Spoorlijn Mechelen – Terneuzen (MT)

Presentatie door Frits van Buren

De MT of voluit Société Anonyme du Chemin de Fer International de Malines à Terneuzen begon met de exploitatie van de spoorlijn van Mechelen via Sint-Niklaas naar Terneuzen op 26 augustus 1871. De belangrijkste reden voor de aanleg was het vervoeren van grondstoffen en producten via een andere haven dan Antwerpen. De spoorlijn was ook mede de aanleiding voor de industriële ontwikkeling van (oostelijk) Zeeuws-Vlaanderen, zoals de bouw van de cokes- en kunstmestfabrieken van Sluiskil.

In 1948 viel het doek voor de MT en kwam de lijn deels bij de NMBS en de NS. Het goederenvervoer op het traject Terneuzen – Klinge is gestaakt in 1968 en op het traject Klinge – Sint-Niklaas in 1975. Het personenvervoer was al in 1951 beëindigd en vervangen door busdiensten. Thans bestaat er nog steeds goederenvervoer naar Terneuzen en het nabije industriegebied Axelse Vlakte en naar Dow Chemical via de westelijke kanaaloever vanuit Zelzate.

Vanavond komen zowel de periode van de MT met inbegrip van o.a. het rollend materieel, de stations en de kunstwerken aan de orde, alsook de periode daarna. Het gedeelte Mechelen – Sint-Niklaas is met een uurdienst nog steeds voor reizigersvervoer in gebruik. Tot slot worden ook de plannen voor de aanleg van een spoorlijn Terneuzen – Zelzate via de oostoever van het Kanaal Gent – Terneuzen besproken.

Locomotief MT 15 in Terneuzen, 23 juli 1935. Foto: H.G. Hesselink.

De belangstelling voor spoorwegen werd bij spreker Frits van Buren gewekt doordat hij met zijn grootvader ging kijken naar de elektrificatie van de spoorlijn Arnhem – Zutphen in 1952/’53. Na de studie en promotie in Utrecht ging hij in 1979 bij Dow Chemical in Terneuzen werken. Ondanks de geringe treinendichtheid in Zeeuws-Vlaanderen bleef de belangstelling voor spoorwegen bestaan. Na zijn pensionering in 2013 was Frits van 2014 tot 2021 secretaris van de NVBS.