Autumn steam gala at the Severn Valley Railway 2012

Presentatie door Bart van 't Grunewold

The Severn Valley Railway is een Engelse museumlijn in de graafschappen Shropshire en Worcestershire, ten westen van Birmingham. De 26 kilometer lange lijn volgt de loop van de rivier de Severn en verbindt Kidderminster in het zuidoosten met Bridgnorth in het noordwesten. De lijn uit 1860 werd al snel onderdeel van de Great Western Railway. In 1970 werd de lijn gesloten, maar kwam al snel als museumlijn in gebruik.

The Severn Valley Railway is momenteel een van de grootste Britse museumlijnen. Als gevolg van rampzalige overstromingen in 2007 was de lijn bijna volledig onbruikbaar geworden, maar in 2008 was de schade met een miljoeneninvestering weer volledig hersteld. De lijn is bijzonder en uniek, omdat de complete authentieke beveiliging nog aanwezig is en alle stations in de stijl van de twintiger en dertiger jaren zijn gerestaureerd.

Ieder jaar wordt in de lente en in de herfst een ’stoomgala’ gehouden. Tijdens deze gala’s rijden de treinen in zowat een halfuurdienst en zijn er zelfs nachttreinen onderweg. Onder het motto “Clever men with clever brains; Spend the weekend watching trains” werd het herfstgala dat van 21 tot en met 23 september 2012 plaatsvond, door Bart van ’t Grunewold en vrienden bezocht. Tijdens dit gala reden niet alleen negen bedrijfsvaardige stoomlocomotieven van de Severn Valley Railway zelf, maar waren er ook meerdere gastlocomotieven tussen Kidderminster en Bridgnorth onderweg. Een grote verscheidenheid aan materieel, waarvan sommige exemplaren de leeftijdsgrens van ruim 100 jaar zijn gepasseerd, in een onvervalst Engels decor uit de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw.

Bart laat vanavond voor de pauze de foto’s zien die hij tijdens dit gala heeft gemaakt en na de pauze de film van zijn meegereisde vrienden. De rokkostuums en de cocktail-jurk hebben zij voor dit gala thuisgelaten, maar foto- en filmcamera waren er volledig bij.