Winterreis 2019: Sneeuw zoeken tussen Poznan en Praag

In februari 2019 gaan we op zoek naar Koning Winter in Polen en Tsjechië. Dit zijn misschien geen traditionele winterbestemmingen, maar koud en wit kan het er evengoed zijn. Daarnaast bieden beide landen genoeg mogelijkheden voor niet-alledaagse railexcursies. We komen in zowel bekende als minder bekende toeristische (tram)steden, zodat er ook op de drie vrije dagen voor iedereen iets te beleven is. Kortom: deze Winterreis wordt warm aanbevolen!

Op donderdag 21 februari nemen we de Berlijntrein (Amsterdam vertrek 9.00 uur) om met een overstap in Berlijn ’s avonds in Poznan aan te komen. De volgende dag maken we ten zuiden van Poznan een smalspoorexcursie tussen Środa en Zaniemyśl met een stoomloc van het type Px48. De volgende drie dagen is Wroclaw, het voormalige Breslau, de standplaats. De dag zonder programma kan gebruikt worden om deze voorheen Duitse stad per tram te verkennen. Als groep reizen we op en neer naar Bytom, nabij Katowice, om daar een dieselrit over het smalspoornet te maken. Nadat in Wroclaw nog een tramexcursie met museummaterieel is gemaakt, sporen we via de grensovergang bij Lichkov naar het Tsjechische Hradec Králové. In deze charmante stad, die nog niet door de toeristen is ontdekt, is er een dag ter vrije besteding. Het is ook mogelijk per trein de sneeuw in het Adelaarsgebergte (Orlické hory) op te gaan zoeken. De laatste excursie van deze reis wordt onze trein aangevoerd door een dieselloc type ‘Bardotka’. Deze diesellokomotief heeft zijn bijnaam aan een Franse actrice te danken. De Bardotka brengt ons door de Tsjechische binnenlanden via Ostromeěř, Libuñ en Mladá Boleslav naar Praag. Na een vrije dag in de Tsjechische hoofdstad reizen we op zaterdag 2 maart terug naar Nederland (aankomst Amsterdam 21.00 uur).

De reissom op basis van een gedeelde tweepersoonskamer is € 1050 (code 1901A), voor niet-leden € 1100 (code 1901B). Een eenpersoonskamer komt voor leden op € 1260 (code 1901C). In de reissom is inbegrepen: alle vervoer van/tot Hengelo, de vermelde excursies, logies met ontbijt, vier diners, reisleiding door Geert Gorissen, een reünie en deelname aan het SNE-annuleringsfonds. Het minimumaantal deelnemers voor deze reis is 35, het maximum 50. Bij overtekening van de excursie geldt de volgorde van aanmelding voor het toewijzen van de beschikbare plaatsen. De deelnemers ontvangen begin januari een bevestiging van de inschrijving.

Brochure
Voor deze reis is een handzame brochure beschikbaar met het dag-tot-dagprogramma, die ook aan de deelnemers wordt uitgereikt.

Organisatie

Stichting NVBS – Excursies

Reisdata

21 februari 2019 – 2 maart 2019

Prijzen

Leden: € 1050 – € 1260 Niet-leden: € 1100

Aanmelding

tot 20 december 2018

AANMELDING GESLOTEN

Aantal deelnemers

35-50

Contactpersoon

Geert Gorissen

Stoomloc Px48 1902 staat in Zaniemysl gereed voor de terugrit naar Sroda, 7 september 1996. Foto: Geert Gorissen.

Bij een vorige Winterreis heersten er winterse omstandigheden op het smalspoor van Bytom toen Lxd2 364 in Maciejkowice voor de excursietrein werd gerangeerd, 23 februari 1999. Foto: Geert Gorissen.

Bardotka T478.1006 is onderweg tussen Nebuzely en Zivonin. Foto: KZC.