Stoomlocomotieven bij NS in de jaren dertig, door een Britse bril bekeken

Presentatie door Hans van Poll

In de jaren tachtig bracht de NVBS via het Britse fotobureau Photomatic  een reeks fotokaarten uit in formaat 9×14 cm van Nederlandse stoomlocomotieven die door Britse spoorwegfotografen in de jaren dertig op de gevoelige plaat waren vastgelegd.

Hoe interessant deze foto’s ook waren, het formaat was tamelijk klein. En nu bekend is wie tegenwoordig de negatieven beheert, is het presentator Hans van Poll gelukt om van die oorspronkelijke negatieven scans in hoge resolutie te verkrijgen, zodat niet alleen fraaie en grote afdrukken kunnen worden gemaakt maar de digitale foto’s ook in groot formaat op een scherm kunnen worden getoond. Bovendien blijkt dat indertijd bij de kleine foto’s helaas maar al te vaak behoorlijk in de achtergrond is gesneden, de digitale afbeeldingen laten soms veel meer zien.

Vanavond verplaatsen wij ons in een tijd waarin de stoomlocomotief, hoewel de neergang van de stoomtractie bij NS al is ingezet, nog een behoorlijke partij meeblaast bij de spoorwegen in Nederland.  Hans van Poll brengt met behulp van de Britse foto’s die tijd weer tot leven en licht ook de achtergronden toe van het stoombedrijf in die tijd.