station Rotterdam CS

het station Rotterdam CS ontworpen door Van Ravesteyn

door Nico Booij

In 1957 is het nieuwe Centraal Station van Rotterdam geopend. Dit station verving het in de oorlog gedeeltelijk verwoeste station Delftse Poort. Het was ontworpen door de in Rotterdam geboren architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983), die voor NS wel meer stations heeft ontworpen, waarvan de meeste helaas intussen al weer ver­dwenen zijn.
De architect vreesde dat het gebouw een beetje in het niet zou vallen bij het kolossale Groothandelsgebouw ernaast. Daarom heeft hij ervoor gezorgd dat het gebouw groter lijkt dan het in feite is (was). Zo lijkt het b.v. alsof het gebouw 4 ver­diepingen telt, maar eigenlijk zijn het er maar 2.
Voor het station was een ruim, overzichtelijk en goed ingedeeld plein waaraan de gevel van het station goed tot zijn recht kwam. De hal van het station was ruim, maar deze was in de loop van de jaren steeds meer volgebouwd met winkeltjes e.d. waardoor de indruk van ruimte grotendeels verloren was gegaan.
Het enige dat na 40 jaar gebruik echt te krap was geworden was de tunnel naar de perrons, en verder boden de kappen boven de perrons (de vlinderschalen) een beetje weinig beschutting aan de reizigers.
In de jaren rond 2010 is het station stukje bij beetje afgebroken om plaats te maken voor een meer modern en modieus gebouw.


Foto genomen tijdens de bouw van het station. Restanten van het oude station Rotterdam DP (Delftse Poort) zijn nog aanwezig.
Foto nr 692-277D uit de SNR-verzameling, gemaakt door J.G.C. van de Meene op 8 augustus 1956
Foto genomen tijdens de bouw van het station. Restanten van het oude station Rotterdam DP (Delftse Poort) zijn nog aanwezig.Foto nr 692-277D uit de SNR-verzameling, gemaakt door J.G.C. van de Meene op 8 augustus 1956

 
Het resultaat van de bouwwerkzaamheden is een fraai station met een ruim plein ervoor.
Prentbriefkaart uit de verzameling van N. Booij
Het resultaat van de bouwwerkzaamheden is een fraai station met een ruim plein ervoor.Prentbriefkaart uit de verzameling van N. Booij

 
Het station bij avond, gezien vanaf het dak van het Groothandelsgebouw.
Foto: N. Booij, 2005
Het station bij avond, gezien vanaf het dak van het Groothandelsgebouw.

 
gezicht uit de hal van het Groothandelsgebouw
Foto: NB, 2005
gezicht uit de hal van het Groothandelsgebouw.

 
De voorgevel van het station; rechts een tijdelijke toeristeninformatie. Voor de beide ingangen is een afdak aangebracht met een vlaggemast.
Foto: NB, 2004
De voorgevel van het station; rechts een tijdelijke toeristeninformatie. Voor de beide ingangen is een afdak aangebracht met een vlaggemast.

 
Aan weerskanten van het stationsgebouw was een poort, met een sculptuur erop. Deze stonden bij Rotterdammers bekend als "de stenen speculaasjes". De afgebeelde poort gaf toegang tot de Conradstraat waar lange tijd de internationale bussen en de touringcars vertrokken.
In de hal en op het stationsplein zijn in de loop van de jaren 60 ingangen voor de metro gemaakt.
Foto: NB, 2004
Aan weerskanten van het stationsgebouw was een poort, met een sculptuur erop. Deze stonden bij Rotterdammers bekend als "de stenen speculaasjes". De afgebeelde poort gaf toegang tot de Conradstraat waar lange tijd de internationale bussen en de touringcars vertrokken.In de hal en op het stationsplein zijn in de loop van de jaren 60 ingangen voor de metro gemaakt.

 
De hal in de beginjaren met aan de rechterkant de loketten, links daarvan de ingang van de reizigerstunnel, en rechts (niet op de foto) de bagage-tunnel.
Foto 530-528D uit de verzameling van de SNR, gemaakt door J. Bonthuis op 2 october 1957.
De hal in de beginjaren met aan de rechterkant de loketten, links daarvan de ingang van de reizigerstunnel, en rechts (niet op de foto) de bagage-tunnel.Foto 530-528D uit de verzameling van de SNR, gemaakt door J. Bonthuis op 2 october 1957.

 
De de hal; daar waar vroeger de loketten waren, zijn later winkeltjes gekomen. Ook aan de kant van de voorgevel zijn winkeltjes gekomen.Verder stond in het midden de informatiebalie van NS.
De ruimtelijke werking van de hal uit de beginjaren was daarmee flink verknoeid.
Foto: N. Booij, 2004
De de hal; daar waar vroeger de loketten waren, zijn later winkeltjes gekomen. Ook aan de kant van de voorgevel zijn winkeltjes gekomen.Verder stond in het midden de informatiebalie van NS.De ruimtelijke werking van de hal uit de beginjaren was daarmee flink verknoeid.Foto: N. Booij Periode: 2004

 
De reizigerstunnel; op dit rustige uur lijkt de tunnel ruim genoeg. Echter in het spitsuur is de tunnel simpelweg vol, maar dan kun je moeilijk een foto maken.
Foto: NB, 2007
De reizigerstunnel; op dit rustige uur lijkt de tunnel ruim genoeg. Echter in het spitsuur is de tunnel simpelweg vol, maar dan kun je moeilijk een foto maken.

 
de daken boven de perrons werden vanwege de vorm wel aangeduid als vlinderschalen.
Foto: NB, 2007
de daken boven de perrons werden vanwege de vorm wel aangeduid als vlinderschalen.

 
Meer over de architect vindt u in het boek ′Sybold van Ravesteyn. Architect′ door Kees Rouw.