Railvervoer in Tokio

Samengesteld door Ernst van Gulden

In onderstaande serie vind je een kleine fotoserie van het railgebonden openbaar vervoer in Tokio (東京, Tōkyō), de Japanse hoofdstad. De stad zelf (東京市, Tōkyō-shi), met de 23 speciale wijken, die elk als een aparte stad worden bestuurd, heeft medio 2012 meer dan 8,7 miljoen inwoners. De totale bevolking van de prefectuur Tokio bedroeg op 1 juli 2012 meer dan 13 miljoen inwoners.

Spoor is de belangrijkste wijze van openbaar vervoer in Tokio. Tokio heeft dan ook het meest uitgebreide stedelijke spoorwegnet ter wereld. In totaal maken ruim 40 miljoen passagiers alleen al van de metro dagelijks gebruik. In totaal zijn er 882 spoorwegstations in de metropool Tokio, waarvan 282 metro­stations. Met in totaal 30 exploitanten voor 121 spoorweglijnen voert het wat ver deze hier te belichten, maar een dwarsdoorsnede is in deze expositie te vinden.


De reeks E233 is sinds 2006 in dienst bij JR East in Tokio. De stellen zijn gebouwd in een samenwerkingsverband van JR East, Kawasaki Heavy Industries, Tokyu Car Corporation en J-TREC. Met in totaal 2.438 exemplaren (stand: 1 April 2013) is zij een van de meest voorkomende reeksen rond Tokio.Het station Shinjuku, waar de trein op 14 april 2013 hier stopt, is tevens het druktste station ter wereld met 3,64 miljoen reizigers per dag.

De reeks E233 is sinds 2006 in dienst bij JR East in Tokio. De stellen zijn gebouwd in een samenwerkingsverband van JR East, Kawasaki Heavy Industries, Tokyu Car Corporation en J-TREC. Met in totaal 2.438 exemplaren (stand: 1 april 2013) is zij een van de meest voorkomende reeksen rond Tokio. Het station Shinjuku, waar de trein op 14 april 2013 hier stopt, is tevens het drukste station ter wereld met 3,64 miljoen reizigers per dag (bron: Guinness World Records 2007). (Foto: Ernst van Gulden, 14 april 2013)

De Narita Express verbindt elk half uur de luchthaven Narita bij Tokio met onder andere Tokio, Yokohama en Ofuna. Het type dat vanaf 1 juli 2010 ingezet wordt, is de E259 van JR East. De bovenleidingsspanning is hier 1500V op het 1067 mm net.Hier vertrekt een trein vanuit Shinagawa richting Yokohama.

De Narita Express verbindt elk half uur de luchthaven Narita bij Tokio met onder andere Tokio, Yokohama en Ofuna. Het type dat vanaf 1 juli 2010 ingezet wordt, is de E259 van JR East. De bovenleidingsspanning is hier 1500V op het 1067 mm net. Hier vertrekt een trein vanuit Shinagawa richting Yokohama. (Foto: Ernst van Gulden, 13 april 2013)

Een trein van de Tobu Railway passeert op 13 april 2013 de 634 meter hoge skytree. De sneltreinreeks 200 series Ryômô limited express, die ingezet wordt op de Tobu Skytree Line, is hier op weg naar Kuzû.

Een trein van de Tobu Railway passeert op 13 april 2013 de 634 meter hoge skytree. De sneltreinreeks 200 series Ryômô limited express, die ingezet wordt op de Tobu Skytree Line, is hier op weg naar Kuzû. (Foto: Ernst van Gulden, 13 april 2013)

Gezien vanaf het observation deck in de skytree passeert Tobu commuter train (series 30000) de rivier Sumida. Na ongeveer 200 meter bereikt de trein haar eindhalte: het station Asakusa.

Gezien vanaf het observation deck in de skytree passeert Tobu commuter train (series 30000) de rivier Sumida. Na ongeveer 200 meter bereikt de trein haar eindhalte: het station Asakusa. (Foto: Ernst van Gulden, 13 april 2013)

De metro vormt het belangrijkste onderdeel van het openbaar vervoer in Tokio. Naast, dat de metro de drukste ter wereld is, is het tevens de meest uitgebreide ter wereld met 13 lijnen en met gemiddeld dagelijks ongeveer 8 miljoen mensen gebruikers.Het metrosysteem wordt geëxploiteerd door twee onafhankelijke maatschappijen: Tokyo Metro en de Toei Metro. Van de eerstgenoemde metro zien we bij het Ochanomizu station een exemplaar tussen twee tunnels. De lijnen bovenlangs zijn van de JR East.)

De metro vormt het belangrijkste onderdeel van het openbaar vervoer in Tokio. Naast, dat de metro de drukste ter wereld is, is het tevens de meest uitgebreide ter wereld met 13 lijnen en met gemiddeld dagelijks ongeveer 8 miljoen mensen gebruikers. Het metrosysteem wordt geëxploiteerd door twee onafhankelijke maatschappijen: Tokyo Metro en de Toei Metro. Van de eerstgenoemde metro zien we bij het Ochanomizu station een exemplaar tussen twee tunnels. De lijnen bovenlangs zijn van de JR East. (Foto: Ernst van Gulden, 12 april 2013)

Ruimtegebrek is een veel voorkomend probleem in Tokio. Hier zien we een Keisei Electric Railway series 7300 het station Aoto verlaten. Het bovenste niveau is voor treinen richting de buitenwijken.

Ruimtegebrek is een veel voorkomend probleem in Tokio. Hier zien we een Keisei Electric Railway series 7300 het station Aoto verlaten. Het bovenste niveau is voor treinen richting de buitenwijken, terwijl …

... het onderste niveau voor treinen richting het centrum van Tokio is. Hier zien we een 3700 series richting Ueno.

… het onderste niveau voor treinen richting het centrum van Tokio is. Hier zien we een 3700 series richting Ueno. (Foto’s: Ernst van Gulden, 13 april 2013)

Veel stations zijn ondergronds. Hier zien we een series 30000 (EXE) Limited Extress van de Odakyu Electric Railway. Deze lijn verbindt Tokio met Katase-Enoshima aan de Sagami Bay.

Veel stations zijn ondergronds. Hier zien we een series 30000 (EXE) Limited Extress van de Odakyu Electric Railway. Deze lijn verbindt Tokio met Katase-Enoshima aan de Sagami Bay. (Foto: Ernst van Gulden, 14 april 2013)

De New Shuttle is een automated guideway transit (AGT) systeem (met bestuurder) op rubber banden. De 12,7 km lange lijn loopt in het noorden van Tokio tussen de stations Ōmiya en Uchijuku. En wordt geëxploiteerd door de Saitama New Urban Transit Co., Ltd Hier zien we een series 1010 het station Tetsudō-Hakubutsukan (Spoorwegmuseum) naderen. De lijn loopt voor een deel (links) naast de Jōetsu Shinkansen richting Noord-Japan.De foto is genomen vanaf het dak van het spoorwegmuseum, dat (schuin)onder de beide spoorlijnen ligt.

De New Shuttle is een automated guideway transit (AGT) systeem (met bestuurder) op rubber banden. De 12,7 km lange lijn loopt in het noorden van Tokio tussen de stations Ōmiya en Uchijuku. En wordt geëxploiteerd door de Saitama New Urban Transit Co., Ltd. Hier zien we een series 1010 het station Tetsudō-Hakubutsukan (Spoorwegmuseum) naderen. De lijn loopt voor een deel (links) naast de Jōetsu Shinkansen richting Noord-Japan. De foto is genomen vanaf het dak van het spoorwegmuseum, dat (schuin)onder de beide spoorlijnen ligt. (Foto: Ernst van Gulden, 14 april 2013)

Het spoorwegmuseum in Saitama, ten noorden van Tokio, is zeker de moeite van een bezoek waard door zijn uitgebreide collectie. In de grote hal staan diverse museumstukken opgesteld.

Het spoorwegmuseum in Saitama, ten noorden van Tokio, is zeker de moeite van een bezoek waard door zijn uitgebreide collectie. In de grote hal staan diverse museumstukken opgesteld, zoals  links achter de draaischijf een e-loc reeks ED75, in het midden reeks Kumoha 455 (met daarachter een Shinkansen series 0), rechts een Class Moha 484 en op de voorgrond de laatste JR-stoomlok C57.135. (Foto: Ernst van Gulden, 15 april 2013)

Op het buitenterrein van het spoorwegmuseum staan nog 2 stuurstandrijtuigen als "Lunch train" opgesteld.

Op het buitenterrein van het spoorwegmuseum staan nog 2 stuurstandrijtuigen als “Lunch train” opgesteld.

In het Noorden van de stad exploiteert de Tokyo Metropolitan Bureau of Transportation (TOEI) de Toden-Arakawa tramlijn. Deze lijn is 12,2 kilometer lang en verbindt Waseda met Minowabashi. De spoorbreedte van deze lijn is bijzonder te noemen: 1372 mm (4 ft 6 in). In totaal zijn er 5 tramseries in dienst, waarvan de 2 wagens uit de serie 9000 (bouwjaar 2007) de meest in het oog springende is. Hier vetrekt één van de beide 9000-wagens van de halte Arakawa-Yûenchimae richting Waseda.

In het Noorden van de stad exploiteert de Tokyo Metropolitan Bureau of Transportation (TOEI) de Toden-Arakawa tramlijn. Deze lijn is 12,2 kilometer lang en verbindt Waseda met Minowabashi. De spoorbreedte van deze lijn is bijzonder te noemen: 1372 mm (4 ft 6 in). In totaal zijn er 5 tramseries in dienst, waarvan de 2 wagens uit de serie 9000 (bouwjaar 2007) de meest in het oog springende is. Hier vetrekt één van de beide 9000-wagens van de halte Arakawa-Yûenchimae richting Waseda. (Foto: Ernst van Gulden, 15 april 2013)

Alom vertegenwoordigd is de serie 7000. Hier rijdt een tram richting Waseda bij de halte Machiya-Nichôme.

Alom vertegenwoordigd is de serie 7000. Hier rijdt een tram richting Waseda bij de halte Machiya-Nichôme. (Foto: Ernst van Gulden, 15 april 2013)

Tussen alle hoogbouw valt het hoofdstation van Tokio bijna niet op.Dit station werd geopend in 1914 en ontworpen door de architect Tatsuno Kingo ter herinnering aan de overwinning van Japan in de Russisch-Japanse oorlog. Geluiden gaan, dat het ontwerp gebaseerd is op het Amsterdamse Centraal Station. Het station werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd en deze gevel, aan de Marunouchi-kant, werd opnieuw opgebouwd.

Tussen alle hoogbouw valt het hoofdstation van Tokio bijna niet op. Dit station werd geopend in 1914 en ontworpen door de architect Tatsuno Kingo ter herinnering aan de overwinning van Japan in de Russisch-Japanse oorlog. Geluiden gaan, dat het ontwerp gebaseerd is op het Amsterdamse Centraal Station. Het station werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd en deze gevel, aan de Marunouchi-kant, werd opnieuw opgebouwd. (Foto: Ernst van Gulden, 11 april 2013)

Aan de andere zijde van het Centraal Station is de terminal voor de Shinkansen. Zowel de lijn(en) uit het Noorden (Nagano, Tôhoku en Jôetsu Shinkansen) als het zuiden (Tôkaidô Shinkansen) eindigen hier naast elkaar met een kopstation.Op de foto zien we twee typen naast elkaar. Links staat een E4-series (Shinkansen "MAX", dubbeldeks), welke in dienst kwam vanaf 1997 en rechts een E5-series, welke in dienst kwam vanaf 2011. Beide series rijden normaal gesproken op de Tôhoku en Jôetsu Shinkansen.

Aan de andere zijde van het Centraal Station is de terminal voor de Shinkansen. Zowel de lijn(en) uit het Noorden (Nagano, Tôhoku en Jôetsu Shinkansen) als het zuiden (Tôkaidô Shinkansen) eindigen hier naast elkaar met een kopstation. Op de foto zien we twee typen naast elkaar. Links staat een E4-series (Shinkansen “MAX”, dubbeldeks), welke in dienst kwam vanaf 1997 en rechts een E5-series, welke in dienst kwam vanaf 2011. Beide series rijden normaal gesproken op de Tôhoku en Jôetsu Shinkansen. (Foto: Ernst van Gulden, 12 april 2013)

De nieuwste Shinkansen is de E-6 series, welke vanaf maart 2013 in dienst kwam. Momenteel (juni 2013) worden er maar 6 slagen met dit stel gereden. Op de foto zien we een stel het spoorwegmuseum passeren op weg naar Tokio.

De nieuwste Shinkansen is de E-6 series, welke vanaf maart 2013 in dienst kwam. Momenteel (juni 2013) worden er maar 6 slagen met dit stel gereden. Op de foto zien we een stel het spoorwegmuseum passeren op weg naar Tokio. (Foto: Ernst van Gulden, 15 april 2013)


7 juni 2013