Een en ander inclusief een korte rit van de werkplaats naar het perron achter vierkante stoomtramloc HTM 8. Start van het programma, dat 2 uur duurt, telkens om 10.00, 12.00 en 14.00 uur. Aanmelding is noodzakelijk via www.stoomtram.nl.

Rail Away rond de kerst

Vanaf maandag 28 december 2020, 20.05 uur bij de EO op NPO 2
Mooi nieuws voor liefhebbers van Rail Away! In de kerstperiode komt het programma met vijf gloednieuwe afleveringen. Elke aflevering zit boordevol met mooie landschappen, unieke spoorlijnen en adembenemende uitzichten. Sneeuwlandschappen mogen in deze wintertijd natuurlijk niet ontbreken. Heerlijke slow-tv in de kerstvakantie! Meer informatie.

Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away, in NVBS Actueel van december 2016.

2021

30 maart t/m 1 april 2021: Railtech Europe

Profbeurs in Utrecht. events.railtech.com/railtech-europe-2021

Vrijdag 30 april t/m zondag 2 mei 2021: “Als deze oorlog ooit nog eindigt”

Uitvoering in het Spoorwegmuseum door het NS Orkest, Utrechtse Oratorium Vereniging en Klein Operakoor.  www.nsharmonie.nl/75-jaar-vrijheid

Zaterdag 15 mei 2021: stoomrit naar Amsterdam

Gezelschapstrein van Westfalendampf bezoekt Amsterdam. www.westfalendampf.de

Vrijdag 29 t/m zondag 31 oktober 2021: Eurospoor in Utrecht

De bekende modelspoorbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl

2022

Vrijdag 20 t/m zondag 22 mei 2022: Dordt in Stoom

Tweejaarlijks evenement met stoomboten, stoommachines, stoomtreinen en meer. www.dordtinstoom.nl

20 t/m 23 september 2022: InnoTrans

Internationale vakbeurs in Berlijn. www.innotrans.com


omhoog

Tentoonstellingen

Tosti’s Truffels Treinen

Spoorwegmuseum Utrecht (verlengd t/m 10 januari 2021)

Eten en drinken is al van vanaf het allereerste begin van de spoorgeschiedenis verbonden met de trein. Toen in 1825 in Engeland de stoomlocomotief zijn eerste ritje maakte, werden de passagiers bij aankomst onthaald op hapjes en bier. En in Nederland lag het eerste treinstation tegenover een herberg. Die was daarmee een voorloper van de latere stationsrestauraties. Alle reden dus voor het Spoorwegmuseum om een grote familietentoonstelling te maken rond het thema eten en drinken op het spoor. Denk aan een kopje koffie op het perron, een eenvoudige tosti in de stationsrestauratie, maar ook aan een luxe meergangendiner met truffels in de Oriënt Express.

Prachtige restauratierijtuigen open voor publiek

Er zijn niet alleen bijzondere serviezen, menukaarten, koffiekarren, foto’s en affiches te zien, je kunt ook zelf een kijkje nemen in een tiental prachtige restauratierijtuigen uit binnen- en buitenland. De Plan D RD uit 1951 is een van de pronkstukken. Het gerestaureerde rijtuig heeft schitterende interieurdetails en laat een mooi tijdsbeeld zien van de jaren 50. Het interieur lijkt op een American Diner en vooral de kleurstelling is bijzonder, de trein kreeg een opvallende turquoise kleur.

De tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen is te bezoeken tot en met 10 januari 2021. Reserveer je ticket via www.spoorwegmuseum.nl/tickets-reserveren/

De kinderen van Versteeg

In het Spoorwegmuseum is een permanente expositie te zien over de spoor­weg­staking, onder de titel ‘De kinderen van Versteeg‘. Deze titel verwijst naar de code waarmee de Nederlandse regering in balling­schap het spoorwegpersoneel in 1944 opriep om te gaan staken. In deze expositie is ook een schilderij te zien van Joop Moesman. Bekijk ook het interview met Guus Veenendaal over de spoorwegstaking, opgenomen bij de NVBS in Amersfoort.

Tentoonstelling ‘Retourtje verleden – ProRail en archeologie’

Van 23 november 2020 t/m 22 augustus 2012 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Archeologie en het Nederlandse spoorwegnet zijn al bijna twee eeuwen met elkaar verbonden. Al sinds de aanleg van de eerste spoorlijnen komen daarbij archeologische ontdekkingen aan het licht. Dat waren aanvankelijk toevallige vondsten, maar inmiddels staat archeologisch onderzoek bij spoorwerkzaamheden al 25 jaar structureel op de agenda.

Enkele hoogtepunten uit 180 jaar archeologische vondsten en onderzoek langs het spoor zijn te zien in de tentoonstelling ‘Retourtje verleden’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met ProRail, ter gelegenheid van 25 jaar archeologische onderzoeken onder het spoor, uitgevoerd in opdracht van ProRail bv en haar voorganger NS RIB.

In ‘Retourtje verleden’ zijn enkele opmerkelijke spoorwegvondsten te zien zoals een middeleeuws zwaard uit de gracht van Bastion Deuteren (opgebaggerd in Den Bosch, 1896), de oudste telescoop van Nederland (opgegraven in Delft, 2014) en een prehistorische bijl van hertengewei, die is opgegraven bij de aanleg van de Betuweroute in Hardinxveld. Daarnaast zijn er spoorgereedschappen, oude foto’s en modeltreintjes. Samen geven ze een beeld van 180 jaar Nederlandse spoorwegen en de veranderende methodes van het archeologisch onderzoek, op diverse momenten in de tijd.

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met ProRail-archeoloog Jerry Huisman. Naast archeologische voorwerpen uit de eigen museumcollectie, zijn er bruiklenen te zien van Museum het Valkhof, het Spoorwegmuseum, Erfgoed Delft (Gemeente Delft) en enkele particulieren.

‘Retourtje verleden’ is een kleine tentoonstelling in de vaste afdeling ‘Archeologie van Nederland’, en is te zien van 23 november 2020 tot en met 22 augustus 2021. Speciaal voor families is er een route van spoorvondsten die kris-kras door de afdeling te ontdekken zijn. Vanaf de kerstvakantie is daar het extra speurspel ‘Spoorzoeken’ bij (gratis bij bezoek aan het museum). Ook verschijnt er een jubileumboek. Archeoloog Yuri van Koeveringe schreef voor ProRail ‘Sporen in de archeologie. 25 jaar onderzoek onder de rails’. Het boek van Uniepers Uitgevers, Hoorn kost € 14,90 en is onder meer te koop in de Museumwinkel en boekhandel.

180 jaar archeologie langs het spoor

Bij de eerste spoorwegaanleg in Nederland in de tweede helft van de 19de eeuw, werden meteen de eerste incidentele archeologische vondsten gedaan. In het begin van de 20ste eeuw werden steeds vaker systematische opgravingen bij spoorwerkzaamheden uitgevoerd. Gelijktijdig en mede door deze nieuwe vondsten nam de archeologie als wetenschap in Nederland een sprong. Het ondertekenen van het verdrag van Malta in 1992 bracht opnieuw veel veranderingen teweeg. Toen werd namelijk vastgelegd dat een ’verstoorder’ een te ontwikkelen terrein altijd moet laten onderzoeken op archeologische resten voordat de bouw begint. Daarmee werd archeologisch onderzoek een standaard onderdeel van de bouwactiviteiten langs het spoor.

Vanwege de omvangrijke spoorprojecten was ProRail al gauw een voorloper in de professionele archeologie. Het spoorbedrijf richtte bovendien als een van de eerste grote organisaties in Nederland een afdeling archeologie op. Door het faciliteren en financieren van archeologisch onderzoek in de afgelopen 25 jaar, heeft ProRail het nodige bijgedragen aan de ontwikkeling van de archeologie als wetenschap en de bescherming van het archeologisch erfgoed in Nederland. Als beheerder van ruim 7.000 kilometer spoor in Nederland vindt ProRail dat het een grote maatschappelijke verantwoordelijk heeft om goed om te gaan met het cultureel erfgoed dat in de grond verborgen ligt.

Adres en website

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden.
Vooraf reserveren verplicht. www.rmo.nl/retourtje-verleden


omhoog