Sporen in Saksen – deel 1

Presentatie door Peter Doove

De Duitse deelstaat Saksen heeft op het gebied van railvervoer heel wat te bieden. Naast de treindiensten van de vele spoorwegmaatschappijen zijn er grote en kleine trambedrijven en natuurlijk de smalspoorlijnen met stoomtractie. In het eerste deel van het programma gaan we met deze drie facetten kennismaken d.m.v. een Powerpoint-presentatie met een overzicht van rail- en museumbedrijven die een bezoek meer dan waard zijn. Het tweede deel bestaat uit een aantal films.

De Weisseritztalbahn is sinds 2017 weer geheel te berijden. We nemen een retour van Freital-Hainsberg naar Kurort Kipsdorf. Daarna nemen we een kijkje in Chemnitz met tram, trammuseum en het spoorweg­museum in Hilbersdorf. In de buurt van Chemnitz is de Drahtseilbahn Augustusburg. De lijn verbindt het station met het indrukwekkende slot Augustusburg boven op de berg. Van Leipzig zien we een korte impressie. De gemoderniseerde Tatra’s zouden hier tot 2020 blijven rijden, maar zijn nog niet buiten dienst.

Eén weekend per maand stoomt het op de Döllnitzbahn. We reizen achter de karakteristieke IVK-loco­motieven van Oschatz naar Muegeln en Glossen. Tenslotte gaan we op 60 cm-spoor met de Wald­eisen­bahn Muskau van Weisswasser Teichstrasse naar Bad Muskau en Kromlau. Het eerste weekend van de maand rijden er stoomlocomotieven. En dan hebben we al heel wat van Saksen gezien.