De Maas-Buurtspoorweg

Presentatie door Rudi Liebrand

Ruim honderd jaar geleden maakte de tram van de Maas-Buurtspoorweg Maatschappij (MBS) zijn eerste ritten. Hij verbond Venlo met Nijmegen en volgde het tracé van de oude rijksweg op de oostelijke Maasoever. Het trammetje stoomde door plaatsen als Malden, Mook, Gennep, waar het hoofdkwartier gevestigd was, Bergen, Arcen en Velden.

De tram maakte een eind aan het isolement van de Noord-Limburgse Maasdorpen en bracht er economische groei en welvaart. Hij vervoerde niet alleen personen, maar ook post, melk, bier, groente, fruit, bakstenen, vee en stukgoederen. Na de aanleg van een aansluiting naar de Maaskade in Venlo kwamen daar bulkgoederen bij: kunstmest, zand, grind, basalt en mijnhout. Nog later nam de MBS de lijn Venlo – Beringe over.

Tot ver in de Tweede Wereldoorlog hield het trambedrijf stand, maar op 17 september 1944 moest men de dienst noodgedwongen staken. Na de oorlog bleek zowel het materieel als de baan dusdanig beschadigd dat werd besloten de tramdienst niet meer te herstellen, maar was dat de werkelijke reden? De MBS ging verder als busbedrijf onder de naam Zuid-Ooster.

Oud-Gennepenaar Rudi Liebrand wekt in zijn presentatie de MBS opnieuw tot leven. Aan de hand van historische foto’s maken we een reis langs de lijn Nijmegen – Venlo. We staan stil bij de gebeurtenissen in WOII, bespreken het materieel van stoomlocs tot zelfgebouwde diesels, en het gebruik van houtgasgeneratoren. Tot slot bespreken we de exploitatiecijfers en hoe het trambedrijf uiteindelijk toch winstgevend werd.

U kunt zich alvast inlezen: www.maas-buurtspoorweg.nl.