Railagenda

In onze hobbywereld gebeuren veel interessante dingen, voor verschillende doelgroepen. Daarom zijn er ook verschillende agenda’s. Een overzicht:

  • In de spooragenda van Railforum worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de rail­wereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.
  • Activiteiten in de hobby­sfeer en informatie over tentoonstellingen vind je hieronder.

Bijdragen voor alle agenda’s kun je mailen naar agenda@nvbs.com.

Activiteiten en evenementen

In verband met het coronavirus kunnen bijeenkomsten vervallen. Let op de berichten en neem bij twijfel contact op met de organisator.

Weekend 4 en 5 april 2020: modelspoordagen in Arnhem

Dit evenement is afgelast.

Zaterdag 11 april 2020: Rheingold naar Amsterdam

Deze rit is geannuleerd.

Zaterdag 18 april 2020: Frühlings-Express Lübeck–Amsterdam

Deze rit is geannuleerd.

Zaterdag 25 april 2020: Bossche Bollen Expres

Deze rit vindt later plaats. www.modeltreincenter.nl

Vanaf 25 april 2020: station Deventer 100 jaar (aangepast)

Station Deventer bestaat 100 jaar. De voor april/mei geplande activiteiten worden verschoven naar september. Het aangekondigde boek verschijnt wel op 25 april. In ‘Station Deventer’ wordt ruim 150 jaar spoor­weg­geschiedenis in Deventer beschreven en in het bijzonder de 100-jarige geschiedenis van het station. Voor meer informatie zie www.sied.nl.

Vrijdag 1 t/m zondag 3 mei 2020: Als deze oorlog ooit nog eindigt

De concerten in het Spoorwegmuseum door het NS Orkest samen met de Utrechtse Oratorium Vereniging en het Klein Operakoor zijn afgelast.

Vrijdag 1 t/m zondag 3 mei 2020: stoomfestival in Maldegem (België)

Evenement bij de Stoomtrein Maldegem-Eeklo. Meer informatie.

Weekend 23 en 24 mei 2020: Rail & Road Event

Dit jaarlijkse evenement in Blerick is afgelast.

Vrijdag 5 t/m zondag 7 juni 2020: Dordt in Stoom

Tweejaarlijks evenement met stoomboten, stoommachines, stoomtreinen en meer. www.dordtinstoom.nl

Zaterdag 13 juni 2020: Duitse stoomtrein naar Amsterdam

Een Duits gezelschap brengt een bezoek aan Amsterdam. In Nederland wordt de trein getrokken door de twee 23’ers van de VSM. www.westfalendampf.de

Zaterdag 11 juli 2020: SSN Victory Expres naar de ZLSM

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in Nederland rijdt de SSN met zowel de 23 023 als de 01 1075 naar Weekend at War 2020 – 75 jaar Bevrijding van Nederland bij de ZLSM in Simpelveld. stoomstichting.nl/evenement/ssn-victory-expres

Zondag 9 augustus 2020: zomerevent in Maldegem (België)

Evenement bij de Stoomtrein Maldegem-Eeklo. Meer informatie.

Dinsdag 22 t/m vrijdag 25 september 2020: InnoTrans 2020

Internationale vakbeurs in Berlijn. www.innotrans.com

Zaterdag 24 oktober 2020: modelspoorbeurs Hoogeveen

SMC de Stoomfluit organiseert een modelspoorbeurs in Ontmoetingscentrum de Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32, Hoogeveen. Open van 10.00 tot 15.00 uur. Toegang € 3,00 per persoon, kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis. www.smcdestoomfluit.nl

Vrijdag 30 oktober t/m zondag 1 november 2020: Eurospoor in Utrecht

De bekende modelspoorbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl

Weekend 21 en 22 november 2020: modelspoortentoonstelling in Helmond

Spoor Groep Zuid organiseert dit weekend, met als gastheer de Modelspoorclub Oost Brabant, een tentoonstelling in het Dr. Knippenbergcollege, Nachtegaallaan 40, Helmond. www.modelspoorcluboostbrabant.nl

Weekend 19 en 20 december 2020: Modelspoorbeurs in Zutphen

Grote modelspoorbeurs in de Hanzehal in Zutphen, op loopafstand van het station. Open van 10 tot 16 uur. Toegang 8 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. modelspoorbeurszutphen.com

omhoog

Tentoonstellingen

In verband met het coronavirus kunnen musea gesloten zijn. Raadpleeg de website voordat je op pad gaat.

WOEST (t/m 3 mei 2020)

Schilderijen van Willem van Genk. T/m 3 mei 2020 in het Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam. De tentoonstelling WOEST is een reis door het drukke hoofd van Willem van Genk, die blijft zoeken in een voor hem onbegrijpe­lijke wereld. Zijn zorgen vertaalt hij in overweldigende kunst. Duistere universums vanuit vogelperspectief, over­donderende architectuur, luchtschepen, mensen­massa’s, trolley­bussen en treinen bevolken zijn schilderijen. www.outsiderartmuseum.nl

Tentoonstelling in Tassenmuseum (t/m 10 mei 2020)

Rommelen in oude koffers en fantaseren over de Oriënt Express in het Tassenmuseum in Amsterdam.

Moesman en de spoorwegen (tot eind mei 2020)

Tot eind mei 2020 is in het Spoorwegmuseum een tentoonstelling te zien over het werk van Joop Moesman. Dat was een kunstschilder die om in zijn onderhoud te voorzien een betrekking had bij NS. Zijn werk bestond uit het tekenen van dienstregeling-grafieken, maar zijn werkgever maakte regelmatig gebruik van zijn artistieke talenten. Meer informatie.

Amersfoort in oorlogstijd (t/m 29 mei 2020)

Op een zolder in Alphen aan den Rijn is een uniek amateurfilmpje gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. De bewegende beelden, in kleur, zijn gemaakt in Amersfoort. De beelden zijn hoofdzakelijk gefilmd vanaf het dak van het door de Duitsers gevorderde gymnasium aan de Barchman Wuytierslaan. Er zijn Duitse soldaten te zien, een paar rijdende stoomlocomotieven en op de achtergrond het Soesterkwartier met de Sint Henricuskerk. Het filmpje is ook te zien op de tentoonstelling Amersfoort bevrijd. Vreugde & verdriet, van 20 januari t/m 29 mei 2020 in het Eemhuis, Eemplein 73 in Amersfoort. Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag 9.00-17.00, donderdag 10.00-17.00, weekend gesloten. Toegang gratis.

NZH Vervoer Museum: Reizen met bus en tram in WO2 (vanaf 13 juni 2020)

In het kader van “75 jaar Vrede” wordt in het NZH Vervoer Museum aandacht besteed aan het effect van de Duitse bezetting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mochten in Nederland motorvoertuigen heel beperkt gebruikt worden. Naarmate de oorlog vorderde werd het gebruik van fietsen ontmoedigd doordat de Duitse bezetter deze geregeld in beslag nam. Om zich te kunnen verplaatsen werd steeds meer gebruik gemaakt van de bus of de (interlokale) tram. Met deze tentoonstelling wil het NZH Vervoer Museum de grote rol van bus en tram tijdens WO2 belichten. De opening vindt plaats op zaterdag 13 juni 2020. Meer informatie volgt.  www.nzh-vervoermuseum.nl.

Tosti’s Truffels Treinen (19 juni t/m 15 november 2020)

Tentoonstelling in het Spoorwegmuseum in Utrecht over eten en drinken op het spoor. Er zijn diverse restauratierijtuigen te zien, zowel van het Spoorwegmuseum zelf als bruiklenen van andere musea. Meer informatie.

De kinderen van Versteeg

In het Spoorwegmuseum is een permanente expositie te zien over de spoor­weg­staking, onder de titel ‘De kinderen van Versteeg’. Deze titel verwijst naar de code waarmee de Nederlandse regering in balling­schap het spoorwegpersoneel in 1944 opriep om te gaan staken. In deze expositie is ook een schilderij te zien van Joop Moesman. Meer informatieBekijk ook het interview met Guus Veenendaal over de spoorwegstaking, opgenomen bij de NVBS in Amersfoort.

omhoog