Stoom in de Harz

Presentatie door Martin Bos en Paul Muré

Al in de DDR-tijd trokken de stoomtreinen in de Harz veel liefhebbers, ondanks dat het traject van Schierke naar de Brocken toen niet toegankelijk was. Een bijzonderheid was in 1984 de heropening voor reizigersvervoer van de nieuwe verbinding tussen Strassberg en Stiege, waarmee de Selketalbahn en de Harzquerbahn opnieuw met elkaar verbonden werden.  Toen de muur in 1989 viel zullen weinigen gedacht hebben dat de stoomtractie in de Harz tot in de huidige tijd zou overleven.

De heropening van de lijn naar de Brocken in september 1991 bleek al meteen een enorme publiekstrekker, waar de exploitatie van het net grotendeels op drijft, vooral ook financieel. Na de overdracht van het lijnennet door de  toenmalige Deutsche Reichsbahn aan de Harzer Schmalspurbahnen begon op 1 februari 1993 definitief een nieuwe tijd. In 2006 werd zelfs nog een nieuw traject geopend: de lijn van Gernrode naar Quedlinburg, waardoor de smalspoortreinen konden doorrijden naar het fraaie stadje Quedlinburg.

Uw presentatoren hebben – los van elkaar – in verschillende periodes de Harz bezocht.  De beelden geven de ontwikkeling weer die het lijnennet sinds 1979 heeft doorgemaakt. We bereizen het gehele net, inclusief de Selketalbahn en krijgen een goede indruk van de omgeving en de sfeer waarin de treinen rijden, in verschillende seizoenen.  Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de stations en het materieel, soms ook diesel.

Tot besluit vertoont Paul Muré een filmische sfeerimpressie van een stoomrit van Quedlinburg via Alexisbad, Eisfelder Talmühle en Drei Annen Hohne naar de top van de Brocken, waar we in een ijzige winterse sfeer aankomen.

Loc 99 7222 + loc 99 6001 met trein 14443 Wernigerode – Benneckenstein tussen Steinerne Renne en Drei Annen Hohne, 29 mei 1992. Foto: Paul Muré.