Railgoederenvervoer in beweging – deel 2

Presentatie door Rudi Liebrand

Dit keer bekijken we bewegende beelden van het railgoederenvervoer in uiteenlopende delen van ons land uit de periode 2004 tot en met 2024: onder het motto: wat was er toen en wat is er nu?

We beginnen in Zuid-Limburg met het (ook in 2024) intensieve spoorvervoer rond het industriegebied Chemelot (voorheen DSM) bij Geleen Lutterade en maken uitstapjes naar Born, Maastricht en Haanrade. Vervolgens trekken we naar het oosten van het land. Akzo Hengelo (ketelwagens en zout), Almelo (tijdelijke containerterminal), Nijhoff (ballast), Van Merksteijn (walsdraad), Dollegoor (grind) en niet te vergeten de bediening van Servo/Kolb (ketelwagens) in de bossen van Delden. In 2023 had alleen de laatste nog regelmatig vervoer, zij het slechts eenmaal per week.

Na de pauze komt Amsterdam aan bod. Dit gedeelte sluit aan bij de artikelen in OdR 2023-4/5/6. In de presentatie worden de stand van zaken en de plannen rond het spoorvervoer in de haven van Amsterdam belicht. We zien bedrijfsbedieningen in de Coenhaven, Westhaven en Houtrakpolder. Het vierde deel is nog niet helemaal ingevuld; het zal een beeld geven van een van de havengebieden in Rotterdam met veel containervervoer, mogelijk Pernis.

Loc RFO 687 met de afvaltrein uit Rome op het terrein van het Afval Energie Bedrijf Amsterdam, 7 augustus 2023. Foto: Rudi Liebrand.