Smalspoor in Zwitserland (deel 2)

Presentatie door Pierre Keulen

Twee jaar geleden nam ik u mee op reis dwars door Zwitserland, onder andere naar het Jungfraujoch. Er zijn nog meer smalspoorlijnen in dit prachtige spoorland te bewonderen en daaruit maken we ook deze keer een keuze.

Vanaf station Domodossela in Italië rijden we via de Centovallibaan naar Locarno. Een traject dat veel te bieden heeft aan natuurschoon. In Locarno stappen we over op de IC-trein naar Chur. Daar staat voor ons de Rhätische Bahn gereed, die ons op en neer naar Arosa brengt. Eenmaal terug blijven we nog even in Chur om te wachten op de Bernina Expres, die ons weer naar Italië brengt.

Na wat foto’s te hebben gezien van het grensstation Tirano gaat onze reis terug via een andere route, maar we komen terug in Chur. We vergeten niet om een kijkje te nemen op het station Brig met zijn vele soorten materieel.

Willerswil, 2012. Foto: Pierre Keulen.

Via Interlaken reizen we naar Willerswill. Tegenover dit station is een kleine privé-onderneming die de toeristische route naar de Schynige Platte berijdt. Ook hier weer een prachtige rit omhoog om te genieten van schitterende uitzichten. Terug via Brig en Visp om de Zermat Matterhorn Bahn te bewonderen. Een ruime blik op de overheersende Matterhorn zal niet ontbreken op deze avond.

Voordat we naar huis gaan wil ik u nog meenemen vanaf station Brienz om met de Brienzer Rothorn Bahn naar boven te gaan. Maar voordat we vertrekken wordt nog de werkplaats bezocht waar de stoomlocjes worden onderhouden.