HTM-trams in de jaren 60 en 70 in zwart/wit

Presentatie door Bert van Raaij en Erik Herbschleb

Het was op een mooie middag in september 2018 dat de secretaris van de afdeling Amsterdam en de penningmeester van de Haagse afdeling tijdens een NVBS-excursie in Madurodam met elkaar aan de praat raakten. Dat zou het vermelden niet waard zijn geweest, ware het niet dat Bert van Raaij en Erik Herbschleb in hun gesprek uiteindelijk uitkwamen op hun jarenlange fotografiehobby en dat dat in het ‘grijze’ verleden natuurlijk nog gebeurde in grijstinten, vaker aangeduid – feitelijk minder juist – als zwart/wit-fotografie.

Beiden bleken in de jaren 60 en 70 het gebeuren bij de HTM regelmatig op deze manier te hebben vastgelegd, beiden waren van mening dat een avondvullend programma er voor hen individueel niet inzat, maar dat een gezamenlijke presentatie tot de mogelijkheden zou moeten behoren.

Voor de pauze laat Bert een chronologisch overzicht passeren van wat hem zoal voor de lens kwam. Na de pauze is Erik aan de beurt. Hij kiest voor een andere invalshoek, namelijk afbeeldingen die per lijn zijn gegroepeerd. Het zal in beide gevallen een ‘praatje bij een plaatje’ worden, met vaak ook de constatering dat in een periode van 40 tot 50 jaar het Haagse stadsbeeld toch wel is veranderd… En o ja: kleur is dus taboe!