Films uit het archief van Aad de Wolf, deel 2

Presentatie door Railtheater Amsterdam (RTA)

De films uit de collectie van Aad de Wolf waarin het accent vooral ligt op de stoomtractie, zijn na zijn dood in beheer gekomen bij Ton Pruissen. Uit inmiddels gedigitaliseerde films daarvan, die door het RTA voor presentaties ter beschikking werden gesteld, hebben wij er acht geselecteerd voor het programma van vanavond. Naast (stoom)treinen ziet u ook flink wat trams in beeld bij opnames uit Nederland, Duitsland (BRD en DDR), Oostenrijk, Polen en Tsjechië.

NS-Impressies in 1964 toont elektrische tractie bij NS en DB-diesel en stoom bij de grensstations Enschede, Venlo, Hengelo en Arnhem (1964).

Deutsche Bahn bij de zônegrens. Opnames in Emden, Hamburg en Helmstedt.

Streek- en stadsvervoer in de DDR. De trambedrijven in Rostock en Magdeburg en de smalspoorstoomlijn Bad Doberan-Kühlungsborn (Molli) (1968).

Freie Fahrt durch Österreich-1. Elektrische smalspoorlijn Mixnitz-St.Erhard, stadstram in Linz, Stern&Hafferl: Ebelsberg-St.Florian en Linzer Lokalbahn, ÖBB-stoom langs de Donau, smalspoorstoom op de Murtalbahn (1966).

Afscheid van de stoom in de bergen. Impressies in Altenbeken, Ottbergen, Bad Driburg en Herzberg (1976).

ÖBB Oostenrijk en railvervoer in Joegoslavië. Normaalspoor ÖBB en Graz-Köflacher Eisenbahn; trambedrijf van Zagreb; spoorwegen in Joegoslavië. Met opnames in Klagenfurt, Puchberg, Linz, Pochlarn, Zagreb en Verovitica (1967).

RTV-Railoscoop nr.4. Trams in Polen: Danzig, Wroclaw, Warschau; Tsjechie: Praag; DDR: Görlitz, Halle, Woltersdorf en Schöneiche (1970/71).

Episoden uit de stoomtijd bij DB. Het stoombedrijf samengevat in zes facetten: de brug, het depot, het station, snelle treinen, in het landschap en zwaar transport.