De Haarlemmermeerlijnen

Presentatie door Cees Pols en Wim Vos

Mijn presentatie over de spoorlijnen in de Haarlemmermeer heeft vooral betrekking op de periode in de Tweede Wereldoorlog en daarna. Er zijn natuurlijk wel enkele beelden van de periode van voor die tijd, maar ik laat de plaatjes zien die ik als 6- tot 35-jarige (1986) zelf heb gemaakt.

Ik was woonachtig langs de Amstel en de treinen reden achter ons huis. Ik kon ze al vanaf Mijdrecht richting Uithoorn zien aankomen. Ook verhalen van mijn grootouders en ouders zijn met beelden in de presentatie verwerkt. Mijn lagereschooltijd heb ik beleefd aan de stamlijn van de Cindu en elke dag reed het convooi bijna vier keer door onze school, ook daar zijn beelden van opgenomen. De totale presentatie beslaat ongeveer 130 plaatjes met gemiddeld 2-3 minuten verhaal, dus redelijk lang aan beeldmateriaal.

Natuurlijk ook de overweg in de A2 en sloperij Koek, maar ook de Cindu met ketelwagens en opgesteld sloopmaterieel in Uithoorn, ongevallen en bediening van kolenhandelaren in Aalsmeer en Amsterdam komen aan de orde. Vanuit mijn hobby ook beelden van de SHM in 1972 (M3) en 1978-1979-1980 waar ik als stoker op toen nog loc 21 (ex LTM) dienstdeed.

De bijdrage van Wim zal onder andere betrekking hebben op zijn optreden als hulp-machinist op de 2400’en die op de laatste lijn hebben gereden.