Alles is verdwenen of veranderd – een reis door Nederland in zwart-wit

Presentatie door Peter van der Vlist

Tientallen van zijn zwart-witfoto’s, allemaal gemaakt in de periode 1965 – 1985, worden via de beamer vertoond door Peter van der Vlist. We kijken op diverse stations en emplacementen naar het vele dat daar inmiddels is verdwenen of in ieder geval geheel veranderd.

Verdwenen zijn bijvoorbeeld elektrische materieeltypes als mat’36, ’40, ’46 en ’54. Verdwenen van het nationale spoorwegnet, maar in ons Spoorwegmuseum zijn vertegenwoordigers bewaard gebleven. Helaas niet van het mat’40, dat dan weer wel. Ook al het romantische dieselmaterieel is verdwenen, van DE1 tot DE5. Gelukkig is DE1 41 bewaard gebleven als vertegenwoordiger van het park Blauwe Engelen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Verdwenen zijn ook de verschillende series elektrische en dieselelektrische locomotieven, waar gelukkig van elke serie een vertegenwoordiger bewaard is gebleven.

Maar we zien ook plaatjes van de Franse proefloc (de voorbode van onze 1600), de 627 008 van de DB (de voorbode van onze Wadloper), de komst van de eerste Sprinter en IC3 en de eerste dagen van de Zoetermeerlijn. Herinneringen van een toen beginnende spoor­belangstellende aan een boeiende periode waar u deze avond van kunt meegenieten.

Amsterdam Centraal Oostzijde met vertrekkende treinen met locs serie 1300 en 1100. Foto: Peter van der Vlist.