Nieuwbouw station Driebergen-Zeist

Presentatie door Pieter Borst

Heel veel filmbeelden, gemaakt tijdens de nieuwbouw en wat daaraan voorafging en tot uitvoering is gekomen. Als jonge inwoner van Driebergen-Rijsenburg had de spreker al belangstelling voor de Nederlandse Spoorwegen. “Ik kwam regelmatig op het station, vooral in post T (het torentje) bij de overweg in de Hoofdstraat N225. Daar leerde ik het seinreglement en zag ik de communicatie via de telefooncentrale met banaanstekkers. Ook hoorde ik boeiende gesprekken in eigen spoorwegtaal.”

Werkzaam als technisch ontwerper bij GTI kreeg hij weer met spoor te maken en schreef in 2009 een rapport over de technische installaties van NS op station Utrecht Centraal. Toen later het besluit over de verbouwing van station Driebergen-Zeist was genomen, mocht hij in overleg met ProRail, BAM en Arcadis dit project filmen onder zeer strenge voorwaarden.

De film laat zien hoe dag en nacht en onder alle weersomstandigheden werd gewerkt volgens zeer strakke planning en logistiek. Daarbij ook beelden van de oude situatie rondom het station en de sloop van het gebouw in 2017. Vervolgens de werkzaamheden aan het nieuwe station, dat op 2 maart 2020 geopend werd voor reizigers.

De eerste fase van de transitie van station Driebergen-Zeist. Foto: Pieter Borst.