Per trein door Hongarije (geannuleerd)

Presentatie door Steven Hopman

Vanwege de coronamaatregelen zal deze bijeenkomst niet door kunnen gaan.

Hongarije is centraal gelegen in Europa. Dit land kent daarom veel transitvervoer in noord-zuid en oost-west richting. Sinds de toetreding tot de EU heeft dit land een grote ontwikkeling doorgemaakt. Dit is ook duidelijk te zien bij de spoorwegen. De MAV is een modern spoorwegbedrijf.

Naast typisch Hongaars materieel zien we ook materieel dat in Nederland niet geheel onbekend is. Zijn bij ons de nachttreinen geheel verdwenen, in Oost-Europa  rijden ze nog volop. In het begin van de ochtend en avond kunnen in Budapest lig-, slaap- en restauratierijtuigen uit verschillende landen worden waargenomen.

De MAV heeft zijn goederenpoot verkocht aan de Rail Cargo Group. Naast Rail Cargo zijn in het goederenvervoer ook veel particuliere maatschappijen actief, zowel nationaal als internationaal opererend. Hongarije grenst onder meer aan Oekraïne. Overal waar normaalspoor en Russisch breedspoor elkaar ontmoeten zijn grote overslagterreinen, waar goederen van breedspoorwagens op normaalspoorwagens worden overgeslagen. Zo ook in Hongarije, waar we in Zahony een kijkje zullen nemen.

Een boeiende reis van west naar oost door Hongarije, waar we een gevarieerd spoorbedrijf tegenkomen.

Doorkomst van MAV 630 020 met een ertstrein te Budapest-Kelenföld. Foto: Nivopix.