Op (smalspoor-)avontuur in de DDR

Films en verhalen van Ton Pruissen

Ton Pruissen verzorgt een avond over smalspoor in de DDR. Allereerst met de lijn Bergen-Altenkirchen op het eiland Rügen. In Altenkirchen was een spoorpont. Iets verder landinwaarts, bij Anklam, was een ruim 35 km lange smalspoorlijn met een spoorbreedte van 60 cm. Na het overlijden van deze lijn in 1969 zijn de locomotieven verstrooid over de aardbol, tot in Amerika aan toe. Maar vanavond is de lijn in het originele decor te zien. In Saksen toont Ton Pruissen de schilderachtige lijn van Grünstädtel naar Oberrittersgrün.

Verder was er in de DDR een smalpoorbedrijf dat weinig mensen kennen. Het bestond uit een aantal korte op zichzelf staande trajecten die geëxploiteerd werden door het Ministerium für Staatssicherheit, beter bekend als “Stasi”. Ton Pruissen maakte in 1971 kennis met de Stasi. Er bleken knappe vrouwen rond te lopen die brood met salami, gegarneerd met slablaadjes, serveerden en internisten die ongevraagd en zonder medische noodzaak een coloscopie uitvoerden.

De presentator vertelt uitvoerig over zijn avonturen in de toenmalige DDR en over het Stasi-smalspoor. De avond wordt afgesloten met een filmisch loflied op de stoomlocomotief.

Lees ook het Bewegende beelden blijven boeien in NVBS Actueel, april 2016.