Nieuwe inventarissen van de SNR

7 oktober 2019

De afgelopen periode is het aantal inventarissen van de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR) fors uitgebreid.

Documentatie-overzichten geven tot een redelijke mate van detail inzicht in wat er zoal in de “Schatkamer van de NVBS” te vinden is. Voor wie diepgaand geïnteresseerd is in een onderwerp heeft de beheerder zeer uitgebreide lijsten ter inzage. De overzichten zijn nu beschikbaar voor de tramwegen in Amsterdam en Den Haag, de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Het Gooi. Meer informatie over de documentatie.

De lijsten materieeltekeningen bevatten alle aanwezige tekeningen en vermelden wat er is afgebeeld, de schaal, enz.  De oudste aanwezige tekening is een fabriekstekening van het directierijtuig van de HIJSM uit 1840, de jongste gecatalogiseerde spoorwegtekening is er een van de treinstellen SLT van Bombardier uit 2006. Overzichten met tekeningen zijn nu beschikbaar van de spoorwegen in Nederland en tramwegen in Amsterdam, de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Het Gooi. Meer informatie over de materieeltekeningen.

De documentatie en tekeningen zijn op afspraak te bekijken. Afdrukken van tekeningen zijn in veel gevallen tegen betaling verkrijgbaar. Neem hierover contact op met de bij de overzichten genoemde beheerders.

Ook van de verzameling vervoerbewijzen bestaan diverse inventarislijsten en overzichten. Meer informatie over de vervoerbewijzen.

Materieeltekening van een ongevallenwagen.