NVBS-zomerreis 2019 in Scandinavië

Presentatie door Bram Stelling

Vanavond beelden van een reis door Denemarken, Noorwegen en Zweden. Behalve het spoor- en tramgebeuren ziet u af en toe ook andere zaken, zoals havens, de natuur en steden en dorpen.

De reis begon in Amsterdam en ging naar het Deense Aarhus. Vandaar naar Aalborg voor een bezoek aan de Limfjordsbanen. Vervolgens naar Hirtshals voor de veerboot naar Kristiansand in Noorwegen. Hier werd eerst de Setesdalsbanen bezocht. Een dag later per trein naar Stavanger met onderweg een tussenstop bij de Flekkefjordbanen. Vanuit Stavanger met een prachtige rit per bus naar Bergen. In de omgeving van Bergen stond een stoomtreinrit bij de Gamle Vossebanen op het programma.

De 2C-stoomloc nr. 255 (bouwjaar 1913) met NVBS-trein tussen Bergen en Voss. Foto: Bram Stelling.

Vervolgens ging het via de hoofdstad Oslo naar Hamar. Hier stond een NoHAB ‘bolneus’ gereed met een trein voor mogelijk het hoogtepunt van de reis.

Dieselloc NSB Di3.616 uit 1958 onderweg met de NVBS-trein van Hamar naar Sorumsand. Foto: Bram Stelling.

Daarna terug naar Oslo en via Sarpsborg naar de Zweedse stad Göteborg. Hier kwamen de tramliefhebbers aan hun trekken. Op de thuisreis was er nog een stop in het Duitse Rendsburg, bekend door de hoge, grote spoorbrug over het Nord-Ostsee Kanal. Conclusie van de presentator: “Een geslaagde en boeiende reis wat mij betreft.”

Lees ook het verslag van deze zomerreis door Suzanne Smit en Theo Gramser.