DDM-1: de eerste generatie dubbeldeks­rijtuigen

Presentatie door Michiel ten Broek

In 1985 kwamen de eerste dubbeldeksrijtuigen van de NS in dienst. Als nieuw fenomeen waren ze al direct zo populair dat de dubbeldekstreinen een aparte vermelding in het spoorboekje kregen. Toen een paar jaar later al het nieuwe materieel in dubbeldeks uitvoering werd afgeleverd (DD-AR en DD-IRM), was het met de speciale status snel afgelopen en ging het DDM-1 al gauw als “de oude dubbeldekkers” door het leven.

Op het eerste gezicht valt er niet zoveel te vertellen over een niet al te grote serie rijtuigen die alleen voor de spitsuren was bedoeld. Over en rond het DDM-1 is echter juist veel te verhalen, mede omdat hun geschiedenis de ontwikkeling van de materieelinzet bij NS weerspiegelt. In allerijl ontwikkeld ter vervanging van materieel ’46 in Noord-Holland in grote spitstreinen, eindigde het DDM-1 34 jaar later in kleine eenheden in de laatste nog bestaande spitstreinen, nadat ze al tweemaal buiten dienst waren gesteld. In de tussentijd deden ook vele losse rijtuigen dienst in intercity’s voor het vervoer van mens en fiets.

Michiel ten Broek neemt u mee door de geschiedenis van het DDM-1, zonder al te veel rijtuignummers, maar met veel achtergronden, gewone en speciale inzetten en anekdotes over het ooit zo populaire materieel.

Amsterdam CS, 23 december 1985. Foto: Hans Elzinga.