Spoorwegbeveiliging
Samengesteld door Wim Vos
In dit artikel wil ik een aantal foto’s laten zien van de in Nederland toegepaste toestellen ten behoeve van spoorwegbeveiliging. Voor een uitgebreide uiteenzetting over dit onderwerp verwijs ik graag naar de website www.klassiekebeveiliging.com. Deze site geeft een uitgebreide uiteenzetting van de in Nederland toegepaste methodes voor spoorwegbeveiliging.
De eerste vormen van een centrale bediening van wissels en seinen waren de uit Engeland afkomstige handelinrichtingen van het model Stevens (foto 1). Deze toestellen waren in gebruik bij de NRS en waren ondermeer geplaatst in Breukelen en Harmelen. De volgende vormen van een centrale bediening van wissels en seinen waren de Hoge Handelinrichting en de Alkmaarse Handelinrichting (foto’s 2 t/m 5). De naam Alkmaarse Handelinrichting is gekozen omdat deze toestellen werden gefabriceerd door de Alkmaarse IJzer- en Metaalgieterij.
In verband met de invoering van het blokstelsel was een koppeling noodzakelijk tussen dit blokstelsel en de handelinrichting. Hiertoe werden de handelinrichtingen enigszins aangepast en voorzien van een blokkast waarin de blokvensters waren geplaatst (foto’s 6 t/m 11). De handelinrichtingen zoals getoond op de foto’s waren voornamelijk in gebruik bij de HSM. Indien geen bediening van wissels en seinen nodig was werd gebruik gemaakt van een z.g. trekkerlade (foto 12).
Door de SS werd gebruik gemaakt van handelinrichtingen model Siemens & Halske (foto’s 13 t/m 15). Het grote verschil tussen dit type en de handelinrichtingen model HSM was de toepassing van krukjes i.p.v. trekkers. Een tweede opmerkelijk verschil was de stand van de handels. Bij de handelinrichtingen model HSM stonden de handels in de normale stand omhoog terwijl de normale stand van de handels bij de handelinrichtingen model Siemens & Halske omlaag was.
8 april 2013