Overzicht tram-materieeltekeningen

8 juli 2022

Compleet overzicht tram-materieeltekeningen is nu online beschikbaar

Sinds 1 juli 2022 is het aantal op de website gepubliceerde catalogi van materieeltekeningen van de Nederlandse trambedrijven uitgebreid tot heel Nederland. Tot die datum waren alleen de lijsten voor Noord-, Oost- en Midden-Nederland plus Amsterdam online beschikbaar. Hier en daar zijn de bestaande lijsten aangevuld; zo is de lijst AOM/GTA/GVB met 10% gegroeid tot 332 stuks.

Behalve tekeningen van veel kleinere trambedrijven zijn in het bijzonder belangrijk de toevoegingen van de NZH (inclusief voorlopers) met maar liefst 1276 tekeningen, Den Haag 214, Rotterdam 210, RTM Eilandennet 188, ZVTM 207 en het trammaterieel van NRS/SS en HSM 148. Er zijn nu in totaal bijna 4500 tekeningen opgenomen. Alleen van 25 kleine paardentrambedrijven zijn (nog) geen tekeningen aanwezig.

Een belangrijke uitbreiding van de catalogus spoorweg-materieeltekeningen is later dit jaar te verwachten.

De catalogi zijn in te zien op deze pagina.

Bekijken of bestellen

Zoals bekend zijn de tekeningen voor leden en andere serieus geïnteresseerden te bezichtigen. Maak hiervoor wel vooraf een afspraak met de beheerder: Frits Spee, per e-mail materieeltek@nvbs.com of telefoon 06-12918888.

Het is mogelijk om van de meeste tekeningen tegen een vergoeding een afdruk voor eigen gebruik te bestellen bij de beheerder. Hierbij past wel de opmerking dat sommige tekeningen te slecht zijn om vervoerd en/of gekopieerd te worden. Het is niet meer mogelijk om afdrukken te laten maken van blauw­drukken, de benodigde apparatuur is niet meer voorhanden. Het in de archiefruimte fotograferen van tekeningen is als regel wel toegestaan.

Voor andere doelen dan privégebruik, bijvoorbeeld publicatie, is toestemming van het SNR-bestuur vereist.

Kom gerust eens kijken!