Rondreis langs trams in Brandenburg

Filmvoorstelling door Peter Doove

Rondom de drukke stad Berlijn strekt zich de dunbevolkte deelstaat Brandenburg uit. Vanavond toont Peter Doove films van bezoeken die hij tussen 2009 en ’16 aan deze regio bracht.

Aan een uiteinde van de Berlijnse S-Bahn ligt Potsdam, hoofdstad van Brandenburg en met 183.000 inwoners ook de grootste stad. Het wereldberoemde slot Sanssouci is de belangrijkste toeristische trekpleister. Cottbus met honderdduizend inwoners, Brandenburg an der Havel (71.000) en Frankfurt an der Oder (59.000) zijn niet bepaald grote steden, maar hebben net als Potsdam wel een trambedrijf, waar we vanavond allemaal films van te zien krijgen. In Cottbus bekijken we het trambedrijf en wie weet zien we de voor onze afdeling inmiddels bekende Parkeisenbahn ook weer eventjes langskomen. In Domstad Brandenburg (Havel) bezoeken we een industriemuseum en nemen we een kijkje bij het station en de tram. In Frankfurt (Oder) krijgen we historische trams en een sfeerimpressie van de ochtendspits te zien.

Het programma biedt niet alleen trams. We zoeken in het Spreewald bij Cottbus naar de overblijfselen van de voormalige Spreewaldbahn en we krijgen een reportage van de Buckower Kleinbahn, een elektrische lokaalspoorlijn – tegenwoordig juridisch gezien een tramlijn – gelegen halverwege Berlijn en Frankfurt (Oder). Tenslotte gaan we naar het noordwesten voor een bezoek aan de Prignitzer Kleinbahn ‘Pollo’. Op een stukje van het ooit uitgestrekte net rijdt de museumtrein getrokken door een diesellocomotief van het type V10C.

Naast vooral Combino’s was op 5 augustus 2011 het tramtype KT4D van fabrikant Tatra ook nog volop in Potsdam te zien. Foto: Peter Doove.

De motorwagens van de Buckower Kleinbahn werden oorspronkelijk gebouwd in 1930 maar stammen in hun huidige vorm feitelijk uit 1980. Alleen de nummers en enkele onderdelen zijn hergebruikt. Buckow, 25 september 2016. Foto: Peter Doove.