Spoorwegmuseum drie dagen open voor museumkaarthouders

8 april 2021

Museum doet mee aan pilot voor sneltesten

Van 23 t/m 25 april 2021 opent het Spoorwegmuseum zijn deuren voor Museumkaarthouders. Het museum doet mee aan een pilot waarbij bezitters van een Museumkaart een kaartje kunnen reserveren en met een negatieve sneltest het museum mogen bezoeken. Reserveren kan binnenkort via museum.nl.

Bezoekers die aan deze pilot meedoen hebben een primeur, zij krijgen een preview van de nieuwe tentoonstelling Spoor van Verbeelding over 150 jaar spoorwegaffiches in Nederland. Daarnaast zijn alle onderdelen van het museum geopend en gelden de gangbare coronavoorschriften.

Dat het Spoorwegmuseum veilig en verantwoord open kan, blijkt uit de ervaringen van vorig jaar. De huidige pilot is onderdeel van het plan waarmee het ministerie van OCW de inzet wil onderzoeken van sneltesten in de culturele sector. Doelen zijn het testen van de infrastructuur rondom sneltesten en cultuurbezoek, en te ontdekken hoe dit bezoekers bevalt. Zo wordt zichtbaarder of sneltesten kan helpen het maatschappelijk leven weer op gang te brengen. Er doen 17 musea mee, wie een tijdvak op museum.nl reserveert ontvangt een link voor een gratis sneltest.

Tentoonstelling Spoor van Verbeelding

De tentoonstelling Spoor van Verbeelding toont ruim 100 prachtige Nederlandse spoorwegaffiches van vroeger tot nu. Centraal staat de vraag hoe reizigers met beeld werden verleid om de trein te nemen. De veelal fraaie en kleurrijke affiches laten niet alleen de geschiedenis van het reizen per spoor zien, maar ook de ontwikkeling van ontwerpstijlen.

De tentoonstelling is samengesteld door verzamelaar en publicist Arjan den Boer. De affiches komen uit de omvangrijke collectie van het Spoorwegmuseum, uit de verzameling van de samensteller en van enkele musea en archieven in binnen- en buitenland. Sommige zijn nooit eerder geëxposeerd of komen, gevoelig als de originele steendrukken zijn voor licht, sinds lange tijd weer uit de lades van het depot. Daaronder zijn ook zeldzame exemplaren van de Franse Art Deco-grootmeester A.M. Cassandre en NS-ontwerper Jan Rodrigo.

150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches

Arjan den Boer heeft een prachtig boek samen­gesteld: 150 jaar Nederlandse Spoorwegaffiches. Arjan is publicist op het gebied van geschiedenis, monumenten, architectuur, spoorwegen en affiches. Ook geeft hij lezingen en rondleidingen in onder andere het Spoorweg­museum.

In dit koffietafelboek van meer dan 300 pagina’s zijn in groot formaat bijna 400 affiches afgebeeld. Deze affiches komen uit de collectie van het Spoorweg­museum en uit de grote verzameling van Arjan zelf.

Dit boek is tot 11 juni met flinke korting verkrijgbaar. Aan onze leden het verzoek om dit boek te bestellen via de webshop van de NVBS. Daarmee steun je de NVBS, zonder dat het jou iets extra kost.