Railagenda

In onze hobbywereld gebeuren veel interessante dingen, voor verschillende doelgroepen. Daarom zijn er ook verschillende agenda’s. Een overzicht:

  • In de spooragenda van Railforum worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de rail­wereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Bijdragen voor alle agenda’s kun je mailen naar agenda@nvbs.com.

Activiteiten

Vanaf zondag 5 juli 2020: stoomritten bij de VSM

Het is de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) gelukt om ook deze zomer haar reizigers op een veilige en verantwoorde manier een heerlijk dagje uit te bieden. Op zondag 5 juli klinkt de stoomfluit dit jaar voor het eerst weer over de Veluwe. In de periode van 12 juli tot en met 30 augustus rijdt de stoomtrein zelfs elke dag, behalve zaterdag, door het afwisselende Veluwse landschap tussen Beekbergen en Dieren. Meereizen kan vanuit het museumstation Beekbergen om 10.00 en 13.30 uur. Om toch een leuk uitje aan te kunnen bieden, heeft de VSM dit bijzondere jaar de prijzen gereduceerd. De kosten voor de rit vanuit Beekbergen naar Dieren en weer terug zijn € 15,00 voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. In Beekbergen is voldoende gratis parkeergelegenheid. Reserveer nu voor een treinreis in het verleden en boek uw zitplaatsen op www.stoomtrein.org.

Juli en augustus 2020: duurzaam op reis met Rail Away

Tijdens de maanden juli en augustus herhaalt de EO veertig uitzendingen van het programma Rail Away. Hierin komen de meest bijzondere vergezichten en hoogtepunten voorbij. Duurzamer op reis kan niet: geniet van bijzondere en inspirerende trajecten vanaf de bank. Laat je meevoeren over de mooiste sporen van de wereld in onder andere Zwitserland, Portugal, Zweden en Brazilië. Vanaf maandag 6 juli elke werkdag om 16.35 uur op NPO 2. Lees ook Op reis met Rail Away in NVBS Actueel, december 2016.

Weekend 12 en 13 september 2020: stoomfestival in Maldegem (België)

Evenement bij de Stoomtrein Maldegem-Eeklo. Meer informatie.

Vrijdag 30 oktober t/m zondag 1 november 2020: Eurospoor in Utrecht (afgelast)

Deze beurs is afgelast. www.eurospoor.nl

Weekend 19 en 20 december 2020: Modelspoorbeurs in Zutphen

Grote modelspoorbeurs in de Hanzehal in Zutphen, op loopafstand van het station. Open van 10 tot 16 uur. Toegang 8 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. modelspoorbeurszutphen.com

30 maart t/m 1 april 2021: Railtech Europe

Profbeurs in Utrecht. events.railtech.com/railtech-europe-2021

27 t/m 30 april 2021: InnoTrans

Internationale vakbeurs in Berlijn. www.innotrans.com

Zaterdag 15 mei 2021: stoomrit naar Amsterdam

Gezelschapstrein van Westfalendampf bezoekt Amsterdam. www.westfalendampf.de

Vrijdag 29 t/m zondag 31 oktober 2021: Eurospoor in Utrecht

De bekende modelspoorbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl

Vrijdag 20 t/m zondag 22 mei 2022: Dordt in Stoom

Tweejaarlijks evenement met stoomboten, stoommachines, stoomtreinen en meer. www.dordtinstoom.nl


omhoog

Tentoonstellingen

NZH Vervoer Museum: Reizen met bus en tram in WO2 (13 juni 2020 t/m 2 oktober 2021)

In het kader van “75 jaar Vrede” wordt in het NZH Vervoer Museum aandacht besteed aan het effect van de Duitse bezetting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mochten in Nederland motorvoertuigen heel beperkt gebruikt worden. Naarmate de oorlog vorderde werd het gebruik van fietsen ontmoedigd doordat de Duitse bezetter deze geregeld in beslag nam. Om zich te kunnen verplaatsen werd steeds meer gebruik gemaakt van de bus of de (interlokale) tram. Met deze tentoonstelling wil het NZH Vervoer Museum de grote rol van bus en tram tijdens WO2 belichten. De tentoonstelling is te zien van 13 juni 2020 t/m 2 oktober 2021. Bezoek alleen mogelijk na reservering vooraf. www.nzh-vervoermuseum.nl.

Tosti’s Truffels Treinen (19 juni t/m 15 november 2020)

Tentoonstelling in het Spoorwegmuseum in Utrecht over eten en drinken op het spoor. Er zijn diverse restauratierijtuigen te zien, zowel van het Spoorwegmuseum zelf als bruiklenen van andere musea. Meer informatie.

De kinderen van Versteeg

In het Spoorwegmuseum is een permanente expositie te zien over de spoor­weg­staking, onder de titel ‘De kinderen van Versteeg‘. Deze titel verwijst naar de code waarmee de Nederlandse regering in balling­schap het spoorwegpersoneel in 1944 opriep om te gaan staken. In deze expositie is ook een schilderij te zien van Joop Moesman. Bekijk ook het interview met Guus Veenendaal over de spoorwegstaking, opgenomen bij de NVBS in Amersfoort.


omhoog