Spoorzoeken in Zuid-Europa

Presentatie door Aad de Meij

In dit programma worden tram- en spoorwegbedrijven in Zuid-Europa onder de loep genomen. Veruit de meeste opnamen zijn tussen de twintig en vijftig jaar geleden gemaakt, maar ook recente opnamen passeren de revue.

We maken de aftrap in Villach en Graz in Oostenrijk. Na een merkwaardige ontmoeting met een stoom­locomotief in Joegoslavië brengen we een bezoek aan de tram van Zagreb. Vervolgens reizen we naar Italië en treffen we nog stoomtractie aan in en rond Venetië. Minstens zo interessant zijn de draaistroom­locomotieven (met dubbele pantografen) en hun latere opvolgers in San Remo en het trein­verkeer langs de Cote d’Azur. We zien impressies van de in 1969 nog niet heropende Tenda-spoorlijn van Ventimiglia naar Cuneo, van de robuuste vierassige “Peter Witt”-motorwagens van de tram in Milaan en we nemen een kijkje in Palermo op Sicilië.

In Frankrijk komen de familieleden van onze NS 1100-, 1300- en 1600-elocs in actie in het Rhônedal. Van de stoomtractie bij de SNCF zien we een laatste stuiptrekking in Bordeaux en we maken een ritje met de idyllische museumtrein Tournon – La Mastre. In Noord-Spanje zijn in 1970 de prachtige met veel koperwerk getooide breedspoor­stoomlocomotieven nog volop in bedrijf in Alsasua, Miranda de Ebro en Salamanca. In de Zuid-Spaanse havenstad Huelva duwen stoomlocomotieven de ertstreinen de metershoge pier op.

Als sluitstuk een railimpressie uit Portugal (1970) met o.a. de tram van Coïmbra, breedspoorstoom in Contumil, Barreiro en de vrijwel uitsluitend met stoomtractie bediende smalspoorlijnen rond Porto. Hier duikt ook nog even een door Allan (NL) gebouwde dieselmotorwagen op.

SNCF loc serie BB8100 in het Rhônedal Foto: Aad de Meij.

Smalspoorstoom in Portugal. Foto: Aad de Meij.