Sporen door Saksen deel 1

Presentatie door Peter Doove

De Duitse deelstaat Saksen heeft op het gebied van railvervoer heel wat te bieden. Naast de treindiensten van de vele spoorweg­maatschappijen zijn er grote en kleine trambedrijven en natuurlijk de smalspoorlijnen met stoomtractie. Bovendien is er genoeg te zien voor de bezoekers.

We beginnen met een overzicht van railbedrijven of museumbedrijven die een bezoek meer dan waard zijn. Het tweede deel bestaat uit een aantal films. De Weißeritztalbahn is sinds 2017 weer geheel te berijden. We nemen een retour Freital-Hainsberg naar Kurort Kipsdorf. We nemen een kijkje in Chemnitz met tram, trammuseum en het spoorwegmuseum in Hilbersdorf. In de buurt van Chemnitz is de Drahtseilbahn Augustusburg. De lijn verbindt het station met het indrukwekkende slot Augustusburg boven op de berg.

Van Leipzig zien we een korte impressie. De gemoderniseerde Tatra’s blijven hier tot 2020 rijden. Eén weekend per maand stoomt het op de Döllnitzbahn. We reizen achter de karakteristieke IVK-locomotieven van Oschatz naar Mügeln en Glossen. Ten slotte gaan we op 60 cm-spoor met de Waildeisenbahn Muskau van Weißwasser Teichstraße naar Bad Muskau en Kromlau. Het eerste weekend van de maand rijden er stoomlocomotieven. En dan hebben we al heel wat van Saksen gezien.

Loc 99 1734 van de Weisseritztalbahn laadt kolen te Freital-Hainsberg. Foto: SDG.